Létrehozva: 2022.04.08.
Módosítva: 2022.04.14.

Karácsony Gergely: Ezt csúnyán benéztem

A 2022-es országgyűlési választás egyik legnagyobb vesztese Karácsony Gergely főpolgármester.

Szerző Ripost

Az még csak a kisebbik baj lenne, hogy a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd társelnöke múlt héten még baloldali győzelmet jósolt, azonban 2019-es megválasztása óta botrány botrányt követ a Városházán. Ennek egyik csúcspontja a titokban tervezett eladás volt, aminek kapcsán a mai napig ködösít Karácsony. A főpolgármester ténykedése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a baloldal támogatottsága Budapesten 50 százalék alá esett. Persze Karácsony ismét cserben hagyta a mellette  kiállókat, mivel az előválasztási furcsa visszalépése után most a mandátumát nem veszi át. 

Fotó: MTI

Karácsony Gergely nem hiszi, hogy teljesen otthagyja az országos politikát, de úgy érzi, hogy a Párbeszédnek dinamizálni kell magát ebben a helyzetben. (A párt támogatottsága egyébként az egy százalékot sem éri el.) A főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt: a döntését már korábban meghozta, a választás eredménye ebben csak megerősítette.

 

Karácsony: Ezt csúnyán benéztem

Mint mondta, nem csak az eredménnyel kellett megbirkóznia. 

Húsz éve nem volt ilyen választás, amit ennyire benéztem volna, ezt intellektuálisan is fel kell dolgoznom 

- fogalmazott. Száz százalékig biztos volt abban, hogy 35-40 körzetet meg tud nyerni az ellenzék. Mint mondta, valószínűleg nem értett valamit az ellenzék abból, ami körbevesz minket. Karácsony korábban egyébként 60 baloldali egyéni kerületi győzelmet is elképzelhetőnek tartott.

Nem gondolja, hogy érdemes lenne nagyon gyorsan megtalálni a magyarázatot és kilábalni ebből a helyzetből, a tanácstalanságot javasolja maguknak. Abban biztos, hogy a hat pártot össze kell fogni. Az, hogy a pártvezetők összefogtak, nem eredményezte azt, hogy a szavazók is összefogtak - vélekedett.

 

Nem a Jobbik politikusainak a hibája, hogy nem szavaztak a baloldalra?

Úgy látja, hogy a Jobbik egykori szavazóit veszítették el, ami nem a Jobbik politikusainak hibája, hanem közös hiba, mert volt egy nagyon jelentős szavazói réteg, aki nem ment az ellenzékkel, pedig 2018-ban a Fidesz ellen szavaztak.

Arról is beszélt, hogy nem hiszi, hogy lenne még egyszer miniszterelnök-jelölt, de ez ma nagyon távolinak tűnik. Tehát nem zárta ki ennek a lehetőségét.

Nem bánta meg, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára, de amikor visszalépett is tudta, hogy egy olyan jelöltben, aki a semmiből jön, van kockázat. Hozzátette, hogy az elkötelezettséget és a belerakott munkát el kell ismerni, akkor is, ha bizonyos ügyekben nem értettek egyet.  Karácsony a mandátumát nem veszi fel, a listás jelölése szimbolikus volt, a Párbeszéd döntése értelmében Szabó Rebeka fog a parlamentben dolgozni.

 

Jelentős baloldali visszaesés Budapesten

Összességében Karácsony Gergely számára a mostani országgyűlési választás egy hatalmas kudarc volt. Míg 2019 őszén Karácsony még a fővárosiak szavazatának 50,86 százalékát szerezte meg, addig a baloldali lista csupán 47,30 százalékot ért el. Karácsony korábban nem zárta ki azt sem, hogy valahol 60 százalék közelében lesz a baloldali lista támogatottsága. A főpolgármester hatalmas bukásában több tényező játszott szerepet. 

Az egyik az volt hogy máig nem sikerült pontosan megmagyaráznia, hogy miért lépett vissza a második helyről a harmadik javára. Októberben meglehetősen összevissza kommunikációt folytatott a főpolgármester, aki először bejelentette, hogy semmilyen körülmények között nem lép vissza. Sőt azt közölte, hogy legfeljebb akkor lép vissza, ha elüti a villamos. 

Később mégis kénytelen volt félreállni, mivel a bukott baloldali kormányfőjelölt, Márki-Zay Péter rávette, hogy őt támogassa a második körben. Akkor nagyon sokan a felháborodásuknak adtak hangot Karácsony közösségi oldalán, jól láthatóan a főpolgármester támogatottsága megroggyant. 

 

A Városháza eladási botrány

Ennél is nagyobb botrányt okozott, hogy Karácsonyék titokban akarták eladni a Városházát. A főpolgármester sz ügy kirobbanásakor mindent tagadott, majd egy hét alatt eljutott a részleges beismerésig, utána az újabbnál újabb részletek napvilágra kerülését követően hosszú ideig hallgatott, nem kommunikálta az eseményeket. A fordulatot a Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnökről nyilvánosságra került felvétel hozta el, amiben a baloldali városvezetés körüli maffiahálózatról rántotta le a leplet. 

Később nevét és arcát vállalva szólalt meg a Városháza-gate koronatanúja, Csák Imre, aki arról beszélt, hogy a Fővárosi Önkormányzat jutalékos embere, Berki Zsolt az ő kapcsolatrendszerét felhasználva próbált vevőt találni a budapesti Városháza épületegyüttesére. A Csák által hozott amerikai és arab befektetőkkel való tárgyaláson Berki előre kétmilliárd forintnyi „jutalékot", vagyis korrupciós pénzt kért az ügylet tető alá hozásáért, ami miatt a potenciális vevők inkább elálltak az üzlettől. A koronatanú szerint Berki azt mondta, hogy ő közvetlenül Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjének dolgozik, amit vissza is igazoltak. 

 

A legnagyobb vesztes 

A Városháza eladási botrányát egyébként a mai napig nem sikerült megmagyaráznia Karácsonynak. A  budapesti baloldali visszaesés minden bizonynak ennek is köszönhető. Bár korábban úgy tűnt, hogy több súlyos vereség után Karácsony háttérbe szorul, de ahogyan az ATV-nek fogalmazott csütörtökön: alapvetően nem zárta ki, hogy egyszer még kormányfő-jelölt lesz.

Karácsony Gergely főpolgármester a Telexnek adott interjújában beszélt a választási vereség tanulságairól és az összefogás hat pártja közti együttműködés jövőjéről is beszélt.

A kampány során lehetett azt látni, hogy elkötelezettebbek a szavazóink, és minden korábbinál aktívabbak is, talán ebből vontuk le azt a téves következtetést, hogy többen is vannak

– kezdi értékelését Karácsony, aki szerint nagyon erős a sokat emlegetett buborékhatás Magyarországon.

A főpolgármester a propagandáról is beszélt. Szerinte a két rendkívül elkötelezett politikai tábor között az a fő különbség, hogy a kormánypárt adófizetői ezermilliárdokból építi a maga buborékját, hogy mindenhova eljuttassa az üzeneteit.

Az, hogy „az ellenzék háborúpárti”, pár nap alatt brutális módon átment ezen az óriási buborékon, megmutatva a propagandagépezet hatékonyságát. A személyes környezetemben is egészen megdöbbentő módon érvelnem kellett, és elmagyaráznom, hogy az ellenzék nem háborúpárti

– magyarázza Karácsony, majd hozzáteszi, hogy becslései szerint közel egymilliárdot költhettek a háborús kampányra a kormányoldalon.

A Párbeszéd politikusa szerint ezzel szemben az ellenzék kommunikációja elitista volt: alternatív politikai ajánlat helyett a fő állítás abban merült ki, hogy az ellenzék nem a Fidesz, és hiába írtak teljesíthető programot, a szociális biztonságot garantáló részek teljesen elsikkadtak a kampányban.

Karácsony valódi baloldali fordulatot sürget az ellenzéki politizálásban.

Mivel a kormányoldal több mint egy évtizede magát állítja be nemzeti oldalként, magát azonosítja a nemzettel, szembeállítva ezzel az ellenzéket és annak szavazóit, utóbbi csak úgy tud kitörni, ha az identitáspolitikával szemben jóléti politikát és intézkedéseket kínál. Az ellenzék akkor tud bővülni és átlépni a szabott kereteken, ha az identitást meghaladó megélhetési és létbiztonságot érintő kérdésekre alternatívát kínál. Csak az a kérdés, és vélhetően ez vitte el ezt a kampányt is, hogy az ellenzék képes-e jóértelemben vett populista, vagyis felelős egyenlőségpárti politikát csinálni egy olyan ellenzéki elittel, amely lényegét tekintve piacpárti-liberális

– értékelt Karácsony.

Szóba kerül a hatpárti együttműködés is: Karácsony szerint a választók érzékelték a törésvonalakat, így nem tudtak kormányzóképességet felmutatni. A főpolgármester szerint „nem az összefogás okozta a vereséget, hanem annak a hiánya”: nehezen állt össze a közös kampány, a program, és a pártelitek szintjén nagyon sok belső feszültség volt. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy az összefogásnak maradnia kell, csak épp fel kell tölteni tartalommal.

Az ég szerelmére, akkorát buktunk, mint az üveges tót. Tehát akinek ezek után nincs felelősségérzete az ellenzéki oldalon, aki nem tesz fel magának kérdéseket, vagy aki úgy érzi, hogy mindent jól csinált, az szerintem pszichopata. És én nem gondolom, hogy bárki az lenne közülünk

– mondja a választási kudarcot követő felelősségvállalásról Karácsony. Hozzáteszi, hogy a következő években nagy hatalmi harc lesz az ellenzéki oldalon a vezető szerepért, azonban a Párbeszéd politikusa ehelyett a budapesti koalíció összetartásán fog dolgozni.

 

(via Origo)

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egészen hihetetlen, de betiltják Olaszországban a pizzát és fagylaltot is

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

vg.hu

Durva csapás lenne a nyugati cégeknek, ha Oroszország visszavágna a vagyonelkobzásért

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború