Létrehozva: 2023.11.21.
Módosítva: 2023.11.21.

Így kerülhetők el a QR-kódos csalások

A sokoldalú felhasználhatóságuk miatt egyre elterjedtebbek ezek a kódok az élet számos területén. Éppen ezért is fontos tudni, hogy QR-kódokkal különböző csalásokat is el lehet elkövetni. Íme néhány példa!

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) bemutat néhány példát a QR-kódos csalásokra, és elmondják azt is, mire és miért érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy elkerüljük az áldozattá válást.

QR-kód, kód, mobil, telefon, beolvas
QR-kódokkal is lehet csalásokat elkövetni! Fotó: atk work / Shutterstock

Mi is az a QR-kód?

A QR-kód (Quick Response kód) egy kétdimenziós vonalkód. Nevét az angol Quick Response vagyis gyors válasz rövidítéséből kapta. Bármilyen irányból készülhet róla fénykép vagy szkennelt kép, nem kell törődni a kód helyes tájolásával. A kód megfejtésére, dekódolására szolgáló programok, amik ma már minden mobiltelefonon ott vannak, a három sarokban elhelyezett jellegzetes, minden QR-kódban azonos minta alapján el tudják dönteni, milyen irányban kell a kód pontjait értelmezni, feldolgozni, még akkor is, ha a kódbélyegről készült kép teljesen ferde.

Mi lehet a gond ezekkel a kódokkal?

A QR-kódokal alapvetően az a gond, hogy nem tudjuk ellenőrizni, a beolvasásuk mit fog eredményezni. Azt sem tudhatjuk, mi mindent tartalmaz egy QR-kód, még akkor sem, ha mi magunk készítjük el a sajátunkat. Emiatt a QR-kód nagyon könnyen kihasználható csalás elkövetésére, amit „quishingnek” (QR-code phishing) is neveznek.

Milyen QR-kódos csalások vannak?

A csalók például az utcán leszólítanak valakit, hogy gyorsan segítsenek rajtuk egy csekély összeg, például a parkolási díj vagy egy buszjegy kifizetésével. A pénzt egy QR-kód beolvasásával, és a fizetési adatok megadásával tudták volna elküldeni a „megszorult” csalóknak, azonban valójában egy kamu weboldal jelent meg a telefon képernyőjén, amin az áldozatok megadták a bankkártyaadataikat, ami így a csalók birtokába jutott. Amerikában volt olyan est is, hogy a csalók több száz parkolóautomatán egyszerűen átragasztották a QR-kódot egy „gyorsabb parkolási fizetést ígérő” weboldalra. Azok, akik ezt beszkennelték, nem a parkolást rendezték, hanem a csalóknak utalták a pénzt. Hazai esetről is tud a hatóság: az NKI-hoz is érkezett már olyan bejelentés, amiben az adathalász e-mail QR-kódot tartalmazott.

Fizetni is lehet QR-kóddal

A legtöbb bank mobil alkalmazásában, a „QR olvasás” funkcióval is fizethetünk, valamint a “fizetési kérelmek”-kel létrehozhatunk QR-kódot is. Az azonnali fizetési QR-kód beolvasását követően az átutalási megbízási űrlapon megjelenik a kedvezményezett neve, a kedvezményezett bankszámlaszáma és az átutalandó összeg forintban. Azt fontos tudnunk, hogy a bankok nem ellenőrzik, hogy a kedvezményezett neve és a kedvezményezett számlaszáma összetartozik-e. Hiába szerepel a kedvezményezett neve rovatban az általunk ismert szolgáltató neve, ha a kedvezményezett számlaszám a csalóé.

QR-kód, telefon, mobilos fizetés
Fizetni is lehet QR-kód segítségével Fotó: Dragon Images / Shutterstock

Mit tehetünk az ellen, hogy QR kódos csalás áldozatává váljunk?

  • Nem mindegy például, hogy hol található az adott kód. Egy jól ismert létesítményben, vagy az utcán, ahol bárki hozzáférhet. Az is árulkodó jel, hogy milyen anyagra nyomtatták. A nyilvános helyen (például egy buszmegállóban) lévő QR-kódokat könnyebb manipulálni, ezért mindig fokozott óvatossággal javasolt beolvasni ezeket!
  • A plakáton vagy táblán lévő QR-kód beolvasása előtt végezzünk gyors fizikai ellenőrzést, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a kódot nem ragasztották-e az eredeti képre!
  • Az ördög a részletekben lakozik! A QR-kód hitelességének ellenőrzéséhez figyeljük meg az apró részleteket! Például egy poszter, amely számos nyelvtani hibát tartalmaz valószínűleg nem lesz megbízható.
  • Ellenőrizzük a QR-kód tartalmát! Mielőtt beolvasnánk a QR-kódot, győződjünk meg arról, hogy az hova is vezet! Apple eszközön, a kameraalkalmazásnál a jobb oldalon megjelenő ikonra koppintva megtekinthető a link. A Google Lens használatával a képernyő közepén feltünteti a hivatkozást.
  • Ne osszunk meg érzékeny adatokat! Egy QR-kód beolvasását követően soha ne osszuk meg személyes adatainkat, hacsak nem vagyunk teljesen biztosak a weboldal hitelességében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Izrael elindította a támadást, véres összecsapások folynak, hatalmas a pusztítás

origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

life.hu

Bridgerton-körmök: ez a trend meghozza az étvágyat az új évadhoz

hirtv.hu

Vezércikk - Magyar Péter egy politikai anarchista + videó

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

hirtv.hu

Menczer Tamás: Magyar Péter politikai szerepvállalását régen előkészítették + videó

origo.hu

Újabb megrázó hír érkezett Károly királyról

mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény kvíz: akár 160 is lehet az IQ-d, ha ebből 6-ot eltalálsz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Rendelhetsz gyalog a McDrive-nál? Komoly vita alakult ki, itt az étterem válasza

INSIDER

„Azonnal álljon meg!” – kiabálták a buszsorőrnek Szegeden, szörnyű, ami az egyik utassal történt

INSIDER

Tudsz-e annyit, hogy leérettségizz ebből a tantárgyból? Kvíz

INSIDER

Sem a drónnal, sem kutyákkal nem akadnak az eltűnt, demens Zoltán nyomára