INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.27.

Karácsony öt évet kapott a főváros élén, de nem élt a lehetőséggel, hogy nem ásták el Zuglóban

Karácsony teli kasszával vette át 2014-ben Zugló önkormányzatát, amit 2019-re szinte lenullázott, 2019-ben 200 milliárd plusszal vette át a fővárost, mára működési hitelre szorul Budapest. Hová tűnt a pénz?

Botránnyal indult Karácsony Gergely főpolgármestersége Budapesten, és botrányok kísérték végig a főváros élén töltött öt évét. Sok mindent ígért beiktatásakor, az eredmény: üres a város kasszája, s nem tudni, hova tűnt az örökül kapott több mint kétszáz milliárd forint.

_Z2K7783
Sikerült eltapsolni a Tarlós Istvántól örökölt 200 milliárdot - Fotó: Kurucz Árpád


Érdekes hangfelvétel látott napvilágot 2019 szeptemberében, még az önkormányzati választások előtt. Egy összevágott felvételen Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje arról beszél, hogy többször is megfenyegették, a szocialisták, és Zuglóban egy civil polgármester megválasztása esetén szétlopnának mindent a XIV. kerületbenírta meg korábban az Origo. Elhangzik az is, hogy Horváth Csaba legalább óvatos és tudja, miért jár börtön.

A későbbiekben az is hallható, amint azt mondja: 

„Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...), tudnék mesélni néhány sztorit."


Gulyás Gergely a kormányinfón ezek után úgy értékelte a helyzetet, hogy kiderült, milyen maffiaállapotok uralkodnak a baloldalon.

A valós vagy képletes elásást elkerülte Karácsony, és az önkormányzati választásokon ismét mérlegre kerül eddigi működése. Azt tudjuk, hogy amikor 2014-ben átvette Zugló vezetését, kétmilliárd forint volt a kerület kasszájában. 2019 szeptemberében pedig alig több mint 50 millió forint maradt az önkormányzat számlájánidézett annak idején a Mandiner Papp Imre zuglói jegyző hivatalos tájékoztatójából. Karácsony Gergely ugyanakkor azt állította, az önkormányzat számláján 1,3 milliárd forint van, de erre vonatkozó dokumentumot sehol sem mutatott be.

Jelenleg Karácsony csak azt tudja jelenteni, hogy Budapest számlája mínuszban van, hitelből működik a főváros. Holott Tarlós Istvántól 214 milliárdos megtakarítást örökölt 2019-ben.
De hová tűnt a pénz?

HZ1_9448
Az elmúlt évtized feltehetően legnagyobb sikkasztása ügyében nyomoz a NAV - Fotó: Havran Zoltán

A főpolgármester 2019-ben azzal indított, hogy lehúzta a fővárosi beruházások egy részét, érvénytelenítette a Blaha Lujza tér felújítását és a Lánchíd-tendert. Majd silányabb tartalommal, plusz ötmilliárdért valósult meg a beruházás. Az is kiderült, hogy a Lánchíd felújítását megnyerő A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át 2020 novembere és 2022 júliusa között, tehát éppen a hídberuházás idején a számlagyárügyben súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór cégének, a Sunstrike Kft.-nek.  Aztán ebből az összegből 900 millió forintot azonnal továbbutaltak Vig Mór magán- és ügyvédi letéti számlájára. A botrány vélhetően az elmúlt évtized legnagyobb sikkasztása, az ügyben nyomoz a NAV.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a Lánchíd-botrány a sokadik ügy, amelyben súlyos milliárdokról van szó, és károsan érintik Budapestet.  

”Ott van a zuglói parkolási botrány, de azt sem tudtuk, hogy 2019 év végén miért nem kötötte meg a BKV reklámtender-szerződését. Ezzel most már több mint hárommilliárd forintos kárt okozott a fővárosnak. Mind a mai napig várjuk a választ a megszüntetett dunai menetrendszerű hajójáratok pályázatával kapcsolatban, amelyben jelenleg is tart a rendőrségi nyomozás"

 – sorolta Wintermantel Zsolt a Metropolnak.

A Magyar Nemzet pedig arról számolt be, hogy Karácsony  tavaly július 20-i döntése nyomán a BKK és a BKV vezetői hatalmas, több esetben csaknem tízmillió forintos prémiumot vehettek fel. Az ügy érdekessége, hogy a főpolgármester egyetlen nappal később, 21-én Facebook-posztban számolt be arról, hogy nagyon súlyos a helyzet, nincs pénz, a BKK-nak meg kell emelnie a vonaljegyek árát. Karácsony döntése nyomán az utasokat „lepulykázó” Walter Katalin, a BKK Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kapott. Azonban a fővárosi közműholding első embere sem panaszkodhat: Mártha Imre 7,842 millió forint prémiumra tett szert. A döntés azért is volt érdekes, mert éppen abban az évben történt, amikor napokra leállt a budapesti szemétszállítás. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szentkirályi Alexanda: Milyen nyelven folyt a tárgyalás főpolgármester úr?

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, nem is kell rá sokat várniuk

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte