2 éve

Ostrom alatt a török-görög határ, tízezrek belépését akadályozták meg

Vasárnap éjjel Emmanue Macron francia elnök is segítséget ígért Görögországnak. Péntek este óta 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályozott meg a görög rendőrség.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti szárazföldi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására, miután pénteken Ankarában közölték, hogy Törökország „már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket”, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvők előtt, több tízezer migránst szabadítva rá ezzel a lépéssel Görögországra.

A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg, a görög hatóságok már sms-üzenetben figyelmeztetik a török-görög határon összegyűlt migránsokat, ne próbálkozzanak határ illegális átlépésével. Az AMNA hírügynökség úgy tudja, több ezer külföldi telefonra érkezett értesítés a térségben. „A Görög Köztársaságból: Görögország maximális szintre emelte határvédelmét. Ne próbálkozzatok illegálisan átlépni a görög határon” – olvasható az üzenetben.

Fotó: AFP

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy Athén egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását. Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő a rendkívüli tanácskozását követően közölte, hogy átmenetileg azok menedékkérelmével nem foglalkoznak, akik illegálisan érkeztek Görögországba, s az első adandó alkalommal – a személyes adatok regisztrációja nélkül – visszaküldik a határsértőket.

Hétvégén gyorsított eljárásban 66 határsértő migránst ítéltek fejenként három és fél év börtönre, őket pénteken és szombaton vették őrizetbe. Az extra gyors eljárás oka az elrettentés lehetett.

Franciaország kész segítséget nyújtani Görögországnak és Bulgáriának a határok védelméhez egy újabb migránsválság megelőzése érdekében – közölte Emmanuel Macron francia államfő vasárnap éjjel Twitter-üzenetben.

„Teljességgel szolidárisak vagyunk Görögországgal és Bulgáriával, Franciaország kész hozzájárulni a műveleti segítségre és a határok megvédésére vonatkozó európai erőfeszítésekhez. Együtt kell cselekednünk, hogy elkerülhessük a humanitárius és migrációs válságot” – írta Macron.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!