Létrehozva: 2022.09.21.
Módosítva: 2022.09.21.

Óvatosan a mézzel: Így ismerheted fel, hogy hamis!

Honnan tudhatod, hogy igazán jó minőségű mézet vettél, nem pedig hamisat?

Szerző Sors Edina

Nem ritka, hogy belefut az ember vizezett, színezett vagy cukorsziruppal higított mézbe, ezeknek a minősége teljesen eltér a valódi, méhek által összegyűjtött finomságtól. Mikor gyanakodj hamis termékre? Sajnos annyira megtévesztő tud lenni, hogy melyik is az igazi, egészséges méz, és melyik a minőségben silány, hogy néha a tökéletes ízletes méz látszik a rosszabb minőségűnek.

Fotó: pixabay.com

Mézek kristályosítása, túlmelegítés, minőség

Tévhit, hogy a kristályosodás lenne a legfőbb jele a hamisításnak, hiszen az egy természetes folyamat. A repceméz kristályosodik a leggyorsabban, az akác marad a legtovább folyós. A jó minőségű napraforgóméznél a kristályosodás két fázisú: felül folyékonyabb, alul sűrű. Gyanúra az ad okot, ha kicseppentve, szinte vízszerűen elfolyik a nektár, akkor nagyon nagy az esélye, hogy a méz felhígított, nem tiszta. Ha egy mézen látszik a folyósítás nyoma, akkor az egészen biztos, hogy nem az eredeti minőségű finom, illatos édesítőszer. Amelyik méznél melegítéssel igyekeznek elérni a megfelelő állagot, ott az értékes tápanyagokat veszítik el. A túlmelegítés árt a végső minőségnek, de nem tartozik a hamisítás kategóriájába, ezt csak praktikus okok miatt teszik a mézzel, azért, hogy könnyebb legyen beletölteni az üvegekbe.

Hogyan ismerheted fel, ha hamis a méz?

  • Csepegtess az ujjaidra a mézből. A hamis könnyen szétfolyik, nem tartja meg az alakját, az igazi sokáig egyben marad.
  • A hamis méz nem kristályosodik, az igazi méz (kivéve az akác) hetek alatt beköt. A hónapokig folyékony vegyes virágméz pedig nem méz.
  • Vásárolj körültekintően, helyi termelőtől, próbálj ki több mézet, új ízeket, jegyezd meg a neked tetszőt, találd meg a legmegbízhatóbb forrást. Térj oda vissza máskor is!

Íze-illata

A természetes méznek jellegzetes virágpor íze van. Vásárlás után mindig figyelmesen kóstold meg a mézet. Fejleszd ízlelésed.

  • akácméz – enyhén aromás, kevéssé savas
  • repceméz – nagyon édes, jellegzetes zamatú
  • napraforgóméz – kesernyésen édes, nagyon karakteres ízű

Szerző Sors Edina

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter védett vasúti kocsiban utazott a vasárnapi tüntetésre, így reagált a MÁV

origo.hu

Félelmetes háborús üzenetet küldtek a törökök Izraelnek

borsonline.hu

Erre nem számítottunk! Egymásra talált a Házasság első látásra két szereplője

magyarnemzet.hu

A pesti éjszakából ismert biztonságiakkal védi magát Magyar Péter

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

origo.hu

Németország rendkívüli háborús bejelentése mindent megváltoztat

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

ripost.hu

Ronaldo és Messi őrületes csatát vívtak, amíg te aludtál

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Ebbe a luxuslakásba csak beköltözni kell!

OTTHONKA

Kukacos lesz-e idén a cseresznye, különös megállapítást tett egy gazda

OTTHONKA

Erre figyelj, ha ősz óta nem használtad a fűnyíród

OTTHONKA

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést