Létrehozva: 2023.09.14.

Kilencven migránst fogtak el Budapesten

Egy budapesti ingatlanban csütörtök délután.

Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI-nek elmondta: állampolgári bejelentés alapján ellenőriztek egy fővárosi, XII. kerületi ingatlant, ahol kilencven embert – férfiakat, nőket és gyermekeket – találtak. Többségükben törököknek és kurdoknak vallották magukat, magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A rendőrség embercsempészés gyanúja miatt indított eljárást – jelezte a szóvivő. A BRFK a police.hu oldalon azt közölte, hogy a migránsokat egy Béla király úti ingatlanban találták.

A migráció az Európai Unió közös kihívása, amelyre kollektív választ kell adni – vélekedtek nyomatékosan Giorgia Meloni olasz és Orbán Viktor mai megbeszélésén, hozzátéve: az útnak indulások megelőzése érdekében a külső dimenzióra kell összpontosítani,

különösen a migránsok származási és tranzitországainak nyújtott politikai és gazdasági támogatáson, az embercsempész-hálózatok elleni küzdelmen, valamint az olyan személyeket érintő hatékony visszaküldési politikán keresztül, akiknek nincs joguk Európában maradni.

 

A származási országok együttműködésének biztosítása érdekében feltételrendszeri mechanizmusokat is be kell vezetni – hangsúlyozták.

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint az embercsempész bűnszervezetekkel ugyanúgy kell bánni, mint a terroristákkal.

Sir Keir Starmer – akinek pártja a jelenlegi közvéleménykutatási adatok szerint a jövőre esedékes brit parlamenti választások esélyese – csütörtökön Hágába utazott, ahol az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) vezetőivel tárgyal az embercsempészet elleni közös fellépés lehetséges módjairól.

Tárgyalásai előtt több brit médiaorgánumnak – köztük a The Times című konzervatív napilapnak, a The Sun című, erőteljesen EU-szkeptikus irányzatú tömeglapnak és az ITV kereskedelmi televíziónak – nyilatkozott.

Az interjúkban Starmer úgy fogalmazott: a konzervatív párti brit kormány olyan súlyos kudarcot vallott a kontinensről csónakkal Angliába indulók illegális átkeléseit szervező embercsempészek elleni fellépésben, hogy most már a három nagy nemzetbiztonsági fenyegetéssel, az éghajlatváltozással, az ellenséges külföldi hatalmakkal és a terrorizmussal azonos szintű veszélynek kell tekinteni e bűnözői szervezetek működését.

A brit belügyminisztérium adatai szerint tavaly csaknem 46 ezren indultak útnak mindenekelőtt a francia partokról gumicsónakokon Anglia felé.

Ez volt az illegális átkelési kísérletek eddigi legmagasabb éves száma azóta, hogy a brit hatóságok 2018-ban elkezdték e statisztika rendszeres összeállítását. A londoni belügyi tárca összesítése szerint az idén eddig több mint 20 ezren próbáltak ugyanígy átjutni a kontinensről Nagy-Britanniába.

Ennek megállítása érdekében a Boris Johnson volt miniszterelnök vezette akkori brit kormány tavaly áprilisban új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával.

A megállapodás – amely tartalmaz egy 120 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is a közép-afrikai ország számára – lehetővé tenné, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

A program azonban eddig nem indulhatott el, mivel jogvédő szervezetek bírósági eljárást kezdeményeztek az áttelepítések megakadályozására, és a jogi eljárás jelenleg is tart.

Ennek legutóbbi mozzanataként, június végén a brit fellebbviteli bíróság jogszerűtlennek minősítette és megtiltotta a brit határt illegálisan átlépők áttelepítését Ruandába, azzal az érvvel, hogy a közép-afrikai ország a brit kormány véleményével ellentétben nem tekinthető biztonságos célországnak.

Csütörtöki nyilatkozataiban Sir Keir Starmer olyan új rendfenntartó alakulat létrehozását is megígérte, amely az európai kontinensen is felléphetne az embercsempészek ellen a programban részes EU-országok hatóságaival együttműködve.

Starmer utalást tett arra is, hogy a Munkáspárt kormányra kerülve – az együttműködés fejében – kész lenne tárgyalni az Európai Unióval menedékkérők befogadásáról.

Megerősítette ugyanakkor azt a korábban is többször hangoztatott véleményét, hogy a Labour-kormány nem újítaná fel az emberek szabad áramlását, letelepedését és munkavállalását biztosító uniós szabadságjog érvényesítését. Ez a viszonos szabadságjog a három éve megszűnt brit EU-tagság idején Nagy-Britanniára is vonatkozott.

Európa megváltoztatása és a baloldal leváltása a tétje a következő európai parlamenti választásoknak – hangoztatta szerdán Matteo Salvini külföldi tudósítóknak nyilatkozva Rómában. A Liga vezetője szerint a migránsok tömeges érkezése megrendezett.

Matteo Salvini úgy vélte, amikor egyszerre százhúsz vízi jármű tesz partra migránsokat, „az nem számít spontán jelenségnek, hanem háborús üzenet”.

A jobboldali római kormány miniszterelnök-helyettese, aki jelenleg a kikötőkért felelős infrastrukturális és közlekedési tárcát vezeti, arra utalt, hogy Lampedusa szigetére egy nap alatt több száz csónak kötött ki több ezer migránssal. Hangoztatta, hogy

nem kizárólag Lampedusa problémájáról van szó, a helyzet „összeomlással fenyegeti az egész olasz társadalmat”.

Azt mondta, meggyőződése, hogy a tömeges kivándorlásnak rendezői vannak, akik között az emberkereskedő bűnszervezeteket említette. Kifejtette, Európa teljesen magára hagyta Olaszországot a szárazföldi és tengeri határok védelmében, ezért Rómának önállóan kell lépnie a nemzetbiztonsági és migrációs rendeletek további szigorításával.

Matteo Salvini először a Liga minisztereivel, államtitkáraival és parlamenti képviselőivel találkozott zárt ajtók mögött, majd a külföldi tudósítók római szervezete székházában tartott sajtótájékoztatót. A témákat a közmédia RAI esti híradójában is ismertette.

„A közel egy éve kormányra került egységes jobbközép jól dolgozik Olaszországban, ugyanez az egységes jobbközép ad reményt arra, hogy Európában is változást tudjunk elérni” – jelentette ki Salvini.

Hozzátette, hogy az európai konzervatívok és mérsékeltek egységesítése az egyetlen mód arra, hogy „hazaküldjük a szocialistákat”,

utalva a jövőre esedékes európai parlamenti választásokra. Megjegyezte, hogy a választások tétjének Európa megváltoztatása számít.

Matteo Salvini bejelentette azt is, hogy szombaton és vasárnap a Liga hagyományos éves találkozóján, melyet a lombardiai Pontidában rendeznek, a francia Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen is részt vesz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: Kiderült mikor lép be a háborúba a NATO

origo.hu

Borzalmas képeken a háború pusztításai - itt vannak a legújabb fotók

borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

magyarnemzet.hu

Juszt hatalmas öngólt lőtt Magyar Péter baloldali tüntetése kapcsán

origo.hu

Szívszorító posztban üzent Vajna Tímea

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.bama.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap

POLITIK

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök