INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.14.

Szeretnéd, ha több zöldenergiát használnának az emberek? Töltsd ki ezt a kérdőívet te is!

Párbeszédet indított a kormány egy nagyon fontos témában. 1️3 kérdésben várják az emberek véleményét a zöldenergiáról. Bárki elmondhatja, mit gondol például a napelemekről, a rezsicsökkentésről vagy épp az elektromobilitásról.

A kormány célja az ilyen típusú felmérésekkel, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó kiemelt ügyekben. Ezúttal zöldenergia kérdésben indítottak online társadalmi párbeszédet, melynek keretében 13 fontos kérdésben várják az emberek véleményét.

zöldenergia, napelem, kollektor
1️3 kérdésben várják az emberek véleményét a zöldenergiával kapcsolatban  Fotó: Pexels

Mi a felmérés célja, miért érdemes kitölteni a zöld-kérdőívet?

A felmérésben egyebek között a zöldenergia megtermelésének és tárolásának fontosságáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedésnek az állami támogatásáról, a szabályozási rendszer szigorításáról, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatjuk el véleményünket. És, hogy miért pont ezekről? Mivel a kormányzat szerint Magyarország jövője a zöldenergia, így a sikerhez zöldenergiát kell termelni, és azt tárolni kell. Aki ebben jó, az a világgazdaság élére tör, és megnyeri a jövőt, aki kimarad, az lemarad, vesztes lesz, várhat a következő nagy lehetőségre-olvasható a kormany.hu-n.

Zöldenergiának nevezzük a környezetbarát, tiszta, fenntartható forrásokból megtermelt energiát. A jelen és a jövő generáció számára egyaránt kulcskérdés, hogy az éghajlat változásában is szerepet játszó energiaforrásokból vagy klímabarát, az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkenésével járó energiaforrásokból fedezzük energiaszükségletünket.

Milyen kérdésekre várják a válaszokat?

Összesen 13 eldöntendő kérdésre várják a választ, hogy aztán kialakíthassák a zöldenergiával kapcsolatos célkitűzéseket, terveket, teendőket. A tizenhárom kérdés, amiben egyetértésünket vagy épp egyet nem értésünket fejezhetjük ki, a következők:

  1. A zöldenergia bővítése közös ügyünk?
  2. Magyarország energiaszükségletének egyre nagyobb részét fedezze zöldenergia felhasználásából, az azonnal fel nem használható energiát pedig tárolja későbbi felhasználásra?
  3. A kormány támogassa a zöldenergia termelésének és tárolásának további térnyerését?
  4. A kormány továbbra is a legszigorúbb környezetvédelmi elvárásokat fogalmazza meg a hazánkban megvalósuló beruházásokkal kapcsolatban, továbbá a hatóságoktól a jogszabályok betartásának folyamatos és szigorú ellenőrzését követelje meg?
  5. A kormány olyan zöldipari fejlesztéseket, a zöldinnovációt és a high tech energiatárolók elterjedését segítő beruházásokat támogasson, amelyek révén részt veszünk a világban zajló technológiai és zöldgazdasági versenyben?
  6. Magyarország geotermikus potenciáljának hatékonyabb kiaknázása érdekében a kormány további támogatási programokat indítson?
  7. A kormány támogassa a helyi közösségek, különösen a vállalkozások által megtermelt energia egymás közötti, helyben történő megosztását, felhasználását?
  8. Brüsszelnek változtatni kell elhibázott klímapolitikáján, amelynek árát ráadásul a lakossággal fizettetnék meg a nagyvállalatok helyett, amelyek a legnagyobb hasznot húzzák a szén-dioxid-kibocsátásból?
  9. A kormány támogassa közintézményeink energetikai korszerűsítését és alacsony energiaigényű új ingatlanok építését a zöldenergia részarányának növelése és a rezsiköltségek alacsonyan tartása érdekében?
  10. A kormány támogassa a biztonságos és karbonsemleges atomenergia részarányának növelését?
  11. Magyarország a közlekedésben is több zöldenergiát használjon, ezért a kormány a továbbiakban is támogassa a tisztán elektromos járművek térnyerését?
  12. Magyarország részt vegyen az elektromosjármű-gyártásban és az ahhoz kapcsolódó iparágak és területek fejlesztésében?
  13. A Napenergia Plusz Program folytatása és hasonló támogatások biztosítása kiemelten szolgálja a háztartási zöldenergia-előállítás és -tárolás részarányának növelését?

Hol és meddig lehet kitölteni a kérdőívet?

A kérdőívet április 15-ig lehet kitölteni a zoldenergia.kormany.hu weboldalon. Az online kérdőív kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe.

Néhány nemzetközi elemzőház szerint Magyarország rendelkezik majd 2030-ra a világban a negyedik legnagyobb zöldenergia tárolására alkalmas gyártókapacitással Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

 

origo.hu

Botrány az Eurovízión: kizárták a holland énekest

origo.hu

Orbán Viktor találkozott a Liu fivérekkel, meglepő, hogy mit mondott

borsonline.hu

Mikes Anna: „Nagyon jó érzés, hogy amit felépítettem, az most visszavárt engem”

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor véleményt mondott a Liu-fivérek országváltásáról

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

mandiner.hu

Csípős mémmel szúrt oda Hont András Magyar Péternek és Nagy Ervinnek

origo.hu

Poloska Peti top 10: Magyar Péter legszánalmasabb ostobaságai

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Az autóink helyett Karácsonyékat cseréljük le!

INSIDER

Ez a teendő kullancscsípés esetén - van, amit nem érdemes elhibázni!

INSIDER

Megbolondul az időjárás: megint ugrálni fog a hőmérő higanyszála

INSIDER

Kihúzták az ötöslottót, ezek voltak a vagyont érő nyerőszámok