Létrehozva: 2023.08.30.

Mit tegyünk, ha külföldön szenvedünk balesetet?

Egy nyaralás alkalmával, legyünk bármennyire is felkészültek, történhetnek váratlan dolgok. Például balesetet szenvedhetünk. Ilyen esetekben nem árt tudni, mi a teendő, ebben segítünk most!

Egy baleset, főleg, ha meg is sérülünk, lelkileg megterhelő lehet. Annak érdekében, hogy legalább anyagilag ne legyen az, érdemes az ilyen helyzetekre előre felkészülni és minden esetben biztosítást kötni. Lássuk, mire érdemes odafigyelni egy külföldön történt baleset esetén!

baleset, karambol, autóbaleset,
Nem árt tudni, mi a teendő egy külföldi baleset esetén. Fotó: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock

Ezt tegyük, ha autóval szenvedünk balesetet külföldön

Külföldi baleset esetén a tennivalók nagyrészt azonosak azzal, mintha itthon történne az eset. A többletmunkát a biztosítók felé történő elszámolhatóság, a tovább-, vagy hazajutás megszervezése, és a helyi hatóságokkal való szóértés jelenti. Két vagy több autó ütközésekor minden esetben ki kell tölteni egy európai baleseti bejelentőt (kék-sárga nyomtatvány), ami kiváltható az online kárbejelentő applikáció használatával, de csak ha már előzőleg a kárt szenvedett autós letöltötte azt a telefonjára.

Minden EU-s országban a kárbejelentő rovatai ugyanazokat az adatokat tartalmazzák az idegen nyelvű példányokon is, ezért mindegy, hogy melyik fél példányát töltik ki a résztvevők-hívja fel a figyelmet a rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága. A lényeg inkább az, hogy mindenki írja alá és a felelős írásban ismerje el a felelősségét (erre van pl. a megjegyzés rovat). Ne feledkezzünk meg az esetleges tanúk nevének és lakcímének feltüntetéséről sem. Készüljenek fényképek a sérült autókról, a baleset helyszínéről. A fotókat úgy kell elkészíteni, hogy azokon valamennyi rendszám jól látható legyen. A biztosítónknak lehetőleg 48 órán belül jelentsük be a káreseményt.

További teendők a balesetet követően

Ha a baleset után mozgásképes marad az autó, sőt forgalomképes akkor nem kell megszakítani az utazást. Ha valamelyik autóalkatrész pl. lökhárító úgy sérül, hogy leesik vagy letörik, akkor nem érdemes otthagyni az út szélén, mert a biztosító kérheti a bemutatását. Ha javítható az autó a helyszínen, akkor végeztessük el a továbbhaladáshoz szükséges javítást egy autósegély szolgáltatóval, vagy egy közeli szervizben, de a sérült-, vagy cserélt alkatrészt ilyen esetben is kérjük el, ahogy a számlát is. 

Abban az esetben, ha mozgásképtelen az autó, akkor autósegélyt kell hívni. Ha a jármű garanciális, akkor a márkaszervíz hálózat képviselőjét, ha a vezető-, vagy a tulajdonos assistance szerződést kötött, akkor annak a cégnek a diszpécserközpontját, ha pedig országúti segélyszolgáltatást is nyújtó utasbiztosítást kötöttünk, akkor az ott megjelölt céget. Akinek semmilyen háttérszolgáltatás nem áll a rendelkezésére, annak magyar segélyszolgálatot érdemes hívnia a kocsi hazaszállításoz, mert az olcsóbb lesz, mintha egy külföldivel vitetné haza.

Male,Victim,Of,A,Car,Accident,,Horizontal
autósok és gyalogosok feszültek össze
A kép illusztráció. Fotó: Ground Picture

Teendők személyi sérülés esetén

Az európai unió területén hívjuk a 112-őt és kérjünk segítséget, vagy keressük fel a hozzánk legközelebbi kórházat. Harmadik országban tájékoztassuk a nagykövetséget is a balesetet szenvedett nevéről, útlevélszámáról, születési adatairól, állapotáról, kezelés helyszínéről, szükséges kezelésről, elérhetőségekről, a hozzátartozók tájékoztatásának kéréséről, az utazási adatokról és esetleges kérésekről. Ha van biztosításunk, minél előbb vegyük fel a kapcsolatot a biztosítási társasággal, és kössük össze a kezelést nyújtó intézménnyel. (EU-n belül az alapellását igénybevételéhez elegendő az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatása is.) Sok országban, amíg nincs megfelelő anyagi fedezet, a kórház nem köteles megkezdeni az ellátást. 

Így készüljük fel egy külföldi utazásra

  • Ha EU-n belülre utazunk, váltsuk ki az EEK kártyát.
  • Mindig kössünk biztosítást. Autóval történő utazás estén lehetőleg asszisztencia szolgáltatást is kérjünk.
  • Indulás előtt nézzünk utána, hogy működik az adott ország egészségügye.
  • A biztosítási kötvény, útlevél, baleset esetén értesítendő hozzátartozók elérhetőségeinek másolatát adjuk át itthon valakinek, aki szükség esetén eljárhatnak a nevünkben.

Azoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő biztosítással, és nincs megfelelő anyagi fedezetük a sokszor több milliós költségek megfizetésére, azt javasolják, hogy csak az ország elhagyásához feltétlenül szükséges ellátást kérjék, és a kezelést itthon folytassák. Harmadik országban soha ne adjuk át az útlevelüket semmilyen egészségügyi intézménynek, csak annak másolatát. Amennyiben EU-n belül sérülünk meg, és csak alapellást vettünk igénybe, az eredeti számlával hazaérkezés után keressük fel a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatalt, akik megtérítik a költségeket, de csak azt, amennyibe az ellátás az EEK kártya alapján került volna.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Házasság első látásra szereplői hatalmas titkot árultak el a magánéletükről - videó

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk