
Hoppácska, itt az olvadásmentes fagyi!
Tudósok felfedeztek egy fehérjét, amitõl lassabban olvad, és talán egészségesebb is lesz a fagylalt.
Szívszorongató látvány, amint csemeténk kezei közül a hőségben kifolyik a minden irányban csöpögő, megállíthatatlanul olvadó fagyi. Ám ha mindez apu autójának hátsó ülésén, a kárpit épségét veszélyeztetve történik, általános családi veszekedést okozhat az egyszerű fagylalt.
![]()
Az Edinburgh-i egyetem kutatói azonban bizakodásra okot adó felfedezést tettek: azonosítottak egy olyan természetes fehérjét, amely összetartja a levegőt, a zsírt és a vizet, és egyúttal gondoskodik rendkívül homogén, lágy állagáról.
Kutatók állítják, ez a fehérje már most is megtalálható az emberi táplálékokban, épp csak a jégkrémekben nem használtuk eddig.

Amellett, hogy hosszasan egyben tartja a fagyit, egy különösen hasznos járulékos előnye is lehet: jelenleg telített zsírokat adagolnak a fagylalthoz, hogy stabilizálják az olaj-víz keveréket, ám a fehérjével csökkenthető volna a zsír mennyisége, azaz soványabb, kevésbé hizlaló lenne a jégkrém, azonos íz mellett.
A kutatók reményei szerint 3-5 éven belül piaci forgalomba kerülhet a csodafehérjével készített jégkrém.






