INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.03.16.
Módosítva: 2024.03.17.

A jövő már itt van: hamarosan megjelenhetnek a biztonsági őr robotok is

Az egészségügy és a vendéglátás után hamarosan újabb területeken jelenhetnek meg a robotok, mint munkaerő. Ilyen lesz például a recepciós robot, vagy épp a biztonsági őr robot. Hajós István, biztonsági és robotikai szakértő azonban vallja: sosem fogják elvenni teljesen a munkánkat.

Belépünk egy irodaházba és máris jön elénk a robot, (egyébként neve is van: Morzsi) aki odaadja a belépőkártyánkat és beenged minket az épületbe. Nem, ez nem egy sci-fi filmből kivágott jelenet, ez bizony a valóság lehet pár éven belül, ahogy a biztonsági őrként járőröző robotkollégák is. A robotika ugyanis olyan ütemben fejlődik, hogy az éttermek és a kórházak után, a biztonsági szolgáltatások területén is meg fognak jelenni. Hajós István, biztonságtechnikai és robotikai szakértő szerint azonban ez egyáltalán nem kell, hogy megijesszen minket. Vallja: a robotok nem fogják elvenni a munkánkat, ugyanis  „Robotot egyedül nem hagyunk!”

A szakértő szerint rohamos léptekben fejlődik a robotika, de nem fogják elvenni tőlünk a munkánkat a gépek  Fotó: Pexels (illusztráció)

„Idén vagy jövőre már találkozhatunk majd ilyen robotokkal"

Hajós István a Ripostnak elmondta, hogy már négy éve tesztelik azokat a robotokat, akik képesek ellátni a biztonsági szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy idén vagy jövőre már munkába is helyezhetik őket és nem kizárt, hogy már egy robot recepciós fog köszönteni minket egy-egy épületben.

Képzeljünk el egy telephelyet, ahol biztonsági őröknek kell körbe-körbe őrjáratoznia. Most az a célunk, hogy például ezt a munkát egy robot végezze, egy olyan kamerával felszerelve, ami nappal és éjjel is sokkal jobban lát, mint az ember. Természetesen a robot mellett lennének élő biztonsági őrök is ugyanúgy, így ha a robot észlel valamit, akkor az élő őrnek kellene beavatkozni, de őrjáratozni nem

– részletezte a szakember a Ripostnak az elképzelést, ami sok fáradtságtól és felesleges munkától kímélné meg a biztonsági őröket. 

Hajós István válaszolt a Ripost kérdéseire Fotó:  Ripost

„Ez a jövő, külföldön már egyre több helyen bevált ez a rendszer. Magyarországra is rajtunk keresztül érkezik ez a technológia. Negyedik éve teszteljük ezeket, idén vagy jövőre már éles helyzetben, valós területeken is elő fognak fordulni ezek a robotok" – tért ki rá Hajós István, aki kiemelte, hogy a robotika egy nagyon gyorsan fejlődő iparág, ami talán az informatikánál is nagyobb ütemben fejlődik.

Elvenni nem, de segíteni tudják a robotok a munkánkat, ugyanis nagyon hatékonyak  Fotó: Pexels (illusztráció)

„Nem fogják átvenni felettünk a hatalmat”

A robotika sok mindenkit megrémiszt, ahogy egy olyan jövőkép is, ahol robot kollégáink vannak. Sokakban él az az aggodalom is, hogy a robotok át fogják venni az emberek felett a hatalmat és előbb-utóbb a munkánkat is elveszik. A szakértő szerint azonban ez nem fog megtörténni, több okból sem. 

„Nagyon hosszú út áll még a robotizáció előtt, sok apró finomhangolásra van még szükség. Robotot egyedül nem hagyunk, így csak ott tud dolgozni, ahol ember is dolgozik, de az egyik ember munkáját már tudja helyettesíteni.”

Viszont egy új iparágat is teremt, tehát sok munkahelyet is létrehoz, hiszen a robotokat össze kell szerelni, szervizelni kell, az alkatrészeket le kell gyártani, amihez sok ember kell. A sci-fi filmekbe illő hatalomátvételben pedig azért nem hiszek, mert könnyen és gyorsan kikapcsolhatók ezek a robotok.

Azt azonban Hajós István is kiemelte, hogy ezek a robotok félelmetesen hatékonyabbak az embernél, ami nem is csoda, hiszen sosem fáradnak el, nem lesznek éhesek, szomjasak és mosdóba sem kell menniük. Mindezek tudatában a szakértő szerint évtizedek múlva, a globális munkaerőpiacból körülbelül egy 5-10%-ot fognak majd kivenni a robotok.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Tóth Gabi vallomása: "Irtóztunk a gondolatától is, hogy arról csámcsogjanak, nincs pénzük"

magyarnemzet.hu

Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

mindmegette.hu

Bortól ittasan futotta le a maratont egy férfi, senki ne próbálja utána

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának