Létrehozva: 2024.09.12.

Rejtélyes jelenséget észleltek a gízai piramisok felett

A tudósok is ledöbbentek az eredmények láttán.

A tudósoknak egy kínai radar segítségével sikerült furcsa „buborékokat” észlelniük a piramisok felett, egész Egyiptomban. A hatalmas építmények mindig is rejtélyek forrásai voltak számunkra, kezdve attól, hogy pontosan hogyan épültek fel egyáltalán, egészen addig, hogy mit rejt a belsejük. Most ez a titok a piramisok feletti részre is kiterjedt, mivel a Kínai Tudományos Akadémia kutatói nemrégiben megosztották eredményeiket.

műhold űr bolygók nasa
Furcsa jelenségre figyeltek fel a műhold segítségével a tudósok Fotó: Pexels (Képünk illusztráció)

A tudósok a LARID radar, egy alacsony szélességű, nagy hatótávolságú ionoszféra-radar segítségével úgynevezett egyenlítői plazmabuborékokat (EPB) észleltek a piramisok felett. Ezek a buborékok a magasabb légkörben helyezkednek el, és alacsony szélességeken kialakuló forró gázzsebekből állnak.

2023 november elején egy napvihar okozta a plazmabuborékokat, amelyek a kínai eszközön egészen Észak-Afrikáig és a Csendes-óceán középső részéig látni lehetett. A leolvasások lehetővé tették a tudósok számára, hogy valós időben nyomon kövessék a buborékok mozgását.

Több száz kilométeresre is megnőhetnek, és bár nem ritkák, a tudósok nem sokat tudnak róluk, illetve arról, hogy képesek-e megzavarni a GPS-jeleket és zavarni a műholdas kommunikációt. Az EPB-ket általában az űrből figyelik, így a kutatók globális képet kaphatnak róluk. A földről is megfigyelhetők, de a radar görbülete miatt a horizont alatti méréseket nehezen tudja érzékelni.

Az eszköz az ionoszféra plazmáján visszaverődő radarjelek értelmezésével képes megfigyelni a plazmabuborékok által okozott szabálytalanságokat. Az Egyiptomból származó leolvasása révén Kína az első olyan ország a világon, amely képes az EPB-k radarral történő észlelésére – számol be róla a Unilad.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek