Létrehozva: 2023.03.24.

A tavaszi fáradságot is a Covid okozza? A háziorvos válaszol

Dr. Mangó Gabriella érdekes dologra hívta fel a figyelmet. Legújabb posztjában beszámolt a hosszú covidról, amelynek tünetei akár hónapokkal a fertőzés után is megkeseríthetik az életünket.

A Facebook-oldalán már 73 ezer követővel rendelkező Dr. Mangó Gabriella aggasztó dologra hívta fel a figyelmet legújabb bejegyzésében. Ez pedig nem más mint a long covid, vagyis a hosszú covid. Egy állapot ami akár hónapokkal a betegség lefolyása után is megnehezítheti az emberek hétköznapjait. A témával kapcsolatban felkerestük a doktornőt, hogy további információkat tudjunk meg a betegségről és annak kezeléséről. A háziorvos rámutatott, hogy a tél végén, tavasz elején megjelenő "tavaszi fáradság" érzetet is sok esetben a hosszú Covid okozhatja az emberek szervezetében.

Mangó Gabriella
Fotó: Dr. Mangó Gabriella

„Nagyon sok olyan tünet van, amit koronavírus fertőzés után tapasztalnak az emberek és ezeket sokáig nem tudják hova tenni. Egyrészt problémát jelent a hétköznapokban, hogy sokszor rosszul vannak, de azt hiszik, hogy ez csak pszichés rosszullét. Emiatt pedig sajnos sokszor nyugtatót írnak fel nekik, pedig igazából a türelem és az immunerősítés lenne a jó döntés ilyen helyzetekben. Összekeverhetők a tünetek a tavaszi fáradsággal, ugyanis nagyon fáradtnak érzik magukat az emberek és nem akar el múlni ez az állapot" - árulta el Mangó Gabriella a Ripostnak. 

A háziorvos rámutatott, hogy ő is találkozott már long covidban szenvedő emberekkel. Emellett pedig már statisztikák is szólnak róla, ugyanis világszerte már több, mint 200 féle tünetet jegyeztek le long covidban szenvedő betegeknél.

A hosszú covidnak az a lényege, hogy a sejtjeink megfertőződnek a Covid-vírussal és mivel a szervezet tudja, hogy ott van bent egy gyulladás a szöveteinkben, elkezd dolgozni ellene. Ez addig tart amíg a kiváltó ok a sejten belül el nem pusztul. A környezete pedig addig rosszabbul funkcionál, és ott kicsit rosszabb a szervezet vérkeringése is. Ez pedig csinálhat mindenféle tünetet, amit az MR-el, vagy a CT-vel sem látunk

 - tette hozzá a doktornő.

A helyzet megoldásához mindenképpen türelemre van szüksége az embereknek, ugyanis akár hónapokig is eltarthat mire sejtszinten meggyógyul az illető. Emellett 7-8 óra alvást  ajánlott mindenki számára a doktornő, ugyanis ilyenkor képződnek az őssejtek. Segíthet továbbá az időszakos böjtölés és az immunerősítés is. Csalántea, gyömbér, citromolaj, teafa, ezeket a gyógynövényteákat is melegszívvel ajánlotta a háziorvos olvasóinknak. A D-vitamin szedését pedig egész évben rendszeressé lehet tenni, télen kicsit több, nyáron kicsit kevesebb egység szedésével.

A koronavírus továbbra is nagy számban velünk maradt

Dr. Mangó Gabriella továbbra is fontosnak tartja a maszkviselés betartását, ugyanis a koronavírus még mindig itt van velünk, a mai napig dupla annyi megbetegedéshez vezet a Covid-19, mint az influenza például. A háziorvos egy konkrét példával is illusztrálta az esetet, ugyanis nemrég egy betege csupán hasfájásról panaszkodott, és nem akarta a rendelőben felvenni a maszkját, majd a doktornő is megfertőződött a vírussal.

Azok számára akik kiváncsiak a konkrét tüneteire a hosszú covidnak, azok számára bejegyzésében körültekintően összegyűjtötte a doktornő azokat:

Extrém fáradékonyság, memóriazavar, fejfájások, izületi fájdalmak, vérnyomás és pulzusingadozás, hasi panaszok, menstruációs ciklus felborulása, hormonális zavarok. Többségében ezeket a szakemberek és a környezet is "csak" pszichés tüneteknek minősítik, mivel az orvosi vizsgálatok többsége semmiféle szervi elváltozást nem mutat.

Dr. Mangó Gabriella kifejtette, hogy míg a férfiak életét elsősorban a szív és érrendszeri tünetek keserítik meg, a nőkét az idegrendszeri és hasi panaszok.

A long-covidról még mindig nagyon hiányosak az információink ezért további kutatások és vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy pontosan meg lehessen állapítani, hogy mik a tünetei és a megoldásaik, azonban a háziorvos egy jó tanáccsal is ellátta követőit a Facebook-oldalán:

Fel a fejjel, nem magunktól hülyültünk el, csak a covid tette velünk, és nem azért vagyunk fáradtabbak a kelleténél, mert téli/tavaszi lustaságunk van, hanem az a fránya vírus

- zárta sorait a doktornő. A teljes bejegyzését a Dr. Mangó Gabriellának itt tudjátok elolvasni:

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Fű alatt kaphat engedély Ukrajna, hogy nyugati fegyverrel orosz területekre mérjen csapást + videó

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

travelo.hu

Matuzsálemi korú hajót újítottak fel a Balatonon, hogy újra felülhessünk rá

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria