Létrehozva: 2023.11.09.

Íme a legjobb trükkök, hogy mindig tökéletes legyen a reggeli tükörtojás

Az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető étel, nem véltelen népszerű. Ám vannak szabályok, amiket érdemes betartani, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kell!

A tükörtojás tápláló, bőven tartalmaz fehérjéket, és délig nem leszel éhes, ha ezt eszed reggelire. Emellett pedig finom is, és egyszerű elkészíteni. Legalábbis utóbbiról mindenki meg van győződve, ám még annak is sikerülhet rosszul, aki egyébként gyakorlott a konyhában. A leggyakoribb hiba, hogy megég a fehérje, és nyers marad a sárgája, vagy pedig hogy leragad a tojás, és szétszakad, amikor szeretnéd kivenni a serpenyőből. Mutatjuk, milyen szabályokat érdemes betartani, hogy tökéletes legyen a tükörtojás!

A tökéletes tükörtojást nem nehéz elkészíteni! Fotó: Pixabay.com

1. Tapadásmentes, vastag aljú serpenyő

Ha ilyet használsz, egyenletesen oszlik el a hő, és az öntöttvasból készült, vagy a teflonbevonatú serpenyőkben biztosan nem ragad oda a tojás, ha megfelelő hőmérsékleten sütöd.

2. Alacsony hőmérséklet

A tojás fehérje és sárgája az eltérő szerkezetük miatt más hőmérsékleten szilárdulnak meg, így fordulhat elő, hogy hiába sül meg (vagy akár ég meg) a fehérje, a sárgája még mindig nyers. Ezen könnyen segíthetsz, ha közepes tűzön sütöd a tükörtojást, így lágy marad a sárgája, a fehér rész pedig pont annyira lesz ropogós, amennyire kell. Ha pedig nem szereted, hogy folyós a sárgája, egyszerűen fordítsd meg a tojást, ha már a fehérje megsült, vagy pedig fedő alatt folytasd a sütést. Az is nagyon fontos, hogy mindig a már meleg serpenyőbe kerüljenek a tojások.

3. Friss tojás

Mondanunk sem kell, hogy hiába minden igyekezet, ha maga az alapanyag nem megfelelő. A friss tojás sárgája a fehérje közepén marad, miután a serpenyőbe ütötted, és így az íz mellett a látvány is tökéletes lesz. Érdemes először egy külön edénybe felütni a tojásokat, egyesével, és csak utána tenni őket a serpenyőbe; óvatosan, minél alacsonyabbról, hogy ne menjen szét a sárgája.

4. Jól időzített fűszerezés

Jól áll a tükörtojásnak egy kevés só, bors, netán őrölt fűszerpaprika, de ha rögtön azután megszórod a fűszerekkel, hogy a serpenyőbe került, pöttyös, csúnya lesz a tojás. Érdemes inkább a sütés végén, vagy tálaláskor megfűszerezni a tükörtojást.

5. Csak frissen az igazi!

A tökéletes tükörtojás egyik titka, hogy még melegen meg kell enni; hiszen ha kihűl, kellemetlen lesz az állaga, gumiszerűvé válik a fehérje, a sárgája pedig kocsonyássá. Hogy szép maradjon, csúsztasd ki a serpenyőből egyenesen a tányérra, vagy szilikon sütőlapáttal óvatosan vedd ki, nehogy az utolsó pillanatban szétessen. 

 

origo.hu

Kiderült a folyton vetkőző Elizabeth Hurley hazugsága

origo.hu

Orbán Viktor az ukrán elnökkel tárgyalt

borsonline.hu

Azonnal ki kellett üríteni a Tescót - már a helikopter is leszállt a parkolóban

vg.hu

Lejárt a kereskedőknek adott határidő: itt a kormány bejelentése az üzemanyagárakról

ripost.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami a tenger mélyén fogadta őket

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

origo.hu

Alufóliasisakos Magyar Péter: a röhögéstől fetreng az internet

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Fővárosi számlagyárügy: itt van minden, amit a Lánchíd túlárazásáról tudni érdemes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

Ezt tedd tavasszal a palacsintába, ha isteni új ízekre vágysz

FAZÉK

Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél

FAZÉK

3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek