Létrehozva: 2020.02.12.

Ezért csökkent felére a szívinfarktus miatti halálozások száma

Egy apró magyar találmány, hozzá kiépített szakmai háttérrel távkonzultáció, és immár Európában is példátlan módon országos lefedettség. Mindez elég volt ahhoz, hogy felére csökkenjen a hirtelen szívinfarktusban meghaltak száma a kórházakban.

Magyarországon évek óta a legtöbben a keringési rendszer valamilyen betegsége miatt halnak meg. Ezért is szenzációs az a hír, amely egy hazai orvosi konferencián hangzott el, ahol többek között az ország vezető kardiológusai vettek részt. Egy orvosprofesszor elmondta: a speciális EKG berendezés és a mögötte álló háttér együtt azt eredményezte, hogy 50 százalékkal csökkent a kórházakban elhunyt akut infarktust kapott betegek száma. A Ripost-nak megszólalt az a magyar professzor, aki erről beszélt a konferencián.

Forrás: Országos Mentőszolgálat

„A rendszer lényege a következő. A beteghez érkezett mentők az úgynevezett transztelefonikus EKG készülékkel (TTEKG) elvégzik a vizsgálatot. Az eredményt a mentők a saját hálózatukon, akár internet hiányában is, rögtön továbbítják az országban található 20 szívkatéteres centrum közül a legközelebbibe, ahol az orvosok azonnal konzíliumot tartanak. Ha a helyzet indokolja, akkor a beteg a hozzá legközelebbi regionális intézetbe kerül”

– mondta a Ripost-nak Prof. Dr. Édes István, a Debreceni Tudományegyetem Kardiológiai Klinikájának egyetemi tanára.

Prof. Dr. Édes István Fotó: Debreceni Tudományegyetem

„Mára elértük az Európában is egyedülálló országos lefedettséget, ami a betegirányítás szempontjából rendkívül hasznos” – tette hozzá dr. Édes István.

Így működik a rendszer

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta lapunknak: ma már nem csak az esetkocsikban, hanem mindegyik mentőautóban található TTEKG készülék.

„A hagyományos analóg eszközöket kiváltva, tavaly kormányzati forrásból vásárolhattunk digitális TTEKG készülékeket, így jelenleg a mentőautóknak nagyjából a felében már ilyen eszköz található” – mondta a Ripost-nak Győrfi Pál, aki azt is hozzátette, hogy ezt a távdiagnosztikai eszközt még 2006-ban kezdték el használni Szabolcs megyében és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2014-re vált teljessé a rendszer.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának intézetigazgatója a konferencián kiemelte, hogy ezzel az eszközzel egyre több orvos képes egyre magasabb szinten és azonos minőségben ellátást nyújtani a földrajzi helytől függetlenül. Ezért is örül annak, hogy már a háziorvosok 10 % is csatlakozott a TTEKG rendszeréhez, és náluk a mindennapi rendeléseken is használható az eszköz.

Prof. Dr. Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának igazgatója szerint a világon sok helyen dolgoznak hasonló mobil eszközökkel, de olyan, amelyik mögött ilyen komoly szakorvosi hálózat állna, csak Magyarországon létezik.

Mi az a transztelefonikus EKG?

Egy kis dobozban is könnyedén elférő eszköz, mellyel bárhol, bármilyen körülmények között elkészíthető a legmagasabb szintű, úgynevezett 12 elvezetéses EKG felvétel alig 1 perc alatt. A kis készülék által rögzített jeleket interneten, vagy annak hiányában telefonon, esetleg a mentősök TETRA rádióján keresztül azonnal elküldheti a mentőtiszt vagy háziorvos a kardiológiai centrumba, ahol a felvételeket a monitoron rögtön a legképzettebb szakorvosok elemzik. Így percek alatt kardiológusi konzultációt kap az akkut beteg, legyen bármilyen kis településén az országnak. Ráadásul a TTEKG használatával az indokolatlan beutalások kockázata is csökken.

origo.hu

Pornózásra akarják rávenni Ivana Knöllt, a világ legszexibb fociszurkolóját - képek

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

borsonline.hu

Óriási botrány a Next Top Model Hungaryben – Tomán Szabina páros lábbal szállt bele a műsor sztárjába: „Tényleg jól játszod a szereped…”

mandiner.hu

Az olimpiai bajnok fél évszázada – mi történt Ónodi Henriettával akit Egerszegi Krisztina is csodált?

mandiner.hu

Az ukrán haditengerészet megsemmisítette Oroszország utolsó cirkálórakétákkal felfegyverzett hadihajóját

ripost.hu

A kedd esti ítéletidő csak a kezdet volt, nem árt, ha felkészülsz a legrosszabbra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 23.: nagyon különleges nap a mai

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

ripost.hu

Szinte napra pontosan egy év után megismétlődött Suhajda Szilárd tragédiája

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Gyurcsányék semmiből nem tanulnak – itt a bizonyíték, hogy háborúba sodornák Magyarországot

INSIDER

A történelem ismétli önmagát? A dollárbaloldal ismét háborúba sodorná Magyarországot

INSIDER

„Manipulatív, erőszakos, nárcisztikus” – Magyar Péterről kérdezték mesterséges intelligenciát

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Verőcei tragédia: előkerült a korábban év tanulójának választott Marci holtteste

INSIDER

Hófehér koporsóban helyezik végső nyugalomra 11 évesen elhunyt tiszaeszlári kislányt

INSIDER

Megrázó fordulat a verőcei hajóbalesetben: ittasan vezették a motorcsónakot

INSIDER

"Most már angyalok emelnek" – így búcsúznak Bogitól, a verőcei hajótragédia fiatal áldozatától