FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.04.

A régmúlt idők szokásai: Ezt ették dédszüleink a mindennapokban

A paraszti táplálkozás nem a diétákról vagy a speciális étrendekről szólt. Felmenőink étrendjében nagyon fontos szerepet játszottak a maguk által termelt alapanyagok.

Dédanyáink és dédapáink kalóriadúsan táplálkoztak, de nem szabad elfelejteni, hogy fizikai munkát végeztek a földeken. Szükségük volt energiára, viszont az év hidegebb hónapjaiban sokszor böjtöltek.

Felmenőink komoly fizikai munkát végeztek. Táplálkozásuknak is ehhez kellett igazodnia Fotó: Fortepan/Lőrinczi Ákos 

Dédszüleink korában a parasztcsaládokban a naponta háromszori étkezés már bevett szokás volt. A főétkezések hétköznapokon egy-, ünnepnapokon kétfogásosak voltak. A földműves ember egy átlagos hétköznapját nézve reggel 8 óra magasságában egy bőséges reggelivel indult, ami általában kenyérből, szalonnából, túróból és hagymából állt. Délben már valamilyen tartalmasabb levessel csillapították éhségüket a mezei munkák idején, majd este 9 óra körül került sor a vacsorára. Ez legtöbbször borsó volt, de a különféle kásafélékkel is gyakran várta a gazdasszony a munkából hazatérő férjét – írja a Nemzeti Köznevelési Portál.

Az ünnepnapok már akkoriban is különleges alkalmaknak számítottak, így olyankor a többfogásos menüké volt a főszerep. Ez gyakran húslevesből, főtt húsból, húsos káposztából vagy pörköltből állt, és valamilyen sütemény is került az asztalra. A főtt húst egyébként gyakran kiegészítették mártással is, például paradicsommártással. A katolikus családokban böjtös napnak számított a hétfő, a szerda és a péntek. Ilyenkor valamilyen tésztaételt készített a gazdasszony. A kedd, a csütörtök, a vasárnap húsevő nap volt, a szombat sajátossága étkezés szempontjából pedig a gyors, húsmentes ételek voltak.

Más életmódot éltek őseink, így érthető, hogy az étkezéseik is máshogy alakultak Fotó: Fortepan/Magyar Földrajzi Múzeum /Erdélyi Mór cége 

A téli napokon már csak kétszer étkeztek, hiszen ilyenkor nem volt jellemző az a nehéz fizikai munka, mint amit nyáron végeztek. Így kézenfekvő volt, hogy az ételek se legyenek már annyira táplálóak. A reggeli ebben az évszakban kimaradt, az ebédet előrehozták délelőtt 9-10 órára, a vacsorát pedig késő délután 4 és 6 óra között tálalták. Ha a húsmentes böjti napokra szánt főételeket nézzük, akkor a legelterjedtebb a főtt tészta volt túróval, mákkal megszórva, a húsos napokon a káposztás hús és a töltött káposzta töretlen népszerűségnek örvendett a gulyás és a pörkölt mellett. A húskészletet egyébként disznótartással biztosították, amit vágás után füstöléssel tartósítottak. Hasonlóan a húshoz, a friss tej, és tehéntúró is a házi gazdaságból származott. Előbbit kukorica- és köleskásához, utóbbit pedig főtt tésztához adták.

Az állattartásnak fontos szerep jutott minden háztartásban Fotó: Fortepan/Illés Zoltán

A borsót, a babot, a lencsét, a káposztát, a főzelékrépát, a tököt és később a burgonyát levesek és főzelékek készítésénél vetették be, ha pedig ünnepnap volt, desszertnek rétest és kalácsot készítettek.

Forrás: mindmegette.hu

FAZÉK

Nagyanyáink isteni vizes uborkája, íme a legjobb recept

Még tart az uborkaszezon, mindent bele!

FAZÉK

Nagyanyáink isteni vizes uborkája, íme a legjobb recept

Még tart az uborkaszezon, mindent bele!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmasan megváltoztak a Dawson és a haverok sztárjai - megdöbbentő képek

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

mindmegette.hu

Mi történt? Hatalmasat változott Krausz Gáborék élete

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Epres túrógombóc egy kis csavarral - ha egyszer kipróbálod, többé nem készíted máshogy!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk