kulcsár edina
Az egyik legegészségesebb zöldségként tartják számon, mégsem túlságosan közkedvelt. Most viszont por formájában keverik turmixhoz, leveshez, sütihez, sõt, még a kávéhoz - mit gondolsz, mi lehet ez?
A brokkolis kávé Ausztráliában jelent meg először. A speciális brokkolipor célja, hogy fellendítse ennek a szuperzöldségnek a fogyasztását. A brokkoli ugyanis telis-tele van antioxidánsokkal, ennek ellenére azonban nem fogyasztják elegen. A brokkolipor gyártása az élelmiszer-pazarlást is csökkenti, hiszen a por a nem tökéletes, nehezebben eladható zöldségekből készül.
Egy Melbourne-i kávézó már árulja is a brokkoliporral turbózott kávét, és akik kipróbálták, úgy vélik, hogy nincs is brokkoliíze. A brokkoliport a presszókávéhoz keverik hozzá, amelyet forró tejjel tálalnak, a tetejére pedig még egy kevés brokkoliport szórnak.
A kávén kívül turmixba, sütikbe és levesekbe is bele lehet keverni, és rengeteg A-, B1- vitamint, káliumot, cinket és magnéziumot lehet vele a szervezetbe juttatni. A kávézóban már gyerekeknek szánt brokkolis édességek is kaphatóak, a kicsik pedig kifejezetten kedvelik őket.