Létrehozva: 2020.03.01.

Migránsok ezrei rekedtek a senki földjén Törökország és Görögország között

Miután a hétvégén több tízezer migráns megindult Európa felé Törökországból, a görögök könnygázzal válaszoltak. A török államfő kijelentette, hogy ezentúl nyitva tartják a határokat.

Eközben bírálta Angela Merkelt is, akinek szerinte nagy szerep van abban, hogy késve kapja meg Törökország az Európai Uniótól a beígért pénzeket.

Erdogan korábban is több alkalommal kihangsúlyozta, hogy nem tartja magától értetődőnek, hogy kizárólag Törökország feladata lenne a több, mint 3 millió, többnyire Szíriából érkezett migráns ellátása. Ha Európa nem hajlandó nagyobb részt vállalni ebből a rengeteg pénzbe kerülő, súlyos közbiztonsági kérdéseket felvető feladatból, akkor kinyitja a határokat.

Stelios Petsas görög kormányszóvivő szerint péntek óta 4000 esetben akadályozták meg, hogy a menedékkérők görög területre, s ezzel az Európai Unióba lépjenek, 66 embert kellett őrizetbe venniük.

„Küzdünk. Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy zárva maradjon a határ. Mostanra világossá vált, hogy ezek az emberek nem Szíriából érkeznek. Ez egy sok különböző nemzetiségből álló menekülthullám, amit Törökország küldött ránk, mi pedig megpróbáljuk kezelni ezt a példátlan helyzetet„

- közöltet Panagiotis Harelas a határrendészeti egység vezetője.

Az átjutni akaró migránsok kövekkel dobálták meg a görög biztonsági erőket. Katonai és rendőri egységek védik a szárazföldi határszakaszt, 52 a haditengerészet, illetve a parti őrség kötelékébe tartozó hajó járőrözik az Égei-tenger partjainál.

”Nem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet„

- mondta Erdogan képviselők előtt tartott beszédében. Leszögezte, hogy az Európai Uniónak tartania kell magát a menekültekkel kapcsolatos, Törökországnak tett ígéretéhez.

Szombaton Szteliosz Petszasz görög kormányszóvivő azt közölte, hogy a görög hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a határon abban, hogy átkeljenek Törökország felől.

A Demirören török hírügynökség úgy tudja, hogy szíriaiak, irániak, irakiak, marokkóiak és pakisztániak is vannak közöttük.

Az összecsapások szombatra virradóra, majd reggel is folytatódtak: a határ török oldaláról tudósító Szkai görög hírtelevízió szerint az emberek kövekkel dobálták a görög rohamrendőröket, akik könnygázzal, villanó- és hanggránátokkal próbálták őket feltartóztatni. Egy görög rádió híradása szerint a török katonák közben időnként lövéseket adnak le a levegőbe, hogy a határátkelő felé tereljék a migránsokat.

A közeli Kasztaniesz lakói keveslik a helyszínre vezényelt rendőrök és katonák számát, és követelik a létszámuk növelést, és a haditechnikai eszközök bevetését is, megakadályozandó a migránsok áttörését a határon.

Az AFP hírügynökség azt írja, Erdogan kijelentette, hogy a naponta átengedett menekültek száma elérheti a 30 ezret is. Erdogan hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak tartania kell magát a Törökországgal kötött, több millió szíriai menekült feltartóztatásáról kötött egyezséghez, és kritizálta az Unió támogatását.

A görög hatóságok az elmúlt 24 órában már több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a határon abban, hogy átkeljenek Törökország felől – közölte a görög kormányszóvivő.

Megdöbbentő állítás, hogy nemcsak a görög rendőrség, de szerintük a menekültek is használnak Törökországban gyártott vegyi anyagokat és könnygázt, ami azt bizonyítja, hogy szervezett, tömeges és illegális határátlépési kísérlet zajlik.

”Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a hét végéig Törökország rendelkezésére bocsássuk a szükséges eszközöket ahhoz, hogy saját területén gondoskodni tudjon a menekültekről„ – mondta Boriszov bolgár kormányfő, kihangsúlyozva, hogy Bulgária felé még nem indult meg a menekültáradat.

Közben folyamatosan nő a görög határhoz közeli törökországi Edirne városába érkezők száma. A menedékkérők közül sokan a hivatalos határátkelőkön próbálnak átjutni Görögországba, de vannak, akik átjárási lehetőséget keresnek az Evros folyón.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

life.hu

Iszak Eszter már nem tudta, mit vegyen fel, ezért úgy döntött, segít a sorstársain

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Titokzatos égi jelenséget észleltek szerte a világon, 40 évvel ezelőtt is láthatták már ezeket az idegen fénypontokat – Fotó

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna