Létrehozva: 2020.02.20.

Így nyerészkedik a leégett kollégiumon a ferencvárosi önkormányzat –videó

Újjáépíti a tavaly szándékos gyújtogatás miatt leégett budapesti, Ráday utcai református kollégiumot az egyházkerület. A pénzt az állam adja, ráadásul a környéket is rendbeteszik, ám a ferencvárosi önkormányzat 100 milliót szed be tőlük az újjáépítési munkák miatt, közterület-használat-címén…

Nagy vihart kavart, hogy meghalt egy négygyermekes családapa, amikor egy gyújtogató miatt leégett a Ráday Felsőoktatási Diákotthon, közkeletű nevén a Ráday utcai református kollégium egy évvel ezelőtt.

Az egyház a héten megkezdte az épület elbontását, hogy elindulhasson a felújítás.

Íme a videó arról, hogy zajlik a bontás:

A teljes bontás két és fél hónapig tart majd, a tervek szerint 2022-re épülhetne vissza az egykoron 166 diáknak otthont biztosító épület, amely a tragikus tűzeset után statikailag megbízhatatlanná vált, ezért újjáépítése mellett döntöttek. Kiderült azonban, hogy a bontáshoz, majd építéshez szükséges közterület-használatot nem adja ingyen az önkormányzat, hiába kéri azt az Egyházkerület: az új, ellenzéki vezetésű önkormányzat Baranyi Krisztina polgármester vezetésével könyörtelenül kiszabja a 100 milliós díjat rájuk.

30 milliót elkértek csak a bontásért

A ferencvaros.hu oldalra feltöltött, decemberben készült előterjesztésből az derül ki, hogy csak a bontási munkálatok idejére összesen körülbelül 30 millió forintba kerül a közterület-használati díj. Ezt lapunknak a ferencvárosi önkormányzat sajtóirodája meg is erősítette, hozzátéve, eddig csak erről a csaknem 30 millió forintról született határozat, ám azt is hangsúlyozzák: a kerület 10 százalékos engedményt adott az egyházkerületnek, tehát a kerület „nem 100 milliókat keres, hanem valójában milliókkal támogatja” a beruházást.

Ám mivel a bontást építkezés követi, az önkormányzat által már megadott 230 forint/négyzetméter/nap díjból könnyen kiszámolható, hogy a 2022-re tervezett befejezésig összességében mennyire jön majd ki a közterület-használati díj, még ha arról eddig nem is született határozat – így jön ki a 100 milliós összeg, amit a reformátusoknak ki kell perkálniuk az önkormányzatnak azért, hogy újraépíthessék a leégett kollégiumot, és rendberakják a környéket…

A kerület szerint zavarja a lakókat az építkezés

A sajtóiroda a közterület-használati díj kiszabását lapunknak azzal indokolta, hogy a nemrégiben felújított Markusovszky tér használatáról van szó többek között, a munkálatok porral és kosszal járnak, így a parkba járó lakók, nyugdíjasok, kismamák nem tudják azt használni a bontás és építkezés ideje alatt. Ennek ellentmond, hogy a parkból csak körülbelül 50 métert foglalnak el a gépek, és a téren álló játszótér is zavartalanul üzemel – bár persze abban is rejlik igazság, hogy nem feltétlenül a legkellemesebb egy építkezés mellett játszóterezni.

Arra szintén kitértek, hogy Ráday utcai református kollégium jelenleg nem közérdekű, központi költségvetésből megvalósuló építési beruházás, ez azonban a jövőben akár változhat is. A Ráday utcai kollégium mellé most a kormánypártok álltak be: a helyi Fidesz-frakció azt javasolja, hogy mentesüljön a közterület-használati díj megfizetése alól a közérdekű, központi költségvetésből megvalósuló építési beruházások egy szűk köre.

Országos összefogás a tűzeset után Tavaly hatalmas összefogás alakult ki a tűzeset után, amiben egy négygyermekes családapa vesztette életét, összesen 38 millió forint gyűlt össze az árván maradt családnak. A diákotthont 6 és fél milliárd forintos állami támogatással építhetik újjá. Az új épület sokkal korszerűbb lesz, itt kap majd helyet a Bibliamúzeum is, de saját kápolnájuk is lesz. A korábban itt élő 166 diákot tavaly több másik kollégiumba sikerült elhelyezni, de a KRE Hittudományi Kara veszített hallgatókat az eset miatt. „A teológiát és a kollégiumot érintő tűz 2019-ben a felvételi eljárás közben történt. A korábbi húszfős évfolyamok helyett csupán tíz diákkal tudták elkezdeni a 2019/2020-as tanévet. E mögött egyértelműen a bizonytalan helyzet, főleg a kollégiumi elhelyezés nehézsége áll. Szembe kell néznünk azzal, hogy amíg nem tudnak visszaköltözni a megújuló épületbe, addig lesz, aki másik teológiát választ helyettük„ – mondta Kocsev Miklós, a KRE Hittudományi Karának dékánja a Reformátusok lapjának adott interjújában. Az újjáépülő kollégiumban 48 kétágyas szobában 96 főt tudnak majd elszállásolni. Emellett 11 vendégszoba is lesz, ahol 22 fő alhat. A teológia tanárainak elhelyezését három szolgálati lakás könnyíti majd meg, a kollégium tetején pedig 100 négyzetméternél nagyobb tetőteraszt alakítanak ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-