6 éve

Hihetetlenül érdekes! Így választanak párt maguknak az ikrek!

A mai napon, ha Ercsiben jársz, nem a meleg miatt fogsz duplán látni, hiszen ott rendezik meg a 15. országos ikertalálkozót. De miért is olyan titokzatosak az ikrek? Íme, néhány meglepõ tény a kopírozott testvérekrõl.

Minden évben egyre gyarapodik az ikerterhességek száma, melynek okát a meddőségi beavatkozásokban keresik. Átlagosan minden 90. terhesség ikerterhesség.

Az egypetéjű ikrek lélektanát évszázadok óta kutatja a tudomány. Egy biztos: az őket egymáshoz fűző kötelék már a fogantatáskor kialakul.

Már az anyaméh is összeköt

Az, hogy az ikertestvérek egypetéjű vagy kétpetéjű ikrek lesznek-e, a fogantatáskor dől el. Az egypetéjű ikreknél ugyanis a petesejtet egy spermium termékenyíti meg, majd ez a sejt - a tudósok által a mai napig nem tisztázott módon – kettéosztódik.

Így az egypetéjű ikrek genetikailag azonosak. Érzelmi kötődésük egymáshoz már az anyaméhen belül kialakul, hiszen felvételek sora bizonyítja, hogy már odabent a pocakban is szívesen játszanak, „beszélgetnek” egymással.

Megérintik egymást a magzatburkon keresztül, simogatják egymást.

A kutatások igazolták, hogy a méhen belüli játékokat születés után is sokáig folytatják az ikrek.

A titokzatos lelki kapocs

Megfigyelték, hogy egymástól egész fiatalon, akár néhány hónapos korban elválasztott ikertestvérek életútja félelmetesen hasonlóan alakul. Szinte azonos módon fejlődnek, és függetlenül attól, hogy találkoznak-e vagy sem, legtöbbször még az ízlésük is hasonló. Sokszor azonos a munkájuk, a kedvenc ételük és ugyanazt a színt gondolják szépnek. Sőt, sok esetben még házastársuk is hasonlít ikertestvérük választottjára.

Olyanok, mint két tojás? Nézz a köldökükbe!

Igaz, hogy az egypetéjű ikrek genetikailag egyformák, azért meg lehet őket különböztetni. Bár tény és való, hogy e tekintetben még szüleiknek is okozhatnak fejtörést. Legtöbbször azonban nincs ilyen gond: az évek múlásával egyre több beazonosító jelet hagy az ikreken az élet. De a nem genetikai eredetű különbözőség alakulása már az anyaméhben megkezdődik.

 

Az egypetéjű ikreknek ugyan egyezik a DNS-ük, de az anyaméhben kismértékben eltérő hatások érik őket, így már az ujjaik redőzete, azaz az ujjlenyomatuk születéskor is eltérő. A születés után közvetlenül persze nem ujjlenyomat alapján lehet az ikerbabákat megkülönböztetni, van a testükön egy sokkal beszédesebb jel. Ez pedig nem más, mint a baba köldöke - képtelenség ugyanis épp egyformára elvágni a köldökzsinórt. A két baba köldökcsonk sebe tehát mindenképp különbözik, és gyógyulás után a köldökük is másképp néz ki.

Saját nyelvük van

A beszédtanulás a hangutánzással kezdődik, majd jön a gügyögés, s csak ezt követően kezd kialakulni a felnőttek számára is értelmezhető beszéd. Az ikrek között azonban különleges nyelv alakul ki, mely nem keverendő össze a babák által használt beszédalapokkal.

Az ikrek ugyanis gyakran egymástól tanulnak el kifejezéseket. Az ő nyelvüket senki más nem érti, csak ők, ezért náluk a normális beszélt nyelv kialakulása is később kezdődik, hiszen partnerre találnak a kommunikációban. Az ikerpárok 40 százalékánál kialakul ez a saját, külön nyelv.

Csodababák: ikrek két apától

Az állatvilágban gyakori jelenség, hogy az azonos alomból származó utódok apja eltérő. Bármilyen furcsa, ez nagyon ritkán az embernél is előfordulhat. Ilyenkor a nő két férfival is szeretkezik egy peteérési ciklus során, és mindkét férfi spermája megtermékenyít egy-egy petét.

Így születtek már ikertestvérek eltérő bőrszínnel is. A kialakulása is rettentő nehéz, de a kimagyarázása is.

Egyszerre születnek, mégsem ikrek

A természet nagyon sok furcsaságot tud előidézni. Ezért nem minden esetben valós az, hogy az egyszerre született babák ikrek. Ismét nagyon ritkán, de előfordulhat a szuperfetációnak nevezett jelenség, méghozzá abban az esetben, ha terhessége alatt a nő továbbra is menstruál.

Ilyenkor nem kizárt, hogy egy második embrió is megfogan. A később fogant baba pedig gyakran egyszerre születik meg a korábban fogant babával.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Holtan találtak rá a Dunában Rácalmásnál az egyik eltűnt kutyakiképzőre

borsonline.hu

Elfajult a szexrabszolgaság, szörnyű dolgot tett a magyar tinédzser

borsonline.hu

Szünetel a vonatközlekedés, borzalmas tragédia történt Üllőnél

vg.hu

Megindultak a szakadárok Donyeck megyében: Kijevig szorítanák vissza az ukránokat

ripost.hu

Gáspár Evelin apró bikiniben mutatta meg bomba alakját

mandiner.hu

Kizárnák Orbánt az EU-csúcsról, de Charles Michel szerint ez nem lehetséges

borsonline.hu

Egy TikTok kihívás kedvéért gyújtotta fel magát a 12 éves fiú

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

ripost.hu

Ezt tette Hódi Pamela és Nati Berki Krisztián születésnapján

ripost.hu

A sztárokat sem kíméli a bőrrák

ripost.hu

Nem csalás, nem ámítás: Ez itt Tóth Andi egy pici bugyiban

További cikkek

BIZARR

Hihetetlen: repülő autót figyeltek meg az éjszaka közepén - Fotó

BIZARR

Flört a kocsmában: Egy szexi kísértet akarta elcsábítani a szellemvadásznőt

BIZARR

Rejtélyes felvételek láttak napvilágot: itt a bizonyíték a földönkívüliek létezésére

BIZARR

Hátborzongató videót rögzített a kamera a kísértetjárta szállodában

BIZARR

Baba Vanga megjósolta: aszteroidával érkeznek az idegenek év végén

BIZARR

Ilyen rémisztő és undorító horrorhalat még soha életedben nem láttál - Fotó

BIZARR

Feltörte a NASA rendszerét, bizonyítékot talált az ufók létezésére

BIZARR

Tragikus szerelem: Anglia egyik legrégebbi kocsmájában kísért egy fiatal lány