RETRO RÁDIÓ

Hoppácska, itt az olvadásmentes fagyi!

Gergely Dániel
Szerző
Gergely Dániel
Létrehozva2015. 09. 01. 16:45

Tudósok felfedeztek egy fehérjét, amitõl lassabban olvad, és talán egészségesebb is lesz a fagylalt.

Szívszorongató látvány, amint csemeténk kezei közül a hőségben kifolyik a minden irányban csöpögő, megállíthatatlanul olvadó fagyi. Ám ha mindez apu autójának hátsó ülésén, a kárpit épségét veszélyeztetve történik, általános családi veszekedést okozhat az egyszerű fagylalt.

Az Edinburgh-i egyetem kutatói azonban bizakodásra okot adó felfedezést tettek: azonosítottak egy olyan természetes fehérjét, amely összetartja a levegőt, a zsírt és a vizet, és egyúttal gondoskodik rendkívül homogén, lágy állagáról.

Kutatók állítják, ez a fehérje már most is megtalálható az emberi táplálékokban, épp csak a jégkrémekben nem használtuk eddig.

Amellett, hogy hosszasan egyben tartja a fagyit, egy különösen hasznos járulékos előnye is lehet: jelenleg telített zsírokat adagolnak a fagylalthoz, hogy stabilizálják az olaj-víz keveréket, ám a fehérjével csökkenthető volna a zsír mennyisége, azaz soványabb, kevésbé hizlaló lenne a jégkrém, azonos íz mellett.

A kutatók reményei szerint 3-5 éven belül piaci forgalomba kerülhet a csodafehérjével készített jégkrém.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.