INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.24.
Módosítva: 2024.01.24.

Miért hagyta el 2 millió 600 ezer ember ezt országot?

Az Európai Unió egyetlen országában sem nyújtottak be annyi menedékkérelmet tavaly, mint Németországban.

Jens Spahn, a CDU alelnöke, korábbi egészségügyi miniszter adott interjút a német Bildnek vasárnap, amelyben a Scholz-kormányt érintő kritika mellett többek között arról is beszélt, hogy Németországnak ki kell törnie a kontrolláltalan migráció szorításából. Spahn szerint a munkaerőpiac igényeihez igazodó, célzott bevándorlásra van szükségük, valamint az EU határainak védelmére. Ugyanakkor a német politikus szerint még ebben az esetben is éves szinten 300–500 ezer migránst kellene befogadni az EU-ba, akiket aztán a kvótarendszeren keresztül osztanának szét a tagállamok között. A politikus emellett a radikális jobboldali, euroszkeptikus és migrációellenes AfD-t is kritizálta, akiket Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseiként állított be.

„A német és a francia kormánynak a bürokrácia befagyasztását kellene érvényre juttatnia az EU-ban”, és egyetlen újabb szabályt sem lenne szabad elfogadni Brüsszelből a következő három évben – többek között erről beszélt Jens Spahn, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) alelnöke a Bildnek vasárnap.

Gazdasági visszaesés

A német kormány működéséről szólva Spahn úgy fogalmazott, hogy az káoszba süllyed.

„Mindenki egymással harcol, a kancellár pedig csak nézi. Legalizálják a füvet, de közben leállítják a gazdaságot és a munkahelyeket. Ez a kombináció maga a társadalmi méreg” – fogalmazott a politikus a német kormány válságkezelésére utalva.

Felmerült az interjúban, hogy a CDU-nak tizenhat éve volt irányítani Németországot, miközben a Scholz-kabinet még csak 2021 óta kormányoz. Jens Spahn kijelentette: nap mint nap születnek politikai döntések Németország ellen (utalva ezzel a munkavállalókat sújtó magas adókra és a befektetések visszaesésére – a szerk.).

A politikus rámutatott, hogy ma egy német átlagkeresőnek nettó 400–500 euróval kevesebb jut havonta a rekordinfláció miatt. Mint mondta, a jólét ilyen mértékű visszaesését még sosem tapasztalták a szövetségi állam történetében. Ezzel kapcsolatban a Scholz-kabinet teljes kudarcáról beszélt.

Illegális migráció

„Németországnak ki kell szakadnia ebből a teljesen ellenőrizetlen menekültvándorlásból” – értékelte az illegális migráció hatásait Spahn. A kereszténydemokrata politikus úgy látja, hogy ennek egyetlen módja, ha az Európai Unió határain feltartóztatják az illegális migránsokat. Noha a Bild kérdésére válaszolva elismerte, hogy Németországnak szüksége van a munkaerő pótlására, azonban azt is hangsúlyozta, hogy a migránsok integrálása komoly erőforrásokat igényel, így csak akkor lehet sikeres, ha csökken a további érkezők és menedékkérők száma.

A politikus kifejtette, hogy Németországnak szakképzett munkaerőre van szüksége, amit a célzott bevándorlásban lát megoldhatónak. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy működő EU-s határvédelem mellett is évente 300–500 ezer menekült érkezésére számítanának, amit a kvótarendszeren keresztül osztanának el a tagállamok között.

Félelem az AfD-től

A tömeges migráció kérdéséhez kapcsolódóan a Bild megkérdezte a politikust, hogy szerinte mi állíthatná meg az Alternatíva Németországért (AfD) radikális jobboldali párt erősödését. Jens Spahn szerint elsősorban az lassíthatná a radikális jobboldal erősödését, ha a német kormány megoldaná a fennálló problémákat.

Ahogyan az az interjú további részéből kiderült, a CDU számára hangsúlyozottan fontos, hogy szavazókat szerezzen az AfD-től.

Minden eddigi évet megelőzőnél magasabb szintre emelkedett a migráció 2022-ben Németországban – közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis egy kedden közzétett jelentésben.

Mintegy 2,67 millió ember érkezett Európa legnagyobb gazdaságába a tavalyi évben, az országot elhagyók száma pedig 1,2 millió volt, így Németország 1,46 millió fővel gyarapodott – írja a Deutsche Welle. A jelentés szerint a beáramlás fő oka az ukrajnai konfliktus volt, amely miatt 1,1 millió menekült keresett biztonságot Németországban.

A 2021-ben érkezők száma 1,32 millió volt, szemben az országot elhagyó 994 ezer emberrel.

 

Honnan érkeznek a németországi migránsok?

Németországba az ukránok többsége 2022 március és májusa között érkezett azt követően, hogy Oroszország növelte az ukrajnai konfliktus intenzitását. Augusztustól kezdve viszont a számok folyamatosan csökkennek.

A Szíriából, Afganisztánból és Törökországból érkezők száma is jelentősen nőtt 2022-ben az előző évhez képest.

Az egyéb uniós országból betelepülők száma enyhe emelkedést mutatott, 87 ezer fő a korábbi 81 ezer fővel szemben. Az Európai Unió határain belülről, főképpen Romániából, Lengyelországból és Bulgáriából vándoroltak Németországba.

A németek is mozgásban vannak

A német állampolgárságú, az országból kivándorló személyek száma is nőtt 2022-ben: 83 ezer fő hagyta el az országot, ez a szám 64 ezer volt még 2021-ben.

A német lakosság fő kivándorlási célpontjai Svájc, Ausztria és az Egyesült Államok.

Jelentős számban, egymillió fő migrált a német állam határain belül is. A legnagyobb veszteséget a német főváros, Berlin és a délnyugati Baden-Württemberg tartomány szenvedte el, 10-10 ezer fő költözött el.

A bevándorlás „fő nyertese” pedig a Berlint körülvevő tartomány, Brandenburg volt.

Tavaly az Európai Unióban, Norvégiában és Svájcban 1,13 millióan kértek menedékjogot, íja a Welt az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének (EUAA) korábban nem publikált adatai alapján. Európa-szerte ez 17 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest (966 000 kérelem). Németországban jelentősen, 51 százalékkal nőtt a menedékkérelmek száma (329 ezer). Ezzel szemben Szlovákiában 415-en, Magyarországon pedig 31-en nyújtottak be menedékkérelmet.

migránsok
330 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Németországban. / Fotó: Jazzmany / Shutterstock


Korábban a Ripost is írt arról, hogy ijesztően nő a migránsok aránya Németországban. A Welt írásából kiderült, hogy a legtöbb kérelem szíriaiaktól (180 057), afgánoktól (113 295) és törököktől (99 863) érkezett. Szakértők szerint ennek oka, hogy a rokonok, barátok gyakran már itt vannak, és magasak a menekültügyi juttatások is.  Az is nyilvánvaló, hogy a migránsok befogadásán hatalmas pénzeket buknak a németek. Németország után Spanyolország (161 732), Franciaország (160 769) és Olaszország (135 294) a legnépszerűbb célország.
A német állampolgárok helyzete különleges. 2022-ben 83 ezerrel több német költözött külföldre, mint fordítva. A kormány jelentése szerint 2010 és 2022 között körülbelül 2,6 millió német hagyta el az országot, míg csak kétmillióan tértek vissza.

Míg Németországban nőtt a menedékkérelmek száma az előző évhez képest, addig az EU többi országában, Ausztriában is jelentősen csökkent (58 610). A szakértők ezt elsősorban a fokozott határőrizetekkel és a balkáni határvédelem javítására vonatkozó bécsi megállapodásokkal indokolják. Az ottani kormány ráadásul gyorsabban toloncolja ki az illegális migránsokat, mint a német kormány.
Dániában bevált a szociáldemokrata kormány szigorú menekültpolitikája, ezt jelzi, hogy mindössze 2383 menekültkérelmet regisztráltak a hatóságok.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Fű alatt kaphat engedély Ukrajna, hogy nyugati fegyverrel orosz területekre mérjen csapást + videó

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

travelo.hu

Matuzsálemi korú hajót újítottak fel a Balatonon, hogy újra felülhessünk rá

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria