6 éve

Kis híján agyoncsapta az égből hullott fagyott vizelettömb

Egy indiai nõ vidáman élte a megszokott mindennapjait, amikor vártlanul egy, az égbõl aláhulló jégtömb szakította át a házának tetejét. Centimétereken múlott, hogy nem a fején találta el. De vajon honnan érkezett rejtélyes jégtömb?

Szerző Ripost

Az indiai Rajrani Gaud, ha tudta volna, hogyan alakulnak elkövetkezendő órái, alighanem fel sem kel reggel. Azonban nem így történt. Az asszonynak a megszokott módon telt a napja, főzött, mosott, takarított... ekkor viszont, nagy robajjal, egy jókora jégtömb szakította át a lakás mennyezetét. Az eset még 2015 decemberében történt és a Time of India írt róla.

A szomszédok csak a nagy zajra, majd a fájdalmas kiabálásra lettek figyelmesek. Azonnal átrohantak, hogy megnézzék, mi történt. Látták, hogy a tető beszakadt, és a nőt egy focilabda méretű, kékes jégtömb találta vállon, ami ott hevert mellette a padlón. Az asszonyt azonnal kórházba szállították, a jégtömböt pedig berakták a hűtőszekrénybe, nehogy elolvadjon, amíg a hatóságok meg nem érkeznek. 

Csak a szerencsén múlott

Mint kiderült, a nőnek csak az volt a szerencséje, hogy a jéggé fagyott matéria megpattant egy szomszédos teraszon, egyébként pont fejbe találta volna, és aligha úszta volna meg élve a bizarr kalandot. Itt meg kell említenünk, hogy egy szintén indiai buszsofőr már nem volt ilyen szerencsés, őt egy meteorit csapta agyon saját busza mellett állva...

Mi az a "kék jég"?

A labdaméretű jégtömbről később kiderült, hogy úgynevezett "kék jég", ami akkor keletkezik, amikor egy repülőgép vécétartályának szigetelése szivárogni kezd, és a nagy magasságban a szivárgó, ürüléket és vizeletet is tartalmazó cseppek megfagynak, és idővel méretes jégdarabot hoznak létre a géptörzsön. Leszálláskor ez olvadni kezd a csökkenő magasság miatt, és néha leválik a gépről. Színét a fertőtlenítésre használt anyag színétől kapta.

Régebben még városi legendának hitték az ilyen híreket, azonban egyre több dokumentált esettel találkozni. 

2006 októberében például a kaliforniai Chinóban egy ház teraszának tetejét rongálta meg az aláhulló kék jég. 

2003-ban pedig a 73 éves Ray Erickson hajóját érte ilyen jellegű légi csapás. De akad a balesetek közt számos ripityára tört autó is.

Szándékos, vagy véletlen?

Persze itt most mindenki arra gondol, hogy ez általános gyakorlat a levegőben, de el kell keserítenünk az összeesküvés-elméleteket kedvelőit, a nagy légitársaságok gépei szándékosan nem ürítik lakott területek felett a vécéjük tartalmát. Kék jég is csak szivárgás esetén jön létre, ami szintén elég ritka. Az Egyesült Államokban például 1970 és 2003 közti 33 évben 27 ilyen esetet regisztráltak, vagyis évente átlagosan nagyjából egyet. Kék jéghez köthető halálesetek a legendákkal ellentétben eddig nem történtek.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!