Létrehozva: 2024.01.24.

Így segítik beszélő robotok a munkát az ÉPC-Honvédkórházban – Videó

A dolgozókon kívül robotok is segítik a munkát az Észak Pesti Centrumkórház - Honvédkórházban. Ezek a beszélő, villogó és állandóan mozgásban lévő robottargoncák még 2007-ben lettek telepítve és beváltak. Saját parkolójuk, töltőállomásuk és liftjük is van.

Többórányi munkát spórolnak meg a dolgozóknak azok a robotok, amik 17 éve működnek az ÉPC-Honvédkórházban. A robottargoncák naponta 150-200 megbízatást teljesítenek, működésüket pedig egy központi szerver irányítja, de saját parkolójuk és töltőállomásuk is van. Mi több, még beszélnek is! Eredetileg nyolc robot lett telepítve a kórházba, így amikor mind működik, hatalmas a forgalom a kórház alagsorában. Főleg szállítási feladatokat látnak el egyik pontról a másikra, legyen szó ételről, hulladékról vagy akár orvosi, műtős eszközökről. Hála a kórház eredeti tervezésének, a robotoknak saját liftjük van és a beprogramozott útvonalukon képesek úgy közlekedni, hogy kikerülik az akadályokat.

Így néznek ki azok a robottargoncák, melyek segítik a munkát a kórházban / Fotó: Mate Krisztian

„Robot indul. Kérem az utat szabadon hagyni"

Egy kórház sosem áll le, pláne nem az ÉPC-Honvédkórház, ahová folyamatosan, szinte mindenhonnan érkeznek betegek. Itt nincs ünnepnap, szabadság vagy hosszabb pihenő, folyamatos a pörgés. Épp ezért is örültek annyira a dolgozók, amikor 2007-ben 8 robottargoncát telepítettek az intézménybe, amik belső szállítási munkákat látnak el, meggyorsítva a napi teendők ellátását.

Ezek a robotok szállítják a veszélyeshulladékkal, kommunális hulladékkal, steril anyaggal, gyógyszertári anyaggal vagy épp étellel teli konténereket, hogy azt ne a dolgozóknak kelljen mozgatniuk, ezzel időt spórolva meg nekik

– nyilatkozta a Ripostnak Nagy Gábor, a Rendszerüzemeltetés részlegvezetője, akitől megtudtuk, hogy a robotok napi 150-200 szállítási feladatot látnak el. Ezeket a feladatokat nélkülük mind a dolgozóknak kellene elvégezniük, ami sok időkiesést jelentene a mindennapi munkában.

A robottargoncák, megkapva a feladatot a szervertől, azonnal a helyszínre érkeznek, a szállítandó konténer alá gördülnek, megemelik azokat és már viszik is oda, ahol épp szükség van rá. Így ér oda időben a reggeli, ebéd és vacsora is a fekvőbetegosztályokra, hiszen meghatározott időben a robot elszállítja az osztályra az ételt és jelez a nővérpultban, hogy már hordhatják is ki a betegeknek.

Tamás Orsolya vezető dietetikus szerint 5-10 emberről veszik le a plusz munkát ezek a robotok, segítve a mindennapokat / Fotó: Mate Krisztian

Az ételt is robotok viszik az osztályokra

A mi munkánkat abban segítik a robotok, hogy az ételt szállítják a fekvőbetegosztályokra, naponta kétszer, meghatározott időben. Reggel 7-től 8 óráig viszik ki a reggelit és a tízórait, negyed 12-től pedig az ebédet, uzsonnát és a vacsorát. Így a betegek mindig ugyanabban az időben kapják meg az ételt, a nővéreknek már csak szét kell osztaniuk

– mondta el a Ripostnak Tamás Orsolya, a Központi Dietetikai Szolgálat vezető dietetikusa. Nem csak az étel kiszállításában segítenek a robotok a dolgozóknak, azok szállítják el például műtét után az eszközöket a sterilizálóba, majd ha készen vannak, vissza is hozzák őket a műtőhöz, hogy folyhasson tovább a munka, amiből bőven akad a Honvédkórházban.

 

Nagyon fontos, hogy minden eszköz, ami a beteggel érintkezik, fertőtlenített legyen, amit invazív használunk - például a műtéti eszközök -, annak sterilnek kell lennie.” Ez hatalmas feladat. Ezeket az eszközöket tehát el kell juttatni a Központi Sterilizálóba, ebben is segítenek a robotok. Azok hozzák-viszik az eszközöket az osztályokról, műtőkből és szakrendelőkből a sterilizálóba, majd onnan vissza is szállítják. Így a dolgozóknak csak bele kell tenniük a konténerbe és hívni egy robotot

– részletezte Dr. Szabóné Darázs Mónika, a Kórházhigiéniai Osztály Központi Sterilizálójának vezetője.

„Ezt a munkát plusz három embernek kellene ellátnia, akik a robotok miatt így elmehetnek szabadágra, betegállományba, vagy akár van idejük megebédelni, hiszen a robotok teszik a dolgukat addig is" – tette hozzá.

Robot viszi az ebédet. / Fotó: MK

A Honvédkórházban 17 éve segítik a munkát a robotok, de az emberi munkaerőre mellettük is szükség van, hiszen folyamatosan figyelni kell azokat és adott esetben kezelni a meghibásodásukat. Az ember tehát pótolhatatlan, a robotok csupán segítik őket, hogy a megspórolt időt a betegek szolgálatával tölthessék – hangsúlyozták a kórházban.

Nézd meg a robotokról készült videónkat!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Baranya vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Házasság első látásra: kibékült a TV2 legmegosztóbb sztárpárja? Kiderült az igazság

mandiner.hu

Hoppá: körözést adtak ki Zelenszkij ellen

metropol.hu

Zokogásban tört ki Szandi kislánya miatt - egyenesen Amerikából érkezett a levél

hirtv.hu

Oroszország úgy veszi, hogy a NATO hadgyakorlata egyértelmű jele annak, hogy az észak-atlanti hadsereg beszáll a háborúba + videó

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk