Létrehozva: 2024.01.15.

10 kérdés, 10 válasz a most induló napelempályázatról – Érdemes sietni a regisztrációval!

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a jelentkezést, hiszen több millió forint a tét! Január 15-én hétfőn délelőtt élesedett a lakossági előregisztrációs felület, ahol vissza nem térítendő támogatás igényelhető napelemek telepítésére.

Az előregisztráció amolyan nulladik lépés. Ha ez megvan, utána lehet csak egy kivitelezővel szerződni, majd benyújtani magát a támogatási kérelmet, amit aztán elbírálnak. Mennyi pénzt és mire lehet igényelni, hol lehet előregisztrálni, hány kivitelező közül lehet választani és mikor térülhet meg egy ilyen beruházás, amihez akár 5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak az igénylők? Íme, a napelempályázat legfontosabb kérdései és válaszai!

napelem
Január 15-től már lehet regisztrálni a napelempályázatra!

1. Mi is az a Napenergia Plusz Program?

Ismét lehet napelemek telepítésére vissza nem térítendő támogatást igényelni az államtól. Ehhez először egy előregisztrációt kell megejteni, amire 2024. január 15. reggel 10 órától van lehetőség. Aki szeretne pályázati pénzen napelemet telepíttetni, annak nem árt sietnie, mivel a rendelkezésre álló 75 milliárd forint elosztásakor nincs területi keret, beérkezési sorrendben bírálják el a pályázatokat. Vagyis addig lehet támogatáshoz jutni, amíg el nem fogy az erre szánt pénz.

2. Hol lehet megejteni az előregisztrációt?

Regisztrálni a napenergiaplusz.nffku.hu weboldalon lehet. 2024. január 15. reggel 10 órától. Nem érdemes halogatni a lakossági előregisztrációt, mert még ezután is van teendő, és a benyújtás sorrendje alapján bírálják majd el a támogatási kérelmeket az egész országban. Nincs területileg leosztott keret!

3. Mi kell az előregisztrációhoz?

A regisztrációhoz szükség lesz egy ügyfélkapus azonosítóra és alapdokumentumként minden pályázónak fel kell töltenie a személyi okmányait, a lakóingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját és a legutolsó elszámolási időszakra vonatkozó villamosenergia-számlát. Egyes speciális esetekben további nyilatkozatok, meghatalmazás csatolására is szükség lehet. Az előregisztráció jóváhagyásáról 15 munkanapon belül döntenek.

4. Mit történik a regisztrációt követően?

Az előregisztráció jóváhagyása után egy kiválasztott kivitelezővel le kell szerződni, és csak utána lehet benyújtani magát támogatási kérelmet – hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium. Támogatási kérelmet csak az aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be. Az adminisztrációt jelentősen megkönnyíti a szerződésminta kötelező használata. Az előregisztráció után a pályázók kijelölhetnek három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján tudnak választani. Bőséges a kivitelezői kör, amiből választani lehet, mert számukra már december elejétől elindult az előregisztrációs folyamat: több mint 500 vállalkozás kapott jóváhagyást regisztrációjához.

5. Mennyi pénzt lehet igényelni?

A keret 75 milliárd forint, amiből egy háztartás akár 5 millió forintot is elnyerhet.

napelem
Mire lehet a napelem támogatást igényelni? / Fotó: Németh András Péter

6. Mire lehet a napelem támogatást igényelni?

Elszámolható költség a napelem, az inverter és az akkumulátoros tárolóegység, illetve a műszaki követelmények teljesítésével kapcsolatos költségek. Például a villanyóra szabványosítására maximum 600.000 forint számolható el, az előkészítési és adminisztratív költségekre pedig a beruházási kiadások legfeljebb 15 százaléka fordítható. Az inverter mérete minimum 4 kilowatt, maximum 5 kilowatt kell, hogy legyen, az akkumulátoros tárolóegység mérete pedig 7,5-10 kilowatt között lehet. A napelempanelek teljesítménye az inverter teljesítményének maximum 120%-a lehet. Fontos még az is, hogy csak új beruházás támogatható, régi napelemes rendszer átalakítása, cseréje nem.

7. Ki igényelheti a vissza nem térítendő támogatást?

A saját tulajdonú lakóingatlannal, haszonélvezeti joggal vagy lízingszerződéssel rendelkező nagykorú magánszemélyek pályázhatnak, hogy vissza nem térítendő támogatással megújuló energiaforrással lássák el lakóépületeiket.

8. Mennyi idő alatt térülhet meg egy ilyen beruházás?

A háztartások kiadásai legfeljebb 8-10 év alatt megtérülnek, ami a telepítő vállalkozás által vállalt garancia szempontjából is fontos.

9. Mennyi garanciát kell vállalnia a kivitelezőnek?

A rendszergarancia, a kivitelezői garancia, a napelemre, az inverterre és a tárolóra vonatkozó termékgarancia időtartamát egyformán 10 évben határozták meg.

10. Mire lehet elég a vissza nem térítendő támogatás?

65 százalékos támogatási intenzitás mellett (a költségek maximum ekkora hányadára költhető az elnyert pénz) maximum 5 millió forint támogatást lehet elnyerni. Előzetes piaci információk szerint 6,5-7 millió forintba fog kerülni a legnagyobb rendszer, ami elszámolható lesz a Napenergia Plusz programban. Tehát főként olyan lakás esetében fogja megérni a beruházás, aminek átlagosan körülbelül 7000 kilowatt az éves fogyasztása – olvasható az agroinform.hu-n.

 

origo.hu

Magyar Péter színt vallott a háborúról

origo.hu

Titokzatos ajándék jelent meg Berki Krisztián sírján

borsonline.hu

„Szavai a valódi énjét tükrözik, nem azt, amit a kamera előtt mutat” – tovább dagad Majka és a TV2-felfedezett balhéja

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

life.hu

Met-gála 2024: ezek a sztárok alaposan mellényúltak, ők voltak a legrosszabbul öltözöttek

magyarnemzet.hu

Ez vár Szoboszlai Dominikre az új Liverpoolban az edzőjelölt jó ismerője szerint

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 8.: a Kos újrakezd valamit, a Mérlegnek szerencsés napja lesz

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek érzelmi tisztulást hoz a Bika újhold

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Újabb helyen lehet majd gyógyszert venni

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANIMÉKER

Tiéd lett az 1 milliárd 445 millió? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Krausz Gábor újragondolta a magyarok kedvenc ételeit egy hotelben, ahol kamatmentes részletfizetés is van

MANIMÉKER

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

MANIMÉKER

A szó elszáll... Ezért éri meg eltartási szerződést kötni