Létrehozva: 2020.05.02.

Az észak-koreai titkosszolgálat elrabolt egy keresztény lelkipásztort

Az észak-koreai rezsim emberei a Kínához tartozó Changbai Koreai Autonóm megyéből rabolták el a keresztény lelkészt, majd átcsempészték Észak-Koreába, ahol tizenöt év börtönbüntetésre ítélték.

Jang Moon Seok-ot, kínai nevén Zhang Wen Shi-t az észak-koreai titkosszolgálat rabolta el a Kínához tartozó Changbai Koreai Autonóm megyéből, majd átcsempészték Észak-Koreába. A diktatúra az állam megdöntésének vádjával tizenöt év börtönbüntetésre ítélte Zhang Wen Shi-t – közölte a Christian Today.

A Kim-dinasztia által uralt ország gyakorlatilag hermetikusan el van zárva a világtól. Az állam északi részén élők azonban gyakran átmerészkednek a Kínához tartozó, többségében koreai etnikumú Changbai megyébe, hogy eladják terményeiket, majd gyógyszereket és élelmiszert vásárolva hazatérnek.

Zhang Wen Shi lelkész gyakran vendégül látta a honfitársait, akik közül a koreai lelkipásztornak köszönhetően sokan megismerkedtek a Biblia tanításával. A koreai rezsim emberei kihasználták a keresztény lelkész vendégszeretetét, napokra megszálltak a házában, majd miután bebizonyosodott számukra, hogy Wen Shi hatására sokan keresztény hitre térnek, elrabolták és Észak-Koreába hurcolták a kínai állampolgársággal rendelkező pásztort.

Az észak-koreai rendszer nem tűr meg más vallást az országban, mivel a Kim Ir Szen által alkotott ideológia nem kizárólag politikai, hanem szinte vallási eszme is. Ez Észak-Korea hivatalos ideológiája és a rajta alapuló állam rendszere, a Kim-dinasztia hatalmának alappillére.

Ha tudomást szereznek arról, hogy valaki keresztény, nem csak őt, hanem az egész családját börtönbe vagy munkatáborba viszik. Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de egyes becslések szerint akár több tízezer észak-koreai keresztény élhet munkatáborokban. Ennek ellenére az országban még is 200-400 ezer keresztényt feltételeznek, akik mindenáron kitartanak hitük mellett.

Észak-Korea az első helyet foglalja el a keresztények ellen elkövetett erőszakos cselekmények nemzetközi listáján.

Nem először és valószínűleg nem utoljára történt, hogy Észak-Korea titkos ügynökei külföldön követtek el merényletet. Az észak-koreai kémek Malajziában, Szingapúrban és Indonéziában is elképesztően aktívak hírszerzési szakemberek szerint ebben a három országban vannak a legnagyobb kémhálózataik is.

A rendszert bíráló emigránsokra is szoktak vadászni. 1997-ben Szöulban lelőttek egy Ri Hanjong nevű disszidenst, aki írt egy könyvet „a rezsim sötét titkairól„. 1983-ban egy burmai út alatt megpróbálták felrobbantani az akkori dél-koreai elnököt. Ő túlélte a merényletet, de több mint húsz ember meghalt, köztük miniszterek és fontos tanácsadók is.

A legismertebb és egyben legvéresebb akciójukat még a hidegháborúban követték el. 1987. november 29-én a dél-koreai légitársaság egyik repülőjét robbantották fel, abban a terrorakcióban 115 ember halt meg.

Megdöbbentette a világot, amikor 2017 februárjában két észak-koreai titkos ügynökök hidegvérrel megmérgezte Kim Dzsongun féltestvérét, Kim Dzsongnamot a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren.

Leginkább éttermeket használnak arra, hogy információkat gyűjtsenek a célszemélyekről. Emellett a drogkereskedelemben is nyakig benne vannak. 2003-ban az ausztrál hatóságok 125 kilónyi heroinszállítmányt kapcsoltak le, és mint később kiderült, a szállítmányhoz észak-koreai hírszerzőknek volt közük.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Verstappen még sosem tett olyat, mint a Miami Nagydíj időmérőjén

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

magyarnemzet.hu

Szoboszlai barátja tett róla, hogy Liverpoolban már ne reménykedjenek

metropol.hu

Összeomlott Tilla, szörnyű veszteség érte: "sajnos elköltöztette őket"

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött