Magyar Péter egyértelműen a háború és az erőszak pártján

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.06.
Módosítva: 2024.05.06.

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

Életveszélybe kerülnének.

– Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket. Mi nem vizsgáljuk, hogy az illető az ukránok szerint katonaköteles-e vagy sem. Az elemi humánum alapján nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket – szögezte le az ATV megkeresésére a nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettes. 

A hírportál azután kereste meg a politikus, miután sajtóhírek szerint Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a hadköteles ukránok EU-tagországokból történő kiadatásáról tárgyal.

Semjén Zsolt ennek kapcsán kijelentette, Magyarországon minden Ukrajnából menekült teljes biztonságban van, és minden segítséget megkap, akár magyar, akár ukrán. Szavai szerint

„a kárpátaljai magyarok tekintetében ez nemzeti kötelességünk is, az ukránok esetében humanitárius és jogi evidencia, hiszen senki sem adható ki, akinek az élete veszélybe kerülne”.

 – Márpedig az ukránok azért akarják a kiadásukat, hogy a háborúba, a frontra küldjék őket, ahol az emberek meghalnak. Tehát akik hozzánk menekültek Ukrajnából, mindenki biztonságban van, és nem adjuk ki őket! – erősítette meg a miniszterelnök-helyettes. 

Hazatoloncoltatná a hadköteles korú férfiakat az EU-ból az ukrán elnök főtanácsadója. Mihajlo Podoljak szerint az unió hamarosan Kijevvel közösen meg is fogja hozni az erre vonatkozó döntést. Közben Ukrajnában tovább zajlanak a kegyetlen kényszersorozások, a kárpátaljai Nagyszőlősön például már figyelmeztető lövések is eldördültek a hadkiegészítő parancsnokságnál.

Figyelmeztető lövéseket adtak le a hatóságok a kárpátaljai Nagyszőlős hadkiegészítő parancsnokságánál, ahol feldühödött, egy főleg helyi nőkből álló csoport tagjai próbálták meg kiszabadítani elhurcolt férjeiket. A konfliktus abból alakult ki, hogy az egyenruhások nemcsak az egészséges, de

még a halálos beteg hadköteles korúakat is magukkal vitték.

A nők tiltakozásképpen barikádot építettek az épület elé. A rendőrség szerint emiatt akár hét év börtönt is kaphatnak.

Kárpátalján az elmúlt hetekben egyre durvábban zajlik a mozgósítás, amit már a helyi sajtó sem hagy szó nélkül. A 18 és 60 év közötti férfiakat az otthonaikból, a munkahelyeikről és az utcáról viszik el a toborzók. Van, akinek körbeállják az autóját és csak ügyvéd segítségével tud szabadulni a hatóságoktól. Kijev a napokban jelentette be az Európa Tanácsnál, hogy ideiglenesen

felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének a végrehajtását.

„Szeretnék azokhoz az ukránokhoz fordulni, akik azt hangoztatták, hogy a háború idején diktatúrára van szükség, és korlátozni kell az emberi jogokat. Most a kívánságotok teljesült. Zelenszkij elnök megírta a levelét a jogfosztásról. Abban reménykedtek, hogy nem fog benneteket érinteni, ha közel vagytok az elnökhöz? Dehogynem. Velünk kezdik és veletek fejezik majd be” – mondta egy férfi.

Ukrajnában május 18-án lép életbe a sokak által jogfosztónak tartott mozgósítási törvény,

amely komoly szankciókkal fog sújtani mindenkit, aki nem jelentkezik a seregnél. Aki 60 napon belül nem véteti magát katonai nyilvántartásba, az akár 220 ezer forintnyi bírságot is kaphat.

„A hadkiegészítőknek ezentúl joguk lesz arra, hogy bírósági döntés nélkül megbüntessenek bárkit, aki nem jelentkezett náluk. Ha a büntetést nem fizetik be, akkor végrehajtás következik, és letiltják az illető bankszámláját és így tovább” –nyilatkozta Andrij Oszadcsuk az ukrán parlament rendvédelmi bizottságának elnökhelyettese.

„Az Európai Unió meg fogja hozni a megfelelő döntést a hadköteles ukránok visszaküldéséről”

– erről már Mihajlo Podoljak, Volidimir Zelenszkij ukrán államfő főtanácsadója beszélt egy interjúban. Podoljak szerint nem fogadható el, hogy amíg egyesek harcolnak Ukrajnáért, addig mások külföldről sem támogatják saját országukat.

„Előbb vagy utóbb az Európai Unió Ukrajnával közösen meghozza az optimális döntést. Én értem ennek az érzelmi részét, hogy ez nehéz és félelmetes. De az már jó, hogy erről elkezdtünk beszélni. Alá szeretném húzni: országunk egyik fele totális háborúban áll, a másik fele meg valahol máshol tartózkodik, és még kritizál is, hogy az állam megfosztja őket bizonyos jogoktól – mondta Mihajlo Podoljak az ukrán elnök főtanácsadója.

Közben egyre nagyobb a botrány abból is, hogy

a kijevi külügyminisztérium a napokban megtiltotta, hogy a külföldön tartózkodó hadkötelesek útlevelet kapjanak a konzulátusokon.

Az intézkedés több százezer ukrán férfit érint, akiket Kijev így próbál rákényszeríteni, hogy térjenek haza.

Tovább tartanak a kegyetlen kényszersorozások Ukrajnában. A közösségi médiában folyamatosan jelennek meg az ezekről készült videók. Kárpátalját is teljesen ellepték a belső-ukrajnai fegyveresek, akik ellenőrzőpontokat állítottak fel a települések határaiban, hogy összeszedjék a 18 és 60 év közötti férfiakat. Az ukrán kormánypárt frakcióvezetője szerint ha csökkennek a nyugati támogatások, akkor Kijevnek még több embert kell mozgósítania a frontra.

Egy ablakból filmezték le a közép-ukrajnai Zsitomirban, amint fegyveres toborzók járják a külvárosi utcákat hadkötelesek után kutatva. A videó tanúsága szerint pedig már az udvarokba is bemennek, amit egyébként tiltanak az ukrán törvények.

Egy másik felvételen a dél-ukrajnai Odesszában tuszkolnak be egy férfit a hadkiegészítők mikrobuszába. A férfi segítségért kiált, a jelen lévő rendőr pedig a felvétel tanúsága szerint asszisztál az akcióhoz.

Egy térfigyelő kamera felvételén hasonló akció látható: az egyenruhások egy terepjáróba erőltetnek be férfit.

A videót készítő nő ki is rohan az irodájából, és számon kéri őket, de sikertelenül.

Nem jobb a helyzet Kárpátalján sem, hiszen a magyarok által is lakott megyét teljesen ellepték a belső-ukrajnai fegyveresek, akik ellenőrző pontokat állítottak fel a települések határaiban, hogy összeszedjék a 18 és 60 év közötti férfiakat. A brutális mozgósítást látván, sok ukrán nem hiszi el Volodimir Zelenszkij legutóbbi hadi veszteségekről szóló bejelentését. Sokak szerint nem 31 ezer, hanem akár félmillió katona is életét veszthette a két éve dúló háborúban, ahogyan azt korábban Jurij Lucenko volt ukrán belügyminiszter is bejelentette már.

Úgy gondolom, hogy lassan a milliót közelíti. Nézzék csak meg mennyi gyertya ég a kijevi Majdanon. És mindenkiért nem is gyújtottak, úgyhogy nem hiszem el az elnök bejelentését” – mondta ez a kijevi nő.

Ukrajna még a jelenleginél is több férfit kíván mozgósítani a frontra, ha elmaradnak a nyugati támogatások” – jelentette ki David Arahamija, az ukrán kormánypárt frakcióvezetője.

Ha kevesebb lesz a támogatás, még több embert kell mozgósítanunk. Ha több pénzt kapunk, úgy kevesebb emberre lesz szükség. Ha a frontot el tudjuk látni elegendő fegyverrel, nem lesz szükség több emberre” – fogalmazott a frakcióvezető.

Közben az ukrán parlament illetékes bizottsága bejelentette, hogy a legfelsőbb tanács március közepéig el akarja fogadni a sokak által kifogásolt jogfosztó mozgósítási törvényt.

Az M1 Híradóban bemutatott videófelvételen az látható, amint hadkiegészítős katonák és rendőrök vesznek körül egy férfit egy ungvári lakótelepen, miközben az asszonyok próbálnak a segítségére sietni. A jelenetről több felvétel is felkerült a világhálóra. A képsorok azt is megörökítik, hogy végül erőszakkal betuszkolják egy mikrobuszba és elviszik.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki Kárpátalján, ahol eddig ritkán volt példa ilyenre.

Dél-Ukrajnában ugyanakkor mindennaposnak számít, hogy az embereket elhurcolják az utcáról. Arra is volt példa, hogy valaki egy fára menekült a hatóságok elől.

A nyugat-ukrajnai Koszmacsaban lincselés is történt. A felháborodott helyiek először egy autóban ülő nőről gondolták azt, hogy a hadkiegészítő munkatársa, később pedig

a falugyűlésen támadtak rá a hadsereg képviselőire. Azt kiabálták: ne hurcoljanak el több férfit, menjenek inkább ők harcolni!

Egy volt ukrán parancsnok úgy reagált: az egész falut börtönbe kellene zárni a történtek miatt.

„Mindenkit vizsgálati fogságba kell helyezni, börtönbe az egész faluval. Nyilvános bíróságot kell felállítani és akkor soha többet nem látunk ilyen eseteket. Ha finoman viselkedünk, még több ilyen eset lesz, és a hadseregnek kell majd rendet raknia. De nagyon nem szeretnénk, ha Koszmacs községet a sereg úgy tisztítaná meg, mint az ellenséges területeket” – nyilatkozta Jevhen Dikij a félkatonai szervezet volt zászlóaljparancsnoka.

Közben az ukrán kormány lehetővé tette a hadkiegészítő parancsnokságok számára, hogy ezentúl éjjel-nappal toborozzanak.

Az intézkedést azzal magyarázzák, hogy a fronton is egész nap harcolnak a katonák, és folyamatosan szükség van az utánpótlásra.

„A kormány eleget tesz a hadkiegészítők kérésének, hogy azok ne reggel 9-től este 6-ig legyenek nyitva, mert a háborúban sincs szünet. Meg akarjuk szüntetni a szakadékot: nincs olyan, hogy valaki csak bizonyos ideig dolgozik, míg a fronton a hét minden napján 24 órában megy a harc” – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki főtanácsadója.

A múlt héten első olvasatban elfogadott mozgósítási törvény értelmében,

aki a jövőben nem jelenik meg a hadkiegészítő parancsnokság előtt, az bankszámla- és jogosítvány-letiltással, de akár vagyonelkobzással is számolhat.

Ez a külföldre menekült sorkötelesekre is vonatkozik.

„Annak a férfinek, aki elhagyta Ukrajnát, a vagyonát, a házát le fogják foglalni.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy fog ez kinézni, de előbb bíróság lesz, majd jönnek a végrehajtók, akik úgy fognak eljárni, mint azokkal, akik nem fizetik a közüzemi számlákat. Ezek után el kell gondolkodnia mindenkinek, aki elkerüli a mozgósítást” – mondta Andrij Prihogyko ismert ukrán ügyvéd.

Kijev tavasszal félmillió főt akar mozgósítani, azonban a szakértők szerint, anyagilag ennek a létszámnak mindössze a felét lenne képes csak fenntartani. A szigorítások elől pedig egyre több férfi menekül a zöldhatáron keresztül az Európai Unióba.

Ennek értelmében

a hadköteleseket korlátoznák állampolgári jogaikban, ha nem jelentkeznek 60 napon belül a lakhelyük szerinti, illetékes hadkiegészítő parancsnokságon. Bevonnák például a jogosítványukat, és katonakönyv nélkül megtiltanák az ügyintézést is számukra. Emellett felelősségre vonnák azokat is, akik a háború alatt elhagyták az országot.

Azt akarom megértetni minden olyan állampolgárral, aki illegálisan elhagyta az országot, és ott biztonságban van, hogy ez nem normális. Amennyiben meglesz rá a politikai akarat, úgy meglesz minden eszköz arra is, hogy felelősségre vonják őket” – hangsúlyozta Andrij Prihogyko ismert kijevi ügyvéd.

Ukrajnában egyre több spontán tüntetést tartanak a hadkiegészítők emberrablásai miatt, akik már a betegeket is összeszedik az utcákról. Legutóbb Ternopilban volt ilyen megmozdulás, ahol egy epilepsziában szenvedő férfi halt meg, miután elhurcolták.

 

 

origo.hu

Zelenszkij egyre őrültebb: szerinte ezen múlik Ukrajna győzelme

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

borsonline.hu

„Már nem vagyunk együtt” – újabb sztárpár jelentette be a szakítását

magyarnemzet.hu

Csődöt jelentett, és az összes üzletét bezárja a magyarok egyik kedvenc ruhamárkája

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

vg.hu

Bejelentés: újabb kínai autómárka jön Magyarországra – nem is egy

ripost.hu

Zelenszkij bármikor kirobbantja a világháborút

travelo.hu

Víz alá került a magyar város főtere a vihar miatt

ripost.hu

Kiderült Katalin és Vilmos titka, kitálalt a komornyik

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Megsúgták az égiek: Ez a 4 csillagjegy törődik a legtöbbet a szerelmével

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tízezer embert menekítettek ki Harkiv körzetéből

POLITIK

Magyar Péter egyértelműen a háború és az erőszak pártján

POLITIK

Oroszországban lefoglalták a Deutsche Bank vagyonát

POLITIK

Az ukrán külképviseletek újra próbálkoznak az elmenekült hadkötelesekkel