Létrehozva: 2018.07.01.

Ez a világ legkegyetlenebb körhintája, sokkot kapsz, ha felülsz rá

Az élmény minden értelemben felkavaró lehet, hiszen a New Jersey-i vidámpark legújabb körhintája minden irányban megforgatja a vendégeket. Ezt valóban bírni kell gyomorral!

Szerző JD

Izgatottan várta a sajtó és a közvélemény a Kiborg nevű hinta üzembe állítását a tavalyi bejelentés óta, hiszen már akkor látszott, hogy nem mindennapi élményt fog nyújtani a szerkezet. Az űrhajósok kiképzésében használt giroszkópra emlékeztető mechanizmus belsejében szédítően hatnak az erők, és különleges kialakításának hála, a benne ülők mindhárom irányban mozognak. Miközben sokszor feje tetejére áll a világ, egy-két pillanatban a súlytalanságot is megtapasztalhatják az utasok.

Az edzett pilótákat is alaposan próbára teszi

Az űrhajózás hőskorában a több g-s gyorsulásokon edződött berepülőpilóták vállalkoztak az első repülésekre, és amikor felkészítették őket az űrutazásra, nemcsak azt tesztelték rajtuk, hogyan birkóznak majd meg a testükre ható nehézségi erővel és a gravitáció hiányával, de azt is, hogy bírni fogják-e az űrkabinban uralkodó körülményeket. Erre szolgál a giroszkópos szerkezet, melyben az emberi test az egyik pillanatban fejjel lefelé „lóg”, a másikban már oldalt fekvő pozícióba kerül – miközben egyébként folyamatosan körbe forog. John Glenn, az első amerikai, aki megkerülte a Földet, úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy ez a teszt tette leginkább próbára őket, és megtanulták szívből gyűlölni a körbe-körbe forgó szerkezetet.

Majd’ kiszakad az ember agya a koponyájából

A Kiborg hinta június elején üzembe állt, és már megjelentek a neten az első élménybeszámolók. A huszonegy méter magasban forgó gigantikus giroszkópba huszonnégy ember ülhet be egyszerre. A beszálláskor még teljesen ártalmatlannak tűnik a szerkezet, bár gyanakvásra adnak okot a szuperbiztonságos székek, amikbe szinte mozdulatlanul beleszíjazzák az utasokat. Majd beindul a gépezet, az utasok lába a levegőben lóg – és minden előjel nélkül megindul a minden irányba hintázó, forgó mozgás. A beszámolók szerint megjósolhatatlan, milyen irányba fognak mozdulni, a gravitációs erő hol belepasszírozza, hol ki akarja lökni az utasokat a székből, akik rövid idő után teljesen elvesztik az érzékeiket: nem tudják, merre van a fent és a lent. Egy utas úgy fogalmazott, hogy amikor fejjel lefelé lógtak, akkora nyomást érzett a fejében, hogy azt hitte: ki fog szakadni az agya.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? LAPOZZ, jön a félelmetes videó!


 

Kőkemény biztonsági előírások és ellenőrzések

Hosszadalmas tesztelés és mérnöki munka előzte meg a hinta üzembe helyezését, hiszen a huszonegy méteres magasságban az utasok sokszor fejjel lefelé lógva pörögnek. Mielőtt üzembe helyezhették volna, a hatóságok szigorú feltételeinek is meg kellett felelni, rengeteg ellenőrzésen ment át, mielőtt engedélyezték.

Megrázta az országot a tavaly szeptemberben történt várpalotai körhintabaleset, ahol egy tizennyolc éves fiú súlyos, életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett. A hintáknak Magyarországon is szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, ezeknek a várpalotai hinta is eleget tett − azonban vélhetően egy alkatrész hibája miatt bekövetkezett a tragédia. A kalapácshinta karjai brutális módon, többször is összecsapódtak, és több utas is kizuhant. Az eset a hinta üzemeltetőjét is megviselte…

 

Szerző JD

Ez is érdekelhet

origo.hu

Folyamatosan süllyed a világ egyik legkülönlegesebb repülőtere

origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

borsonline.hu

A sztárjósnő elárulta, melyik pár marad együtt Házasság első látásra végén

magyarnemzet.hu

Nógrádi György: Irán egyértelművé tette, hogy nem akar háborút

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

magyarnemzet.hu

Hajdú Péter kőkemény sallert osztott ki Havas Henriknek

origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BIZARR

Figyelmeztet az élő Nostradamus: hamarosan új fenyegetéssel kell szembenéznünk

BIZARR

Dermesztő jóslattal ált elő az élő Nostradamus: ez vár ránk még idén

BIZARR

Kővé dermedt a pár, a nagypapa hamvai mellett mozdult meg egy szobor

BIZARR

Az iskolában robbant a kéj, diákot csábított el a szexéhes tanár

BIZARR

El kellett távolítani a dögös influenszer fenekét, álomtest helyett szenvedést kapott a plasztikai sebésztől

BIZARR

Durva baki a híradóban: Napfogyatkozás helyett férfi nemi szerv került élő adásba

BIZARR

Az élő Nostradamus elárulta, milyen különleges hatása van a napfogyatkozásnak

BIZARR

Szívszorító pillanat, sokan ezt tapasztalják közvetlenül a haláluk előtt