Létrehozva: 2023.03.01.
Módosítva: 2023.03.01.

Országbérlet és vármegyebérlet: újabb részletek derültek ki

A MÁV-START tisztázza az eddig felmerült, leggyakoribb kérdéseket a május végétől kapható bérlettípusokról. Ezek a legfontosabb tudnivalók a vármegye- és országbérletekről.

Május elsejével vezeti be Magyarország kormánya az új vármegye- és országbérleteket, amikkel egyszerűen és megfizethető áron lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV helyközi járatain. Ezt érdemes tudni az új utazási jogosultságokról.

bérlet,jegy, autómata, jegyautómata, MÁV
Ezek a friss tudnivalók a vármegye- és országbérletekről. Fotó: FOLDI D. ATTILA / Világgazdaság

Mennyibe fognak kerülni?

A harmincnapos, teljesárú vármegyebérlet havonta 9450 forintba kerül majd, míg az országos bérlet ennek pontosan a duplájába, vagyis 18.900 forintba. A tanulók ezúttal is élhetnek a megszokott 90%-os kedvezményükkel, ám a két új bérlettípusnak köszönhetően azt már nemcsak az állandó lakóhelyük és az oktatási intézményük közötti utazáshoz vehetik igénybe, hanem korlátozás nélkül az adott vármegyében vagy akár az egész országban. Az ő esetükben a bérletek ára így 945 forint, illetve 1890 forint lesz.

Mikortól és hol lehet megvenni a vármegye- és országbérleteket?

Elővételben várhatóan már április utolsó hetétől elérhetők lesznek, a MÁV appon keresztül. Ezen kívül májustól megvásárolhatók lesznek a bérleteket a MÁV-START pénztáraiban, automatáinál, a Volánbusz pénztárainál, a Volánbuszok fedélzetén, illetve a GYSEV pénztárainál.

Kinek éri meg megvenni az új típusú bérleteket? 

A MÁV-START közlése szerint mindenkinek érdemes lesz megváltania, aki havonta ma 9450, illetve 18500 forintnál többet költ vasúti vagy buszos közlekedési jegyre, bérletre vagy üzemanyagra. Az ország- és vármegyebérletek révén több ezer, de akár több tízezer forinttal csökkenhet a családok havi közlekedési ráfordítása, amennyiben a szülők és a gyerekek is rendszeresen ingáznak a munkahelyük, illetve az iskolájuk és az otthonuk között. Akik pedig eddig autóval közlekedtek, azoknak érdemes fontolóra venniük, hogy tömegközlekedésre váltsanak, hiszen sokat spórolhatnak.

InterCity,vonat, MÁV, utazás, bérlet
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Csak a vármegye- és országbérletet lehet majd kapni májustól?

A vármegye- és az országbérlet növeli és egyetlen esetben sem szűkíti az utasoknak kínált bérletválasztékot: minden jelenlegi jegy- és bérlettípus május elsejét követően is megmarad, így mindenki a számára legkedvezőbb megoldást választhatja.

Csak a diákok vehetnek kedvezményesen vármegye- vagy országbérletet?

A MÁV-START tájékoztatása szerint a megszokott kedvezmények az új bérlettípusok esetében is igénybe vehetők, azaz a kedvezményes viszonylati bérletek vásárlására jogosult utazók az ország- és a vármegyebérleteket is kedvezményesen vásárolhatják meg.

Egy vármegyebérlet csak egy vármegyére érvényes?

Az utasoknak mindig arra a területre érvényes bérlettel kell rendelkezniük, amely vármegyében a kiindulási- és a célállomásuk van. Ugyanakkor egy vármegyére szóló bérlet is elég lesz, ha a busz vagy vonat ugyan két megyét is érint, de a célállomás ugyanabban a vármegyében van, mint az indulóállomás és az utas nem száll le a járműről a másik vármegyében.

Hol nem lesznek érvényesek az új bérlettípusok?

A helyjegyköteles (feláras) vonatok nem vehetők igénybe ilyen bérlettel, továbbá első osztályú kocsiban vagy prémium szakaszban sem lehet majd utazni – még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem. Ezenkívül az újfajta bérletek nem lesznek érvényesek a településhatárokon belül közlekedő helyi járatokon sem.

Mi a helyzet a feláras és nem feláras kocsikat egyaránt tartalmazó vonattal?

A feláras és nem feláras kocsikat egyaránt továbbító vonatok (például a Napfény, Békés, Bakony, Göcsej és a kaposvári InterCityk) nem feláras kocsijaiban a vármegye- vagy országbérletekkel is lehet majd utazni.

Egyetlen BKK-járaton sem lehet majd használni az új bérleteket?

A helyközi (távolsági) buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet kellene váltaniuk. Budapesten viszont a MÁV-HÉV járatain és az agglomerációs kék buszokon csak a főváros közigazgatási határán kívül fogadják el a Pest vármegye bérletet és az országbérletet, a városhatáron belül már szükség lesz a BKK jegyekre vagy Budapest-bérletekre is.

 

origo.hu

Orbán Viktor fogadta a Magyarországra érkező kínai elnököt - kép

origo.hu

Zelenszkij üzent Magyarországnak

borsonline.hu

"Tudtam, hogy köztünk lesz valami" - Új párjáról vallott Berki Mazsi

hirtv.hu

Paláver – Rost Andrea egyelőre megúszta: Magyar Péter arra utasította a világhírű énekest, hogy tempósabban énekeljen + videó

ripost.hu

„Könnyek szöktek a szemembe” – Szoboszlai hódolója meghatotta Kloppot

mandiner.hu

Újabb tanulmány bizonyítja: Németország őrületes hibát követett el

origo.hu

Durván kiosztották a TV2 sztárját, hatalmas csalódást okozott

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal