Létrehozva: 2023.08.27.

Kitálalt Bidenék korrupciós botrányáról a korábbi ukrán főügyész

Az állami vádhatóság egykori vezetője meg van győződve arról, hogy Joe Bident és Hunter Bident is lefizették.

Exkluzív interjút adott az amerikai Fox News hírtelevíziónak Viktor Shokin korábbi ukrán főügyész, akit 2016-ban Joe Biden nyomására távolítottak el az állami vádhatóság éléről. Shokin elmondás szerint a kirúgásának egyetlen oka az volt, hogy korrupciós vizsgálatot indított a Burisma gázipari óriásvállalat ellen, melynek igazgatótanácsában ott ült az akkori alelnök fia, Hunter Biden is, aki a gyanú szerint több millió dollárnyi vesztegetési pénzt fogadhatott el a cég tulajdonosától, Mikola Zlocsevszkij ukrán oligarchától, valamint pénzmosással és adóelkerüléssel kapcsolatos ügyekben is részt vett.

Kitálalt Bidenék korrupciós botrányáról a korábbi ukrán főügyész

"A korábbi interjúimban többször elmondtam, hogy Petro Porosenko ukrán elnök, az akkori amerikai alelnök, Biden nyomására rúgott ki, mert a Burisma ügyében nyomoztam. Mindketten megértették, hogy ha továbbra is felügyeltem volna a Burisma elleni vizsgálatot, akkor kiderítettük volna a tényeket a korrupciós tevékenységükről. Ez Hunter Bidenre, az üzlettársára, Devon Archerre és másokra is vonatkozott. Nem akarok bizonyítatlan tényekkel foglalkozni, de szilárd személyes meggyőződésem, hogy igen, ez volt a helyzet. Megvesztegették őket. És az a tény, hogy Joe Biden 1 milliárd dollárnyi amerikai pénzt adott oda az elbocsátásomért, kirúgásomért cserébe, ez önmagában egy korrupciós ügy"

- fogalmazott Viktor Shokin, aki leszögezte: nincs kétsége afelől, hogy Burisma annak idején illegális tevékenységet folytatott, amelyben a Biden család is nyakig benne volt. 

Ezzel szemben Joe Biden stábja azt állítja, hogy Shokin hazudik, sőt, valójában soha nem nyomozott a Burisma ellen, 2016-ban pedig azért rúgták ki Biden nyomására, mert nem lépett fel elég keményen az országban burjánzó korrupció ellen.

Érdekességképp mindenképp érdemes felidézni, hogy Shokin egy korábban adott interjúban azt állította: a leváltása után több sikertelen merényletkísérletet is elkövettek ellene. Elmondása szerint  2019 szeptemberében például higannyal mérgezték meg, melynek következtében két szívleállása is volt, majd miután újraélesztették, nyolc napot töltött az intenzívosztályon. Ezután Shokin Bécsbe utazott további gyógykezelésre, ahol ugyanaz az orvos kezelte, aki Viktor Juscsenko volt ukrán elnököt is a dioxin-mérgezése után. Shokin szavai szerint 9,7 százalék higanyt találtak a szervezetében, ami ötször több a maximálisan megengedett mértéknél.

Viktor Shokin szerint a Biden család is nyakig benne volt a Burisma korrupciós ügyleteiben

A hétvégén megjelent interjúban elhangzott állítások ijesztően egybecsengenek azzal a múlt hónapban nyilvánosságra hozott FBI-jelentéssel, mely szerint Joe Biden és fia, Hunter Biden 5-5 millió dollár kenőpénzt fogadott el az ukrán Burisma gázipari vállalat tulajdonosától, Mikola Zlocsevszkijtól. A pénzért cserébe Joe Biden nyomást gyakorolt az ukrán vezetésre, hogy távolítsák el a hivatalából Viktor Shokin főügyészt, amiért nyomozást indított a Burisma ellen. 

A jelentés szerint Zlocsevszkij "olyan sok különböző bankszámlán áramoltatta keresztül a kenőpénzt" , hogy a nyomozók "legalább 10 évig nem fogják tudni majd visszafejteni a pénz útját". Továbbá Zlocsevszkij elmondása alapján Huntert csak ezért vette fel a Burisma igazgatótanácsába, hogy az édesapja megvédje a céget a felmerülő problémáktól, ezért nagyon ideges volt, amikor Hillary Clinton és a demokraták elbukták a 2016-os amerikai elnökválasztást.

Mikola Zlocsevszkij ukrán oligarcháról röviden annyit érdemes tudni, hogy 2010 és 2014 között először az ökológia miniszter volt, később pedig a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács főtitkára lett. A politikai karrierje után az energiaipar fele fordult és megalapította a Burisma gázipari vállalatot. A cég körüli sorozatos korrupciós botrányok miatt 2018-ban külföldre menekült. Úgy tudni, ciprusi állampolgárságot vásárolt, majd Monacóba vagy Svájcba költözött a családjával. A Burismában lévő részesedését pedig 2021-ben átruházta a lányaira, a vagyona azonban ennek ellenére is több százmillió dollárra tehető.

 

origo.hu

Halálos rovar terjed Magyarországon

ripost.hu

„Kérlek, imádkozzatok!” – drámai üzenet Michael Schumacher lányától

borsonline.hu

Nézz fel a Holdra vasárnap este, hihetetlen dolgot fogsz látni szabad szemmel

vg.hu

Kormányinfó: itt vannak a friss bejelentések – a kormány szerint az Európai Unió Bírósága nem egy normális testület

mindmegette.hu

Megvan, hol nyitja új boltjait a Primark: döbbenetes terjeszkedés a cél

ripost.hu

Kedden hazaküldte az orvos a 6 éves lányt, szerdán kiderült, csak pár hónapja van hátra

mindmegette.hu

Ez most a legnépszerűbb konyhai eszköz – a magyar vásárlók is rákattantak

ripost.hu

Erre Marco Rossi sem számított, menekülniük kellett az edzésen - Fotók

ripost.hu

Nagy bejelentést tett a Lidl, jövő héten érkezik a boltokba a szezon slágerterméke!

ripost.hu

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!

ripost.hu

3 nap után tért vissza a mennyországból a nő: fontos üzenetet hozott az angyaloktól

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Megkéseltek egy képviselőjelöltet Németországban

KÜLFÖLD

5 évig szenvedett: Szexrabszolgaként tartottak fogva egy 12 éves lányt

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rejtélyes halálesetek a gyárban: két férfi halálra fagyott a csirkefeldolgozóban

KÜLFÖLD

2000 év után került elő egy eddig ismeretlen kézirat Jézus Krisztus egyik csodájáról

KÜLFÖLD

„Mikor jössz haza? Már nagyon várunk!” - írta Emma a fiának, miközben a haláltusáját vívta

KÜLFÖLD

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!