OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.05.12.

Támad a dióburok-fúrólégy! Így veheted fel ellene a harcot!

A diófáról köztudott, hogy kevés gondozást igényel, ritka betegségei és ellenálló képessége miatt évtizedek óta kedvelt. Azonban néhány évvel ezelőtt megjelent hazánkban a nyugati dióburok-fúrólégy, és évről-évre óriási pusztítást okoz a termésben. Sipos József növényorvos elárulja, hogyan menthetjük meg a diófánkat.

A nyugati dióburok-fúrólégy a talaj felső rétegeiben telel át bábállapotban. Ha nincs avarréteg a talajon, a tartósan hideg telet nem éli túl. A talajból kikelve júniusban jelennek meg az első legyek, rajzásuk az időjárástól függően október közepéig is tarthat. A legyek a dió zöld burkára rakják le tojásaikat, majd a lárvák berágják magukat a burokba. Ezzel utat nyitnak másodlagos károsítóknak is, például gombáknak, baktériumoknak. A kártétel a dióburok elfeketedését okozza, a termés idő előtt lehull - írja a Fanny magazin.

Walnuts.,Kernels,And,Whole,Nuts,On,Wooden,Rustic,Table
Fotó: Shuttersctock

Mindent kipusztít

Többen próbálkoznak a kémiai talajfertőtlenítéssel a diófák környékén, de kevésbé hatékony, és terhelhetjük vele a környezetünket. Első lépésként tisztítsuk meg a diófa alatti területet, majd ássuk fel a talajt 3-5 méteres körzetben. Szórjunk ki a talajfertőtlenítő szert a földre, majd forgassuk be a fellazított felső talajrétegbe.
 

Beleragad a csapdába

Nagyon fontos, hogy időben elkezdjük a védekezést, ehhez azonban meg kell állapítanunk a rajzási időpontot. Ebben segítségünkre lehetnek a gazdaboltokban és webshopokban kapható különböző rovarcsapdák, köztük az igen hatékony sárga lap, amely alkalmas a dió fúrólégy és cseresznyelégy előrejelzésére is. A sárga szín vonzza a fúrólegyet, míg a mellékelt, nem feromon alapú illatcsalétek igazán vonzó a rovarok számára.


Nagyítóval ellenőrizzük

A ragasztós lapokat a termések magasságába helyezzük el úgy, hogy napsütés érje. A rajzás kezdetét észre fogjuk venni, hiszen napról-napra egyre több légy kerül a csapdába. Fontos azonban, hogy egy nagyítóval ellenőrizzük, hogy valóban a dióburok-fúrólégy rajzásának vagyunk-e szemtanúi, mert más rovarok, különösen a cseresznyelégy is bekerülhet a csapdába.

 

Higgyünk a szemünknek!

A dióburok-fúrólégy könnyen összekeverhető más diót károsító fajokkal, ezért a legegyszerűbben úgy tudjuk megkülönböztetni, ha alaposan megvizsgáljuk a szárnyuk mintázatát. A buroklégy átlátszó szárnyain tigriscsíkos minta figyelhető meg, szárnyfesztávolsága 8-10 mm, alapszíne barna, feje pedig sárga.

 

Fegyver a rajzáskor

A rajzás során rovarölő szerekkel is védekezhetünk. Erre az engedélyezett vagy az eseti engedéllyel rendelkező acetamiprid növényvédő szereket és magas cukortartalmú csalogató anyagot lehet együttesen használni. Minden növényvédőszeres kezelés előtt ellenőrizzük ezek engedélyét a NÉBIH növényvédőszer adatbázisában, illetve kérjünk tanácsot növényorvostól vagy a gazdabolt munkatársaitól.


Jusson belőle mindenhová!

A növényvédő szerek hátránya, hogy kijuttatása nehezen megoldható, ha a fa öreg és magas, hiszen a permetlének mindenhova el kell jutnia ahhoz, hogy hatékony legyen a kezelés. Fontos, hogy a permetezés után új csapdákat helyezzünk ki és figyeljünk arra, mikor éri el az egyedszám azt a mennyiséget, amikor meg kell ismételni a kezelést.

 

Ne hagyjuk a fa alatt!

Ha megakadályozzuk, hogy a lárvák a földbe kerüljenek, akkor nem tudnak bebábozódni a talajban. Naponta szedjük fel a fa alól a fertőzött fáról hulló terméseket és leveleket, és ne feledkezzünk meg az avar összegyűjtéséről sem, mivel a lárvák nem mindig várják meg a termés lehullását, hanem maguktól is lepotyognak a fa környékére.

 

Zárjuk le szorosan
Az összegyűjtött hulladékot rögtön zárjuk le egy zsákban, és ne nyissuk ki újra. Ha lehetőség van rá, azonnal égessük el. A kerti hulladék nyílt színi égetése tilos, így ha nem áll rendelkezésre vegyes tüzelésű kazán, érdemes jól záródó nejlonzsákba gyűjteni a fertőzött terméseket.

 

Terítsünk rá fóliát

Hatékony megoldás lehet, ha a fa alatt a talajt fóliával vagy megfelelő agrotextillel beborítjuk, ezzel megakadályozva a lárvák bejutását a földbe. A földfelszínen a lárvák és a bábok elpusztulnak, de ügyeljünk arra, hogy rendszeresen, akár naponta összegyűjtsük és megsemmisítsük a leveleket és a lehullott terméseket.

 

Közösségben rejlik az erő

Hiába takarjuk le a talajt vagy gyűjtjük össze a fertőzött részeket a dióburok-légy ellen, ha a szomszédaink nem teszik ugyanezt. A repülő rovaroknak a telekhatárok nem jelentenek akadályt, így a szomszédos fertőzött fák miatt a mi erőfeszítéseink is hiábavalóak lehetnek. Érdemes lehet a helyi közösségi média fórumokon vagy személyes beszélgetések során felvetni ezt a problémát a településen élőknek.

 

Megfulladnak a vízben

A rossz termést sokan válogatás nélkül kidobják, pedig érdemes egy próbát tennünk, hátha találunk egészséges termést a fekete dióburok alatt. Miután összegyűjtöttük a beteg diókat, tegyük egy nagyobb vödörbe, majd öntsük fel bő vízzel, és áztassuk néhány órán át. Ezzel elpusztíthatjuk a lárvákat, és könnyebben leszedhetjük a dió héjáról a ragadós, fekete anyagot.

 

Jól szellőző helyen

A feldolgozás előtt alaposan ki kell szárítani fedett, jól szellőző helyen. Miután eltávolítottuk a diók héját, könnyen megállapítható, melyik ép termést tehetjük el télire. Ha fekete elváltozás találunk rajta, az a fúrólégy fertőzésére utal, ezért ezeket semmiképpen ne fogyasszuk el.

origo.hu

Kiderült, hogy mikor temetik el a verőcei hajóbalesetben meghalt menyasszonyt

ripost.hu

Rengeteg rendőr és mentő lepte el a budapesti pláza környékét, nagy a baj

borsonline.hu

Jennifer Anistonra rátalált a szerelem? Titokzatos férfivel kapták lencsevégre

hirtv.hu

Friss híreket közöltek Robert Fico állapotáról

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

hirtv.hu

Nukleáris fegyvereket is bevethet Oroszország + videó

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

travelo.hu

Páratlan természeti jelenséget sikerült megörökítenie a magyar hobbifotósnak

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

ripost.hu

"Ez ijesztő lesz" - Szoboszlai kapitánya az új edzőnek üzent

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így gondozd a cukkinit, és bámulatosan sokat fog teremni

OTTHONKA

Ez az egyszerű virág megmenti a veteményest, ültess minél többet belőle!

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Eljött az idő, most vidd ki a sört a kertedbe

OTTHONKA

Önts ecetet a mosogatóba, fantasztikus lesz a hatás

OTTHONKA

Így szedd le a régi tapétát könnyedén a falról, ha felújítod a lakást

OTTHONKA

Eladó egy olcsó ház, amit kedvedre átalakíthatsz