Létrehozva: 2023.09.03.

A BeReal tényleg egy kevésbé káros közösségi oldal? Kiderült, hogy nem!

Létezik egy applikáció, amit azért hoztak létre, hogy kiküszöböljék a közösségi oldalak lélekromboló hibáit. Kiderült, a BeReal is pont olyan káros közösségi oldal lehet, mint az Instagram vagy a TikTok.

A közösségi oldalaknak sok hasznos tulajdonsága van. Könnyebbé teszik a kapcsolattartást, segíthetneka  személyre szabott programokat találni és akár pénzt is lehet velük keresni. Az ilyen Instagram-, Facebook- ésTikTok-felépítésű oldalaknak azonban megvan a maguk árnyoldala is: a sok filternek és effektnek köszönhetően nem a valóságot láthatjuk rajtuk keresztül, valamint függőséget és szorongást is okozhat a használatuk. Ezek ellensúlyozására jött létre a BeReal nevű platform, amiről kiderült, ugyanolyan káros lehet a használata.

BeReal,App,applikáció, instagram, közösségi oldal, platform, képmegosztó
Kiderült, a BeReal is olyan káros lehet, mint a többi app. Fotó: mundissima / Shutterstock

Mi is az a BeReal és hogyan kell használni?

A közösségi média platform mindössze két éves és két francia fejlesztő hozta létre. Ma már közel 22 millió felhasználó használja a BeReal-t, ami nagyjából 600 millió dollárt ér (kb. 260 milliárd forint), a térhódítása - jelen állás szerint- pedig megállíthatatlannak tűnik. Az applikáció célja az volt, hogy legyen egy, az emberek valós arcát bemutató platform is a piacon, ami segít eltávolodni a filterezett, photoshoppolt világtól. Hogy hogyan érték ezt el? A recept igen innovatív: a regisztrált felhasználók ismerősöket vehetnek fel, az app pedig napi egyszer, egy teljesen véletlenszerű pillanatban jelzést küld, hogy ideje képet kitenni magunkról. A kép elkészítésére 2 perc áll rendelkezésre és az első és a hátsó kamerával is képet kell készíteni. Az appon belüli ismerőseink ezt a képet 24 órán keresztül megnézhetik, ezután törlődik.

Mik a BeReal előnyei? 

Egyrészt a felhasználóknak csak kevés ismerősük, barátjuk tud lenni az applikáción belül. Emellett limitáltak az app-funkciók is, nem lehet például szerkeszteni a képeket. Napi egy értesítés érkezik és napi egy fotót lehet kitenni. Ahogy az alkotói megfogalmazták, a BeReal nem influenszer-képző és a struktúrája gyakorlatilag lehetetlenné is teszi azt, hogy hatalmas népszerűségre tegyünk szert a platformon, nem is beszélve arról, hogy a BeReal (egyelőre) teljesen reklámmentes. Vagyis a felhasználók azt látják és azt posztolják, ami valóban valóságos.

Mik a BeReal hátulütői?

A függőség-ellenes közösségi platform számos pszichés veszélyt is hordozhat - hívja fel a figyelmet a médiahatóság társoldala, az onlineplatformok.hu. Például szorongást okozhat azzal kapcsolatban, hogy mikor érkezik az értesítés, egyfajta napi szintű függést és folyamatos tartalomgyártási kötelezettséget idézhet elő. Emellett a képeket publikussá is tehetjük, ilyenkor pedig a helyzetünk (geolokációs) alapján gyakorlatilag az összes felhasználó láthatja képünket és mi is böngészhetünk más, közelünkben lévő felhasználó, nyilvánosan elérhető képeit.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy az alkalmazás használatához mind a két kameránkhoz teljes hozzáférést kell adnunk. Ez azért lehet gond, mert a randomizált értesítés bármikor megérkezhet, vagyis könnyen lefotózhatunk véletlenül olyasmit, amit utóbb megbánhatunk. Ez főleg a gyerekek esetében jelenthet gondot, főleg, hogy az app nem csak a kamerákhoz, de telefonon tárolt képeikhez, a geolokációs adataikhoz, egyes készülékadataihoz és kontaktjaihoz is hozzáfér. Vagyis az anti-Instagram, bár értékes célt tűzött ki magának, számos olyan funkciót is magában hordoz, amik körültekintést igényelnek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

hirtv.hu

Gyermekvédelmi tüntetésre hívta követőit Magyar Péter + videó

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat