Létrehozva: 2023.02.27.

Ez durva! A világvégét is jelenthetik a földrengések az aztékok szerint

Sok világvége-elméletről hallottunk már, de az azték verzió tényleg nem hangzik túl jól. Az elmélet szerint a földrengéseknek is komoly köze lesz a világvégéhez, ami nem jelent túl jót elnézve a jelenlegi sorozatos földmozgásokat.

Szerző Kis Dalma Róza

Amióta világ a világ, és az emberek elkezdtek gondolkodni létezésük értelmén és okán, léteznek világvége-elméletek is. Ahogyan minden kultúrának, vallásnak és népcsoportnak megvan a maga világkeletkezés-elmélete, úgy megvan a világvégéhez kapcsolódó jóslata is. Ezek közül azonban már annyi dőlt meg, hogy szinte nehéz is komolyan venni őket.

A világvégéről szóló jóslatok eltérőek. Fotó: Pixabay

 

Néhány jóslat szerint már túléltük a világvégét

 

2012-ben például a maja naptár szerint jött volna el az apokalipszis, a finn elmélet szerint pedig 2014. február 22-én végzett volna a világgal a Ragnarök. Ezeken bár már túl vagyunk és ép bőrrel megúsztuk, a jövőt illetően is vár még ránk pár furcsa dátum: a klímakutatók például 2039-re jósolnak világvégét, állítólag ugyanis ekkorra fog elolvadni a sarkköri jégpáncél, özönvizet okozva a Földön. Egy másik elmélet magától Isaac Newtontól származik, aki szerint az apokalipszis 2060-ban érkezik majd el.

 

Na de mit mondanak az aztékok?

 

Az azték világvége-elmélet nem kifejezetten dátumhoz köti az apokalipszist, hanem öt világkorszakot állapít meg, amelyek vége mindent elsöprő pusztítással zárul és az új korszakban a Föld mindig újra benépesül. Az aztékok elmélete alapján a Föld jelenleg négy világkorszakán, azaz négy végen és újrabenépesülésen van túl, és most éli ötödik világkorszakát.

Az első korszak végén az elmélet szerint az embereket jaguárok falták fel, a másodikban az emberek majmokká változtak, a harmadikban tűzeső, a negyedik világkorszakban pedig özönvíz pusztította el az emberiséget. Az azték apokalipsziselmélet szerint a mostani, ötödik világkorszak végén földrengések söprik majd el az emberiséget a Föld színéről.

A jóslat szerint tehát ez a szakasz még hátravan, azaz éppen ezt éljük. Lehet, hogy mindehhez van köze a sok földrengésnek is?

Az aztékok szerint az ötödik világkorszak végét földrengések okozzák majd. Fotó: Pixabay

A világvégét jelzi a sok földrengés?
 

Az egész világot megrázta a Törökországban tapasztalt hatalmas földrengéssorozat. A földmozgás halálos áldozatainak száma már meghaladta az ötvenezret. A rengések azonban nem csak ott jelentkeztek: nem sokra rá sorozatosan megmozdult a föld Romániában is, majd jött Horvátország. Igaz ezek a rengések már kisebbek voltak, az embereket mégis megijesztette, hiszen hazánk déli részein is lehetett érezni a földmozgást. 

Ha még mindez nem lenne elég, a rémálom folytatódott: február 20-án, hétfőn Olaszországban, Szicília partjainál is megmozdult a föld, kedden Iránban is földrengésről jelentettek, majd csütörtökön erős, 6,8-as magnitúdójú földrengés rázta meg hajnalban Tádzsikisztán gyéren lakott, Kína Hszincsiang tartományához közeli részét. 

A földrengések itt azonban nem álltak meg: péntek hajnalban egy kisebb földrengést észleltek Szerbiában is, a Vajdaság területén, Smederevóban (Szendrőn), majd elérték az Egyesült Királyságot is, ahol február 25-én 3,8-as erősségű földrengés rázta meg az Dél-Walest. Szombaton nem csak Walesben, de Japánban is megmozdult a föld. A Richter-skála szerint 6,1-es erősségű földrengést mértek a Hokkaidó prefektúrában. 

Itt a földrengések kora?

Eddig ezekről tudunk, és ki tudja mennyi jön még. Az elmúlt egy hét történéseit elnézve nem kizárt, hogy a földrengések korába léptünk, amely végén akár egy mindent elpusztító rengés vethet véget a világnak. Legalábbis az aztékok szerint. Eddig azonban nem sok világvége-elmélet vált valóra, és nagyobb esély van arra, hogy ez is csak egy vaklárma. 

 

 

origo.hu

Nem ismerné fel az utcán - így néz ki most az Egy rém rendes család sztárja

origo.hu

Őrjöngve káromkodott és üvöltözött a templomból épp kijövő emberekkel Magyar Péter - videó

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

hirtv.hu

Konteósra vette a figurát Magyar Péter Miskolcon

metropol.hu

Gyászol Szandi, élete egyik meghatározó alakját veszítette el

vg.hu

Mintha nem is Magyarországon lenne: fényárban úszik az új Duna-híd, pont mint Amerikában

origo.hu

Meghalt a világhírű DJ gyönyörű szerelme

travelo.hu

Egy teljesen újjászületett fürdő színesíti a hazai kínálatot

ripost.hu

Harry herceg elszólta magát: így fogadta visszatérését a királyi család

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Elolvadunk, így hintázik Dér Heni kislánya: „Rohan az idő”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

INSIDER

Ettől fájhat a fejed: durva kettős front zavarja meg a kora nyárias időt, ekkor éri el az országot

INSIDER

„A tanyának eszmei értéke van számomra” – Segítséget kér a gyönyörű aranykalászos gazdasszony, veszélybe került a tanyája

INSIDER

„Jelenleg nincs rá gyógymód” – Egyetlen esélye van az életre a 4 éves Marcinak