Létrehozva: 2023.03.02.

Zika-vírus: mikor és hol jelent veszélyt?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a napokban két ember szervezetéből is kimutatták az itthon nem honos vírust. Kire és mikor jelent veszélyt a Zika-vírus?

Két, Thaiföldön járt személynél igazolta a szúnyogcsípéssel terjedő Zika-vírus fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Kinek és milyen esetben kell tartania ettől a vírustól? Hogyan terjed és mivel lehet ellene védekezni? Van rá esély, hogy Magyarországon is tömeges megbetegedések legyenek? Íme a válaszok!

vírus
Kire és mikor jelent veszélyt a Zika-vírus? Fotó: Pixabay

A Zika-lázról

Az Afrikából származó Zika-láz vírusfertőzés. 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens őslakosai körében. A betegség 2015-ben Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában és Paraguayban is megjelent. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza, ami a világ minden táján előfordul, így a járvány további országokra is átterjed. Jelenleg Afrika, Amerika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség trópusi-, szubtrópusi területein fordul leginkább elő a kórokozó.

A Zika-vírusról

A Zika-vírust elsősorban szúnyogok terjesztik. Ezek a szúnyogok napközben csípnek, de előfordulhat, hogy éjjel is aktívak maradnak. A szúnyogok akkor fertőződnek, ha Zika-vírussal fertőzött állattól vagy embertől szívnak vért abban az időszakban, amikor a fertőzés miatt az ember vagy az állat vérében is megtalálható a vírus. A fertőzött szúnyog a csípésével embereket és állatokat is megfertőzhet. A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére - olvasható az NNK tájékoztatójában.

A Zika-vírus tünetei

A Zika-vírus általában influenzaszerű tüneteket okoz. A fertőzések körülbelül 75%-a tünetmentesen zajlik, és a tünettel járó fertőzések nagy részében is csak enyhe tünetek jelentkeznek 3-14 nap lappangási idő után. Ez lehet láz vagy hőemelkedés, rossz közérzet, fejfájás, kiütés, ízületi fájdalom, kötőhártyagyulladás. Várandós nőkre veszélyesebb a vírus: megfertőződésük esetén a magzatnál veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség - úgynevezett vízfejűsé g- alakulhat ki. Amennyiben a fertőzött területről visszatérő utazók az érkezést követő 3 héten belül megjelenő Zika-vírus fertőzésnek megfelelő tüneteket tapasztalnak, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

Fotó: Pixabay

Itthon is megjelent, de nem kell tartani tőle

Két importált Zika-vírus fertőzést igazolt a napokban az NNK Virális Zoonózisok Nemzeti Referencia Laboratóriuma. A két fertőzött előzetesen Thaiföldön járt, a fertőzést enyhe tünetekkel vészelték át. Honi eredetű megbetegedés nem fordult elő, hazai járványveszélyt a Zika- vírus nem jelent - írja az NNK.

Oltás nincs, szűrővizsgálat van

Zika-vírus szűrővizsgálatra térítés ellenében a Nemzeti Népegészségügyi Központban van lehetőség, tünetmentes fertőzés szűrése esetében a hazatérést követő minimum 4 hét elteltével, várandósság esetén pedig a gondozás keretében Zika-vírus fertőzés gyanúja esetén kötelezően elvégzendő szűrővizsgálat ad erre lehetőséget.

Ezek a konzuli szolgálat tanácsai a külföldre utazóknak

A trópusi területek egyre népszerűbb üdülési célpontok a magyar lakosság körében. Mivel védőoltás, illetve gyógyszeres terápia nem áll rendelkezésre a Zika-vírus ellen, kiemelten fontos a vírussal fertőzött országokba utazók számára a szúnyogok elleni védekezés mind beltéren, mind kültéren. Különösen napkeltétől napnyugtáig, amikor az Aedes szúnyogok leginkább csípnek -szemben a maláriát terjesztő szúnyogokkal. A védekezéshez használjunk:

  • szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően;
  • lehetőleg DEET (diethyltoluamide) hatóanyagtartalmú szúnyogriasztót, ami 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírásoknak megfelelően;
  • hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt viseljünk, különösen a Zika-vírust hordozó Aedes szúnyog aktív időszakában tehát nappal,
  • szúnyoghálót az ágy körül nappal is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Nézd meg a szülinapos David Beckham elképesztő átalakulását

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria