1 éve

Félelmetes, mit találtak a felhasználók Észak-Korea Google térképén

Bizarr felfedezést tettek Észak-Korea kapcsán a netezők, egyre többen keresnek rá egy bizonyos helyre; és garantáltan mindenkit kiráz a hideg, aki megtalálja...

Észak-Korea hírhedt koncentrációs tábora, Jodok hivatalosan bezárt 2014-ben; ám ez nem jelenti azt, hogy a Google felhasználói megfeledkeztek a szörnyű helyről. Ugyanis egyre több bizarr értékelés jelenik meg róla a térképen.

Észak-Korea nem bánik kesztyűs kézzel a rendszer ellenségeivel. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

A Google térképen bárki adhat csillagokat és szöveges értékelést helyekről, de ezek többnyire szállodák, éttermek, rendezvényközpontok szoktak lenni. Most azonban különös felfedezést tettek a térkép rendszeres használót: a Jodoki szörnyű táborról sorra töltik fel értékelésiket a felhasználók, és aki rákeres, igencsak bizarr beszámolókat talál.

Észak Korea hírhedt tábora, amit 2014-ben bezártak. Fotó: Google maps

Észak-Korea fővárosától 110 kilométerre található az egykori tábor. Túlélők úgy számoltak be róla, mintha a Pokolban jártak volna: embertelen körülmények, nehéz fizikai munka és kínzások szerepelnek a beszámolókban. Így aki rákeres a Google értékelésekre, természetes, hogy negatív véleményekre számít. Ehelyett azonban teljesen más a kép: 441 ember eddig az öt csillagból 3,7-et adott a tábornak. Sokan ugyanis poénra veszik, hogy értékelést adhatnak egy koncentrációs táborról, így az értékelések meglehetősen cinikusak.

„Az étel nagyszerű, a személyzet minden igényt kiszolgál és az atmoszféra is kiváló” – írta egy felhasználó, de ez csak a jéghegy csúcsa. Sokan azt is hozzátették, hogy mindenkinek ajánlják, hogy látogasson el oda, kiváltképpen akkor, ha fogyni szeretnének; de annak is nagyszerű lehetőség, aki szeretné a mezőgazdaságban kipróbálni magát. Volt, aki csak annyi negatívumot írt, hogy nincs wifi…

Fotó: Google maps

Bár a térkép egyes felhasználói poénra veszik, hogy lehet értékelést adni a Jodoki egykori táborról, sokan nem feledkeznek meg róla, milyen szörnyűségek történtek ott. Egy túlélő, Kang Chol-hwan kilenc évesen került a táborba a családjával; ugyanis Kim Dzsong Un rendszere azzal vádolta a nagyapját, hogy Japánnak kémkedik, és Észak-Korea törvényei szerint ilyenkor az egész család bűnös. A férfi tíz évet töltött a koncentrációs táborban, és úgy nyilatkozott egy alkalommal, hogy a rabsága alatt, a többi gyerekkel együtt patkányokat és gyökereket ettek, hogy éhen ne haljanak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!