Létrehozva: 2023.12.24.

6 különleges leves az ünnepi asztalra

Az ünnepi menü elképzelhetetlen leves nélkül, de nem muszáj mindig a megszokottat elkészíteni! Mutatunk néhány igazán különleges receptet, melyek közül bármelyikkel sikert arathat.

Póréhagymás gesztenyekrémleves

 

 

Hozzávalók (4 személyre):

300 g burgonya

2 db kisebb póréhagyma + a díszítéshez

400 g tisztított gesztenye (fagyasztott is jó)

3 ek. vaj

250 ml sör

kb. 1 l húslevesalaplé

bors 

250 ml főzőtejszín

 

1. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel. A megtisztított póréhagymát karikázzuk fel. 150 g gesztenyét tegyünk tepsibe, és 20 percre toljuk a 200 fokos sütőbe. Közben a vajat olvasszuk meg, és közepes lángon futtassuk meg rajta a megmaradt gesztenyét, a burgonyát és a póréhagymát, majd állandó kevergetés mellett pároljuk néhány percig. Azután adjuk hozzá a sört, és ha az elpárolgott, öntsük fel annyi alaplével, hogy az épp ellepje a zöldségeket. Kis lángon főzzük mindet puhára 15-20 perc alatt, majd botmixerrel turmixoljuk össze. A gesztenyét vegyük ki a sütőből.

2. Tegyük vissza a levest a tűzre, sózzuk, borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a tejszín felét, és forraljuk össze. A maradék tejszínt belekeverve, a sült gesztenyével és néhány póréhagyma-karikával tálaljuk - írta a Fanny magazin.

 

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 450 kcal


 

Barna sörös sajtkrémleves, fűszeres krutonnal

 

Hozzávalók:

A leveshez:

50 g vaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

500 ml zöldségalaplé

200 ml barna sör

őrölt fehér bors

1 csipet őrölt szerecsendió

1 csipet őrölt babérlevél 

2 evőkanál keményítő

200 ml tejszín

100 g füstölt sajt

100 g cheddar sajt

100 g trappista sajt

 

A krutonhoz:

4 szelet kenyér

1 csipet őrölt pirospaprika

1 csipet őrölt gyömbér

1 csipet fokhagyma-granulátum

2 csipet só

 

Elkészítés:

1. Egy fazékban a felforrósított vajon dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát. Tegyük rá az áttört fokhagymát, egy-két percig pároljuk kevergetve. Öntsük fel az alaplével és a sörrel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a szerecsendiót, a babérlevelet és forraljuk kis lángon negyedórán át.

2. A keményítőt kis hideg vízben keverjük csomómentesre, adjuk hozzá a tejszínt, s az egészet öntsük a leveshez. Kis lángon főzzük tovább a levest, ha felforrt, keverjük bele a lereszelt sajtokat, és vegyük is le a tűzről. Keverjük addig, míg az összes sajt el nem olvad benne.

3. A krutonhoz a kenyeret vágjuk, kockákra szórjuk bele egy tepsibe. Szórjuk meg a fűszerekkel, jól keverjük át, és 160 fokon süssük ropogósra.

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 472 kcal


 

Fahéjas-vaníliás borleves, pirított mandulával 

 

Hozzávalók (4 személyre):

600 ml félédes fehérbor

1 db fahéjrúd

1 db vaníliarúd 

120 g porcukor

6 db tojássárgája

2 ek. vaníliás pudingpor

200 ml habtejszín

A tetejére:

2 ek. kókuszzsír

25 g mandulapálcika

2 ek. nádcukor

1 tk. őrölt fahéj

1 marék aszalt áfonya a díszítéshez

 

1. A fehérbort öntsük lábasba, tegyük bele a fahéjrudat, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a cukrot, majd forraljuk fel.

2. A tojássárgájákat keverjük habosra egy nagyobb tálban. Egy másik edényben keverjük simára a vaníliás pudingport a hideg habtejszínnel.

3. A tojássárgájás keverékhez adagoljunk apránként a levesből, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejszínes keveréket. Folyamatos kevergetés mellett öntsük az egészet a levesbe, és sűrítsük be kissé. Közben kóstoljuk meg, ha nem elég édes, még adjunk hozzá egy kevés cukrot. Végül távolítsuk el a fahéjrudat.

4. Egy serpenyőben olvasszuk meg a kókuszzsírt. Szórjuk rá a mandulapálcikát, a nádcukrot és az őrölt fahéjat, forgassuk össze, és pirítsuk meg. A serpenyőből öntsük ki egy darab sütőpapírra, válasszuk kissé szét a mandulapálcikákat, és hagyjuk kihűlni. Ezt követően tördeljük szét.

5. Tálaljuk a levest a fahéjas mandulával és az aszalt áfonyával megszórva. Kaláccsal kínálhatjuk.

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 550 kcal


 

Barna sörös, füstölt húsos korhelyleves

 

Hozzávalók:

100 g füstölt szalonna 

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

200 g füstölt sertéstarja 

150 g füstölt csülök 

1 tk. őrölt kömény

2 tk. őrölt babérlevél

bors

2 tk. őrölt pirospaprika

300 ml barna sör 

1 szál sárgarépa

1 szál gyökér

1 cikk karalábé

1 cikk zeller

300 g savanyú káposzta

150 g csípős kolbász

1 ek. finomliszt

200 ml tejföl

1 csokor kapor

 

Elkészítés:

1. A füstölt szalonnát vágjuk kis kockákra, jól pirítsuk ki. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, dinszteljük meg, majd mehet az apróra vágott fokhagyma. Fél perc után dobjuk rá a kockákra vágott füstölt tarját és csülköt, és süssük fehéredésig. Fűszerezzük őrölt köménnyel, babérral, sóval, borssal, hintsük meg őrölt pirospaprikával.

2. Öntsük fel bő fél liter vízzel, öntsük rá a barna sör felét, és kezdjük el főzni. Tegyük bele a lébe a meghámozott, karikákra, illetve kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert.

3. A savanyú káposztát kóstoljuk meg, ha túl savanyú, mossuk át, majd ezt is tegyük bele a fazékba. Főzzük addig a levest, míg a hús meg nem puhul.

4. Közben a kolbászt karikázzuk fel és egy serpenyőben süssük ropogósra. A leveshez öntsük hozzá a maradék sört, rakjuk bele a sült kolbászt, végül készítsünk habarást a lisztből a tejfölből és sűrítsük be a levest. Szórjuk meg frissen vágott kaporral. Tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.

Elkészítési idő: 120 perc

1 adag: 370 kcal


 

Pezsgős, tarjás korhelyleves

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hozzávalók:

2 ek. zsír 

2 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma 

300 g sertéstarja 

bors

1 kk. őrölt babérlevél 

1 kk. őrölt kömény 

1 ek. őrölt pirospaprika

2 szál sárgarépa 

1 szál petrezselyemgyökér 

300 g savanyú káposzta

250 ml pezsgő 

1 liter zöldségalaplé

2 ek. liszt 

300 ml tejföl

4-8 szelet füstölt (főtt) tarja 

 

Elkészítés:

1. Egy jó nagy fazékban a két evőkanál zsíron dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát. Ha már átlátszó, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pár percig pároljuk együtt.

2. A nyers tarját vágjuk kockára, tegyük rá a hagymás zsírra, és erős lángon pirítsuk fehéredésig. Hintsük meg sóval, borssal, fűszerezzük őrölt babérral, köménnyel, pirospaprikával, adjuk hozzá a meghámozott, felaprított sárgarépát és petrezselyemgyökeret. 3. Adjuk hozzá az átvágott savanyú káposztát is, öntsük fel a pezsgővel és az alaplével, és főzzük addig, míg minden meg nem puhul benne. Végül két evőkanál lisztet keverjünk csomómentesre egy kis hideg vízben, keverjük bele a tejfölt, és sűrítsük be vele a levest.

4. A tarjaszeleteket fektessük egy sütőpapíros tepsire egy rétegben, és tegyünk a tetejére egy másik tepsit. Így nem fognak felkunkorodni a sülés közben. Süssük ropogósra 200 fokos sütőben körülbelül 10 perc alatt.

 

Elkészítési idő: 100 perc

Egy adag: 538 kcal

 

Téli szilvaleves, túrógombóccal

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hozzávalók:

A túrógombóchoz:

250 g túró 

60 g búzadara

1 db tojás 

1 db tojássárgája 

1 db kezeletlen citrom reszelt héja 

2-3 ek. cukor 

1 kk. vaníliás cukor 

1 csipet só

 

A leveshez:

1 kg fagyasztott szilva

300 ml száraz vörösbor 

1 liter víz 

6-7 ek. cukor 

1 kk. őrölt fahéj 

1 csipet őrölt gyömbér 

1 csipet őrölt szegfűszeg 

1 csipet őrölt szerecsendió 

1 ek. keményítő 

1 csipet só 

 

Elkészítés:

1. Először a túrógombócokat készítjük elő. Az áttört túrót keverjük össze a darával, a tojásokkal, a citrom reszelt héjával, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Hagyjuk állni fél órát. 

2. Közben egy fazékban forraljuk fel a vizet a borral és a fűszerekkel. Adjuk hozzá a fagyos szilvát, sózzuk, ízlés szerint édesítsük, és főzzük tíz percig. Ha már puha a gyümölcs, pürésítsük botmixerrel. Az evőkanálnyi keményítőt hideg vízben keverjük csomómentesre, és sűrítsük be vele a levest.

4. Végül forraljunk sós vizet. A túrós masszából formázzunk kis gombócokat, és főzzük ki a vízben. Tálaljuk a leves betétjeként.

 

Elkészítési idő: 40 perc+pihentetés

Egy adag: 479 kcal


 

 

origo.hu

Bohócot csinált az ellenfeléből a Barcelona tinisztárja - videó

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

borsonline.hu

Hagyták egyedül pancsolni hároméves kislányukat - nem élte túl

hirtv.hu

Ezt mondta a merénylő Robert Ficónak, mielőtt meghíúzta a ravaszt + videó

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

vg.hu

Robert Fico elleni merénylet: átléptek egy vörös vonalat Szlovákiában – új híreket közöltek a meglőtt miniszterelnökről

ripost.hu

„Nem akarom, hogy meghaljon” - A világon egyedüliként küzd genetikai betegségével a 6 éves tündéri lány

lakaskultura.hu

Hangulatos pici erkély: ezt a DIY megoldást imádni fogod!

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

ripost.hu

Eldőlt a távozó Fradi-edző jövője, reagáltak a szurkolók

ripost.hu

"Mennem kell" - családja jelentette be a tragikus hírt, elhunyt a magyar újságíró

ripost.hu

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Tényleg meg kell pucolni a spárgát? Most kiderül

FAZÉK

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

FAZÉK

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak