Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2023.04.18.

„A jót is hirdetni kell" – videóin mutatja be, hogyan segít a rászorulókon a névtelen TikTok-os jótevő

Százezrek imádják a TikTok-os jótevőt, aki felfelé alkuval vásárol az utcai árusoktól virágot vagy épp zoknit. A Hogyis Vanez oldal célja, hogy megmutassa, nem kell másokra várni a jótékonykodással.

A Hogyis Vanez TikTok oldal felhívja az emberek figyelmét arra, hogy pár száz vagy 1000 forint is nagy segítség lehet a rászorulóknak. A videós szerint kis segítségekkel egy jobb világot építhetünk magunk körül, és nem szabad másokra várni a jótékonykodással.

A videós évtizedek óta vásárol virágot felfelé alkudozva. Fotó: Pixabay

Ha segítünk egy kicsit, jobb világ lesz körülöttünk

Már több százezer megtekintésnél járnak azok a TikTok videók, ahol egy férfi úgy vásárol virágot vagy épp zoknit utcai árusoknál, hogy „felfelé alkudozik". A magának anonimitást kérő videós a Borsnak elárulta, az ötlet Sándor György humoristáé, miszerint ne lefelé hanem felfelé alkudjunk. Ő ezt az ötletet vitte át karitatív területre. A megható videókon valódi utcai árusokat és utcazenészeket látunk, akik mellett a mindennapok pörgésében hajlamosak vagyunk elmenni. A videókon a férfi azonban nem tesz így: odamegy hozzájuk és megveszi a portékájukat, ráadásul felfelé alkudozva, végül az eredeti ár akár duplájáért. 

Már több évtizede így veszek virágot vagy épp kokárdát az aluljáróban. Pár hete jött az ötlet, hogy le is videózom a virágvásárlást, felfelé alkuval, hátha más is kedvet kap hozzá a TikTokon. A cél, hogy mások is kedvet kapjanak segíteni a néniken, bácsikon, utcazenészeken

– árulta el a videós a Borsnak, aki direkt inkognitoban, a „jobbvilág2023" hashtag használatával indított videósorozatot, amiben a nehéz sorsú utcazenészeken, árusokon segít. 

Az emberek szívesen elfogadják a segítséget. A felfelé alkunál nagyon meglepődnek, inkább az ellenkezőjét szokták meg az aluljáróban. Amikor többet kapnak mint, amit kérnek az kedves meglepetés számukra, páran kicsit el is érzékenyülnek, sokszor velem együtt

– mesélte a férfi a Borsnak, aki napközben szokott találkozni az árusokkal, amikor munkájából adódóan rollerrel közlekedik a városban. Ahogy ő fogalmaz: – ilyenkor „rámozdul" a szíve bizonyos emberekre, akikhez odamegy és szóba elegyedik, nem ritkán videózva. 

A videós is volt már nehéz helyzetben

A videókon jól látszik, hogy készítőjük minden vásárlás és videózás alkalmával figyel rá, hogy a lehető legnagyobb tisztelettel és odafordulással segítsen a rászorulókon, őket meg nem sértve. Nem véletlen, hiszen ő is került már hasonlóan nehéz helyzetbe, így könnyen együttérez velük.

50 év körüli vállalkozó vagyok, aki volt már nehéz helyzetben, de Isten mindig kisegített a nehézségekből. Én csak próbálok valamit visszaadni ebből. Vallom, hogy jobb adni mint kapni és ezt egyre többen így gondolják

– árult el magáról pár információt a névtelen videós, aki magánemberként is sokat segít az embereken.

– Sokszor elvisszük a rászorulóknak a használt de még  jó minőségű ruháinkat, és egyéb karitatív akciókban is vettünk már részt magánszemélyként. A munkámban is szívesen adok lehetőséget hátrányos helyzetű embereknek, ez fontos nekem. A misszióm, hogy egyre többen vegyék eszre a környezetükben, szomszédukban, a saját piacukon, aluljáróban az időseket, rászorulókat és kis adományokkal, vásárlással segítsék őket, vagy akár próbálják ki a felfelé alkut – szögezte le a videós, aki arra kérte a Borsot, hogy kilétét ne firtassuk, hiszen nem szeretné elvinni a figyelmet a történet főszereplőiről, magáról az árusokról és rászorulókról. 

A videós szeretné felhívni a figyelmet a nehéz körülmények között élő emberekre. (Képünk illusztráció!) Fotó: Pixabay

Jóra is lehet használni a TikTok-ot

A férfi a Borsnak elmondta, hogy azon túl, hogy szeretné népszerűsíteni az ilyen fajta segítségnyújtást, célja az is, hogy megmutassa: a sokszor bírált TikTok felületet lehet jóra is használni.

Szerintem fontos, hogy ne csak a butaság, értéktelenség menjen rajta. A TikTok is csak egy eszköz, és a jót is hirdetni kell, hogy az emberek felbuzduljanak, kedvet kapjanak

– árulta el.

– Látok hasonló tartalmakat YouTube-on is, főként külföldi példákat, de reméljük egyre több ilyen tartalom lesz. Korábban én sem TikTok-oztam, de jó látni, hogy rengeteg pozitív kommentet kapok és sok jó szándékú ember van Magyarországon is, akiket lehet arra bátorítani, hogy jót tegyenek – tette hozzá.

 

origo.hu

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közös sajtónyilatkozatától hangos a nemzetközi sajtó

origo.hu

Ilyen állapotban van Bodrogi Gyula a balesete után

metropol.hu

Erre senki sem számított: fotóval jelentette be a váratlan hírt Szoboszlai Dominik

vg.hu

Ezt nem várta senki: újabb rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be Magyarországon – véget ért az általános árcsökkentés

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

hirtv.hu

Egyre több nyugat-európai választja hazánkat letelepedés szempontjából + videó

origo.hu

Poloska Péter a Mónika show-ban! - itt vannak a legújabb Magyar Péter-mémek

mindmegette.hu

Patkánydarabokat találtak a szeletelt kenyérben: több, mint 100 ezer csomaggal hívtak vissza

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

„Könnyek szöktek a szemembe” – Szoboszlai hódolója meghatotta Kloppot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

"Zsuzsi élete ajándék volt, amiért hálával tartozunk" - több százan kísérték el utolsó útjára Csire Zsuzsit

INSIDER

Borzalmas baleset Budán, rohantak menteni, a villamos is leállt

INSIDER

Máris elérkezett a gyereknap a Városligetben

INSIDER

Békemenet lesz június 1-jén