Létrehozva: 2023.04.25.

Elkezdődött az idei spárgaszezon: itt egy kis segítség a vásárláshoz!

Mi a különbség a különböző színű spárgák között? Honnan lehet tudni, hogy friss-e a spárga? Miért kellene sokkal több spárgát enni? Ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a spárgaszezon kezdetén.

A spárga egy sokféleképpen felhasználható zöldség, ami tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, Magyarországon viszont kevesen fogyasztják. Igaz, hogy nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé, de cserébe kis mennyiségben fogyasztva is jótékony hatással van a szervezetre. A spárgaszezon kezdetén összegyűjtöttük, amit erről a növényről tudni érdemes.

spárga, spárgaszezon, zöld spárga
Elkezdődött az idei spárgaszezon: itt egy kis segítség a vásárláshoz! Fotó: Török János / Délmagyarország

Elkezdődött az idei spárgaszezon

A spárgaszezon április közepétől május végéig, június elejéig tart. Magyarországon nagyjából 1500 hektáron terem spárga, de itthon alig esszük, ezért főleg külföldön értékesítik a hazai termést. A boltok polcain ezért az EU más országaiból, például Németországból származó termékeket lehet főleg találni. A napsütésnek és az enyhe időjárásnak köszönhetően a fűtetlen fóliákból pedig már le is szedték az első sípokat Délnyugat-Németországban, így a piacon már nem csak fűtött területekről származó spárga található-írja a magyarmezogazdasag.hu.

Ezt érdemes tudni a spárgáról

Fogyasztásának kedvező élettani hatásai miatt mindenképpen ajánlott kihasználni az épp most zajló szezont. A spárga ugyanis tele van rostokkal, vitaminokkal és kevés a kalóriaértéke, ezen kívül elkészíteni sem túl bonyolult. Fogyókúrához, méregtelenítéshez is kiváló, de hajunk, bőrünk és körmünk szépségének, egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. Kifejezetten gazdag A-, C-, E-, K-, és B-vitaminokban, folsavban, kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, illetve káliumban. A szárat jól emészthető rostok alkotják, amelyek segítik a bélműködést és az emésztést-olvasható a Nébih weboldalán.

Milyen a jó minőségű spárga?

A spárga évelő növény, aminek a friss, zsenge hajtását, az úgynevezett spárgasípját fogyasztjuk. A hazai polcokon jellemzően a fehér a zöld és a lila fajtával találkozhatunk. A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű (enyhén lilás lehet a fejnél), egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések. Kifejezetten az ilyen tulajdonsággal rendelkező darabokat érdemes az üzletekben keresni.

spárga, zöld spárga, spárgaszezon
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Mi a különbség a fehér a zöld spárga között?

A fehér spárgának lágy, enyhe spárga íze van és a földfelszín alatt növekszik. Ebben a fajtában van a legkevesebb vitamin, ráadásul az egész növényt meg kell hámozni felhasználás előtt különben keserű lesz, így főleg mártásokhoz, salátákba alkalmas. A zöld spárga ezzel szemben a földfelszín fölött nő, nyersen is ehető, kiválóan alkalmas grillezéshez, pároláshoz, halhoz, húshoz egyszóval bármihez. Meghámozni sem kell, és ebben van a legtöbb vitamin is. Kapható még itthon lila spárga is, aminek nagyon markáns íze van, és a fehér spárgához hasonlóan lehet felhasználni.

Hogyan tároljuk otthon a megvásárolt spárgát?

Vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni a zöldséget. Mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon, nedves ruhába csavarva, maximum egy hétig a hűtőszekrényben is eltartható. A zöldség kiválóan tartósítható a mélyhűtőben is, de fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő, vagyis blansírozzuk. Így tárolva 7-10 hónapon át is eltartható.

Ennyibe kerül idén a spárga

A spárga mindig is a drágább zöldségek közé tartozott, ami idén sem változott. A 2023-as szezon kezdetén 4.000 Ft és 6.000 Ft közötti áron lehetett beszerezni egy kilogramm spárgát. Jelenleg egy csokor spárga (500g) 2000 forintba kerül az üzletekben. Ez az ár a szezon előrehaladtával várhatóan csökkenni fog.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sztárok Macron és a kínai elnök díszvacsoráján Párizsban

origo.hu

Magyar Péteren röhög a fél internet

borsonline.hu

Intenzív osztályra került a magyar legenda, haladéktalanul megműtötték

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

ripost.hu

Kőkemény kvíz: akár 160 is lehet az IQ-d, ha ebből 6-ot eltalálsz

magyarnemzet.hu

Franciaország katonákat küldhetett a háborúba + videó

origo.hu

Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.beol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Menczer Tamás: Gyurcsány Ferenc háborúpárti politikus

INSIDER

Kölcsön adta az autóját a 4 gyermekes anya, 150 ezer forintja bánta

INSIDER

"Csak az maradt nekem, ami a tűz idején rajtam volt" – mindene odalett az egykori állami gondozott Istvánnak

INSIDER

Emberi csontokat találtak az ajkai csónakázótóban: hátborzongató, hogyan kerülhettek oda