tóth gabi
Azt gondoltad, hogy a rizst nem lehet hamisítani? Dehogynem! Sajnos az utóbbi idõben már a márkás rizsekben sem bízhatunk.
Először csak rémhírnek tűnt, de most már egyre több bizonyíték van rá, hogy Ázsiában nemcsak a tojást, hanem a rizst is hamisítják. A műanyag rizst először, a hamis tojásokhoz hasonlóan, Kínában gyártották, de Indiában, Vietnamban és Indonéziában is hamar átvették.
A műanyag rizs alapanyaga krumpli, édesburgonya és szintetikus gyanta, így ha megesszük, szinte biztosan gyomorproblémáink lesznek, sőt, ha túl sokat eszünk belőle, akár mérgezés is előfordulhat.
Sajnos a hamis rizs ellen az sem csodafegyver, ha alaposan áttanulmányozzuk az áruk címkéjét, mert a gyanús összetevőket a hamisítók nemigen írják rá a címkére. És még a nagy márkák sem feltétlenül biztonságosak, mivel a műanyag rizst gyakran a rendes rizzsel keverve töltik a zacskókba.
Mivel a hamis változat nagyon hasonlít az egészséges, valódi rizshez, nehéz észrevenni a turpisságot. Ránézésre főzve is olyan, mint a valódi, ám az ételeknek furcsa, szokatlan ízt ad. Magas hőmérsékletnek kitéve pedig a műanyag rizs ugyanúgy ég, mint más műanyag tárgyak. Vagyis érdemes a csomagból néhány szem rizst szárazon megpirítani egy serpenyőben – ha közülük pár meggyullad, akkor valószínűleg műanyag rizs is keveredett a csomagba.
Nézd meg a videóban, hogyan készül a hamis rizs!