Létrehozva: 2021.08.14.

Ne csak paradicsomlét főzz be télire, így készül az isteni pizzaszósz

Itt az ideje a paradicsombefőzésnek, készül a lecsó, az ivólé télire. Érdemes új recepteket is kipróbálnod, hiszen pizzaszósz is készülhet a bőséges termésből. Mutatjuk a receptet!

Beindult a paradicsomszezon, egyre olcsóbb a piacon ez a zöldség, de a kiskertek is most ontják a bőséges termést. Nem csupán paradicsomlevet és lecsót készíthetsz belőle: praktikus, ha pár üveg pizzaszósz is kerül a kamrapolcra, hiszen csak le kell kapni onnan, amikor pizzát sütsz, de egy olaszos tésztát is nagyon feldob, sőt, van, aki melegszendvicsbe is tesz egy csipetet. Rengeteg időt és energiát megspórolhatsz, ha van kész pizzaszósz a háznál; mutatjuk, hogyan készítsd el!

Fotó: Ripost

Hozzávalók

  • 5 kg paradicsom (lehetőleg húsos fajtát válassz)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • olaj
  • bazsalikom
  • zsálya
  • bors
  • oregánó
  • Fotó: Pixabay.com

    Elkészítés:

  • Vágd apró kockákra a hagymát, majd dinszteld üvegesre forró olajban. Ha kész vagy, húzd le a tűzről, és készítsd elő a paradicsomot.
  • Alaposan mosd meg a paradicsomot, vágd ki a csumáját, és távolítsd el a csúnya részeket. Ha héj nélkül szeretnéd készíteni, vágd be a tetejüket keresztirányban, és pár percre dobd őket forró vízbe; így könnyebb hámozni. A turmixolás miatt akár maradhat is a héja, hiszen a gép apróra darabolja; sokak szerint a héjjal együtt sokkal gazdagabb íze lesz a szósznak.
  • Tedd fel főni a feldarabolt paradicsomot, add hozzá a fűszereket és az ízlés szerinti mennyiségű sót. Amikor kezd szétesni, botmixerrel alaposan turmixold össze. Főzés közben ezt többször ismételd meg, ha rajta hagytad a héját.
  • Folyamatosan ellenőrizd a sűrűségét: akkor jó, ha a tányérra téve nem folyik el. Körülbelül 1-2 óra alatt éri el a kellő sűrűséget; ez attól is függ, hogy milyen paradicsomfajtát választottál.
  • Fotó: Shutterstock

  • Ha kenhető állagú a massza, forrón szedd csírátlanított üvegekbe. Lezárás után állítsd fejre 10-15 percre az üvegeket, majd mehetnek a száraz dunsztba. Tartósítószer nélkül is eláll, de, ha biztosra akarsz menni, egy csipet nátrium-benzoátot tehetsz hozzá, mielőtt az üvegekbe töltöd. Ezután már csak annyi dolgod lesz vele, hogy ha pizzát sütsz, leveszel egy üveget, és paradicsomos alapként ezt a szószt kened rá.
  • Fotó: Shutterstock

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

    origo.hu

    Putyin rendkívüli beszédet mondott

    borsonline.hu

    Stohl Luca tüneményes fotókon mutatta meg születésnapos kislányát: Róza 1 éves lett

    mandiner.hu

    Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

    metropol.hu

    Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

    magyarnemzet.hu

    Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

    origo.hu

    Szexpartnereket toborzott Magyar Péter jelöltje

    she.life.hu

    Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    azenkertem.beol.hu

    Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél

    FAZÉK

    3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

    FAZÉK

    Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

    FAZÉK

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet