Magyar Péter egyértelműen a háború és az erőszak pártján

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.06.

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap

Patriot, IRIS-T és Skynex légvédelmi rendszerek.

Martin Jaeger ukrajnai német nagykövet a Harkiv megyében tett látogatása során bejelentette a Patriot, IRIS-T és Skynex légvédelmi rendszerek átadását Kijevnek – közölte hétfőn az ukrán infrastrukturális minisztérium.

A minisztérium Facebook-oldalán közzétett információk szerint a nagykövet az ukrán infrastrukturális miniszterrel, Olekszandr Kubrakovval együtt látogatott a területre.

A minisztérium

Németországot Ukrajna egyik stratégiai partnereként nevezte meg a katonai segítségnyújtás terén, és közölte, hogy a nagykövet „további Patriot, IRIS-T és új Skynex rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek küldését jelentett be”.

Kubrakov azt is elmondta, hogy Németország kész csatlakozni Ukrajna energetikai infrastruktúrájának helyreállításához. „Közös stratégiánk az energiarendszer maximális decentralizációja – mobil kazánházak, kapcsolt energiatermelő erőművek, gázturbinák. Gyors döntéseket várunk partnereinktől ezen a téren. Magunk részéről előkészítjük a vonatkozó kormányhatározatokat” – idézte a sajtószolgálat a tárcavezetőt.

Az ukrán hatóságok rendszeresen felszólítják a Nyugatot, hogy szállítson Kijevnek légvédelmi rendszereket és rakétákat, különösen ragaszkodva a Patriot rendszerekhez.

Korábban Kijev további 5-7 ilyen eszközt szeretett volna kapni, de április elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, „kívánatos, hogy Ukrajnának 25 Patriot rendszere legyen”.

Oroszország nagyszabású éjszakai dróntámadást hajtott végre Ukrajna ellen vasárnapra virradóra dacára az ortodox húsvétnak.

Az ukrán légierő közleménye szerint a 24 harci drónból az éjszaka 23-at le tudtak lőni. Ennek ellenére károkról érkeztek beszámolók.

Dnyipropetrovszk térségében lezuhanó törmelékek a helyi hatóságok szerint több épületben is kárt tettek, illetve tüzeket okoztak. Harkivban több sebesült civilről, illetve magánházakban keletkezett károkról érkeztek jelentések. Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója szerint hat civil, köztük egy gyermek a megye területén sebesült meg dróncsapásban, míg a székhelyen, Harkiv városában tízen sebesültek meg a bombázás miatt.

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter vasárnap arról számolt be, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrát március 22. óta pusztító, szinte napi rendszerességű masszív orosz drón- és rakétacsapások következtében több mint egymilliárd dolláros (363 milliárd forint) kár keletkezett.

„Mára több mint egymilliárd dolláros veszteségről beszélünk. A támadások folytatódnak, és nyilvánvaló, hogy a veszteségek csak nőni fognak” – hangsúlyozta Haluscsenko.

Rámutatott, a legnagyobb károk a hő- és vízerőművekben, valamint az áramtovábbító rendszerekben keletkeztek.

„Ma még stabil a rendszer, de a helyzet roppant bonyolult” – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy köszönhetően a kedvező időjárásnak az áramtermelést a szél- és napenergia telepek is segítik.

Bevette az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Ocseretine települést, miközben négy frontszakaszon foglalt el kedvezőbb állásokat, és 15 ukrán rohamot és ellenrohamot vert vissza – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1150 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egy nyugati gyártmányú rakétafegyvereket tároló raktárt Odessza közelében, egy üzemanyagraktárt, valamint egy rakétaüzemanyagot és drónfegyvereket gyártó műhelyt, továbbá egy amerikai Abrams harckocsit, két gyalogsági harcjárművet – köztük egy Bradley-t -, két páncélozott harcjárművet, egy páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint három amerikai M777-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, három francia gyártmányú HAMMER légibombát, továbbá 20 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Zaporizzsja megyei, orosz ellenőrzés alatt álló Berdjanszkban egy gépkocsiba rejtett pokolgép megölt egy börtönőrt. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított.

Már több sürgős fegyverszállítmányt kapott Ukrajna azóta, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta az újabb katonai segítségnyújtási programot – számolt be az ukrán Unian hírügynökség a New York Times alapján. Az amerikai hírportál ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy több további fegyverszállítmány csak hónapok múlva érkezhet meg a frontra. A héten a brit külügyminiszter is hatalmas katonai támogatást ígért Kijevnek. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken arról beszélt: a nyugati vezetők napról napra sodródnak bele a háborúba.

Továbbra is égető szüksége lenne Ukrajnának lőszerutánpótlásra, annak ellenére, hogy a 61 milliárd dolláros amerikai segély első részlete a múlt hétvégén már megérkezett. A The New York Times értesülései szerint Kijev joggal aggódhat, mert akár hónapokba is telhet, mire olyan mennyiség érkezik a fegyverekből, amely elég jelentős ahhoz, hogy megerősítse a harctéren az ukrán védelmet. Pedig nyugati ígéretekből nincs hiány.

Évente hárommilliárd font (csaknem 1400 milliárd forintnyi) katonai támogatást ad Anglia Ukrajnának, amíg csak kell

– erről Kijevben beszélt a brit külügyminiszter. David Cameron azt is mondta, hogy London nem szól bele, hogy a fegyvereket hol használják fel és Ukrajnának joga van akár orosz területen lévő célpontokra is csapást mérni.

Az Index ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy Cameron megjegyzése éles fordulatot jelent Ukrajna egyik leghűségesebb támogatójának álláspontjában. Azt írták: a britek meglépték, amitől egész Európa tartott, eszkalálódhat a háború Ukrajnában. A portál arra hívja fel a figyelmet: Kijev nyugati szövetségesei, köztük az Egyesült Államok, eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják, mert féltek az eszkalációtól.

Moszkva szerint a brit lépés tovább növeli az ukrajnai konfliktus körüli feszültséget, és veszélyt jelent Európa biztonságára.

A francia elnök sem fogja vissza magát, ha Oroszország fenyegetéséről van szó. Emmanuel Macron a The Economist brit hetilapnak azt mondta, hogy Európa nem maradhat ki az orosz-ukrán háborúból. Megerősítette azt is, hogy

a Nyugatnak katonákat kell küldeni Ukrajnába.

„A háborúpárti nyilatkozatok valódi szándékot takarnak, Európában egyesek úgy beszélnek, mintha a háború egy teadélután lenne” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök kiemelte: Magyarországot kétszer már belekényszerítették egy olyan háborúba, ami tragikusan pecsételte meg a jövőjét. Azt mondta, nem akartunk részt venni sem az első, sem a második világháborúban, a végén mégis azok között voltunk, akik a legmagasabb árat fizették.

„Nem fogjuk hagyni, hogy harmadszor is belekényszerítsék Magyarországot egy olyan háborúba, aminek a végén a magyarok isszák meg a háború levét. Ők szenvedik el a legsúlyosabb veszteségeket, vagy ők is súlyos veszteségeket szenvednek. Tehát ki fogunk tartani a békepárti álláspontunk mellett” – fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő a Kossuth Rádióban kiemelte: olyan megoldást kell találni, amiben az oroszok is benne vannak, és amiben mindenki biztonságban érzi magát.

Az EP-választások tétje, hogy hány voksot kapnak a háború-, és hányat a békepárti erők. Úgy fogalmazott: Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz; akik a baloldalra szavaznak, a háborúra adják a voksukat.

Hagyományos értelemben egy választásnak arról kellene szólnia, hogy milyen képviselőket küldenek a választók az Országgyűlésbe, az önkormányzatokba, vagy éppen az Európai Parlamentbe.

A mostani voksolás viszont nem egy klasszikus választás lesz

– erről beszélt Pálfalvi Milán, a nézőpont intézet elemzője az M1-en.

„A tét nem kisebb, mint hogy a háborút támogatjuk-e, ahogy Európa jelenlegi vezetése ezt teszi, vagy pedig a béke mellett állunk, amit Magyarország képvisel. Ezért is vagyunk egyébként ‘szálka a köröm alatt’, és azért nem kedvelnek minket, vagy megbélyegeznek minket, magyarokat, mert mi a béke pártján állunk, és nem vagyunk hajlandóak belesodródni abba a háborús pszichózisba, amit az európai vezetőknél látunk” – fogalmazott Pálfalvi Milán.

Hozzátette: szemben az európai vezetőkkel, az európai emberek – csakúgy, mint a magyarok – békepártiak. Ennek jele, hogy az EU-ban erősödnek azok a pártok, amelyek a békét támogatják.

origo.hu

Zelenszkij egyre őrültebb: szerinte ezen múlik Ukrajna győzelme

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

borsonline.hu

„Már nem vagyunk együtt” – újabb sztárpár jelentette be a szakítását

magyarnemzet.hu

Csődöt jelentett, és az összes üzletét bezárja a magyarok egyik kedvenc ruhamárkája

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

vg.hu

Bejelentés: újabb kínai autómárka jön Magyarországra – nem is egy

ripost.hu

Zelenszkij bármikor kirobbantja a világháborút

travelo.hu

Víz alá került a magyar város főtere a vihar miatt

ripost.hu

Kiderült Katalin és Vilmos titka, kitálalt a komornyik

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Megsúgták az égiek: Ez a 4 csillagjegy törődik a legtöbbet a szerelmével

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tízezer embert menekítettek ki Harkiv körzetéből

POLITIK

Magyar Péter egyértelműen a háború és az erőszak pártján

POLITIK

Oroszországban lefoglalták a Deutsche Bank vagyonát

POLITIK

Az ukrán külképviseletek újra próbálkoznak az elmenekült hadkötelesekkel