Létrehozva: 2023.11.11.

Így süsd meg a házi kolbászt, hogy ne durranjon ki

Ahogy fokozatosan hűl le az idő, egyre jobban kezdi megkívánni az ember a finom, sült házikolbászt. Hajlamos azonban ez a finomság kidurranni sütés közben; mutatjuk, hogyan tudod elkerülni ezt a katasztrófát!

November a disznótoros ételek ideje, ilyenkor már jó, ha kerül az asztalra némi hurka vagy sült házi kolbász is időnként. A legjobb, ha háztól tudsz beszerezni néhány szál jóféle kolbászt, de ha nincs ismerősöd, akinél disznóvágás lett volna, bátran keresd fel a legközelebbi termelői hentest, ilyenkor már roskadásig vannak a pultok sütni való kolbásszal. A sült házi kolbász élményét azonban alaposan elronthatja, ha szétdurran a kolbász sütés közben, hiszen ettől nemcsak a látvány, az íz is más lesz. Szerencsére megelőzhető a baj; mutatjuk, hogyan!

Hungarian,Baked,Sausage,On,The,Table
A tökéletes sült házi kolbász egyik titka a hideg víz. Fotó: Peter Gyorfi-Batori /  Shutterstock

Serpenyőben: jóféle edényt használj!

Ha fagyasztott kolbászt vettél, várd meg, míg teljesen kiolvad! Ezután áztasd hideg vízbe tíz percre, majd jó alaposan töröld le róla a vizet; ezzel elkerülheted a sülés közbeni fröcsögést. Ezután szurkáld meg egy villával, hogy tudjanak távozni sütés közben a gőzök. Tapadásmentes serpenyőben süsd, hogy ne ragadjanak le, ugyanis a kolbász legtöbbször akkor megy szét, amikor meg akarod fordítani őket, és ha sülés közben odatapadnak a serpenyőhöz, ezzel a mozdulattal ki is szakítod a bőrt. A serpenyőbe tegyél egy teáskanálnyi zsírt, forrósítsd be, majd óvatosan helyezd a kolbászt a serpenyőbe. Süsd át mindkét oldalát a forró zsírban, majd fedővel takard le az edényt, és párold a kolbászt tíz percig. Ezután vedd le a fedőt, még egyszer pirítsd meg mindkét oldalát, és már tálalhatod is.

Sütőben: csak semmi előmelegítés!

Akárcsak a serpenyős sütésnél, itt is áztasd hideg vízbe a (nem fagyott) kolbászokat, mert ez a kulcsa annak, hogy ne durranjanak szét. A szurkálás se maradjon el! Ezután tegyél egy kevés olajat vagy zsírt egy mély tepsibe, önts a kolbász alá fél deci vizet, majd tedd be a sütőbe. Fontos, hogy a kolbászt sütését mindig hideg sütőben kell elkezdeni! 180 fokon vagy kis lángon süsd 40 percet, és fél óra sütés után két fakanállal óvatosan fordítsd meg a kolbászokat. Ha piros, ropogós a bőre, kész is van.

 

origo.hu

Azahriah miatt nem lehet európai kupadöntő Budapesten?

origo.hu

Oroszország megszerzi Ukrajna újabb részét

borsonline.hu

Emlékszel még az elragadó Rosalindára? Úgy megváltozott, alig lehet ráismerni 25 évvel a sorozat után

magyarnemzet.hu

Megtalálták a Belaruszban tárolt orosz nukleáris fegyvereket + videó

ripost.hu

Harry herceg elszólta magát: így fogadta visszatérését a királyi család

hirtv.hu

Nógrádi György figyelmeztetése a háborús pszichózis kapcsán + videó

origo.hu

Meghalt a világhírű DJ gyönyörű szerelme

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak

FAZÉK

Ezt tedd tavasszal a palacsintába, ha isteni új ízekre vágysz

FAZÉK

Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél

FAZÉK

3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz