4 éve

Ez a világ legkegyetlenebb körhintája, sokkot kapsz, ha felülsz rá

Az élmény minden értelemben felkavaró lehet, hiszen a New Jersey-i vidámpark legújabb körhintája minden irányban megforgatja a vendégeket. Ezt valóban bírni kell gyomorral!

Szerző JD

Izgatottan várta a sajtó és a közvélemény a Kiborg nevű hinta üzembe állítását a tavalyi bejelentés óta, hiszen már akkor látszott, hogy nem mindennapi élményt fog nyújtani a szerkezet. Az űrhajósok kiképzésében használt giroszkópra emlékeztető mechanizmus belsejében szédítően hatnak az erők, és különleges kialakításának hála, a benne ülők mindhárom irányban mozognak. Miközben sokszor feje tetejére áll a világ, egy-két pillanatban a súlytalanságot is megtapasztalhatják az utasok.

Az edzett pilótákat is alaposan próbára teszi

Az űrhajózás hőskorában a több g-s gyorsulásokon edződött berepülőpilóták vállalkoztak az első repülésekre, és amikor felkészítették őket az űrutazásra, nemcsak azt tesztelték rajtuk, hogyan birkóznak majd meg a testükre ható nehézségi erővel és a gravitáció hiányával, de azt is, hogy bírni fogják-e az űrkabinban uralkodó körülményeket. Erre szolgál a giroszkópos szerkezet, melyben az emberi test az egyik pillanatban fejjel lefelé „lóg”, a másikban már oldalt fekvő pozícióba kerül – miközben egyébként folyamatosan körbe forog. John Glenn, az első amerikai, aki megkerülte a Földet, úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy ez a teszt tette leginkább próbára őket, és megtanulták szívből gyűlölni a körbe-körbe forgó szerkezetet.

Majd’ kiszakad az ember agya a koponyájából

A Kiborg hinta június elején üzembe állt, és már megjelentek a neten az első élménybeszámolók. A huszonegy méter magasban forgó gigantikus giroszkópba huszonnégy ember ülhet be egyszerre. A beszálláskor még teljesen ártalmatlannak tűnik a szerkezet, bár gyanakvásra adnak okot a szuperbiztonságos székek, amikbe szinte mozdulatlanul beleszíjazzák az utasokat. Majd beindul a gépezet, az utasok lába a levegőben lóg – és minden előjel nélkül megindul a minden irányba hintázó, forgó mozgás. A beszámolók szerint megjósolhatatlan, milyen irányba fognak mozdulni, a gravitációs erő hol belepasszírozza, hol ki akarja lökni az utasokat a székből, akik rövid idő után teljesen elvesztik az érzékeiket: nem tudják, merre van a fent és a lent. Egy utas úgy fogalmazott, hogy amikor fejjel lefelé lógtak, akkora nyomást érzett a fejében, hogy azt hitte: ki fog szakadni az agya.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? LAPOZZ, jön a félelmetes videó!


 

Kőkemény biztonsági előírások és ellenőrzések

Hosszadalmas tesztelés és mérnöki munka előzte meg a hinta üzembe helyezését, hiszen a huszonegy méteres magasságban az utasok sokszor fejjel lefelé lógva pörögnek. Mielőtt üzembe helyezhették volna, a hatóságok szigorú feltételeinek is meg kellett felelni, rengeteg ellenőrzésen ment át, mielőtt engedélyezték.

Megrázta az országot a tavaly szeptemberben történt várpalotai körhintabaleset, ahol egy tizennyolc éves fiú súlyos, életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett. A hintáknak Magyarországon is szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, ezeknek a várpalotai hinta is eleget tett − azonban vélhetően egy alkatrész hibája miatt bekövetkezett a tragédia. A kalapácshinta karjai brutális módon, többször is összecsapódtak, és több utas is kizuhant. Az eset a hinta üzemeltetőjét is megviselte…

 

Szerző JD

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a drámai, utolsó fotók Suhajda Szilárdról

origo.hu

Kétségbeesve üzent a megvert Opitz Barbinak az apja

borsonline.hu

Horrorbaleset: szakadékba zuhant egy busz, 10 ember meghalt, rengeteg a sérült

hirtv.hu

Vezércikk: Magyarország mellé állt Görögország az új szankciós csomag kapcsán

ripost.hu

Késelés után kokain, óriási bajban van a világsztár

vg.hu

Az oroszok megsemmisíthették az utolsó ukrán hadihajót

origo.hu

Borzalmas dolog történt az RTL Klub alkoholista színészének kisfiával

mindmegette.hu

Így készíthetsz 10 perces bögrés sütit reggelire!

ripost.hu

Gyermeke sírására riadt az éjszaka Molnár Guszti exfelesége, kórházba kellett vinni

ripost.hu

Megtámadták Opitz Barbit az egyik budapesti plázában

mandiner.hu

Itt a Mandiner elképesztő nyári előfizetési akciója!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BIZARR

A NASA szerint csak perceink lennének felkészülni a teljes sötétségre

BIZARR

"Nem én vezettem, hanem a kutyám!" – védekezett a részeg sofőr

BIZARR

Rózsaszín hold jelzi az idegenek invázióját – figyelmeztet az időutazó

BIZARR

Órák sincsenek hátra: épp most közelíti meg a Földet egy focipályányi aszteroida

BIZARR

Elképesztő képek birtokába jutottak a tudósok: rejtélyes dolgot fedeztek fel a Holdon

BIZARR

Lecsaptak a rendőrök: furcsa szerszámmal akart bizniszelni egy férfi

BIZARR

Egy napunk van hátra: hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet

BIZARR

Hihetetlen felvétel: UFO tűnt fel az égen - videó