Létrehozva: 2019.10.23.

Még mindig szorgosan főznek a háziasszonyok, ez a lekvár az ősz kedvence

A zamatos, aranyszínű körtedzsemmel valódi őszi ízvilágot csempészhetsz kedvenc főételeidbe, desszertjeidet pedig igazán feldobja ez a nem mindennapi csemege.

A körte gazdag ízvilágáról, finom, édes ízéről sok embernek az ősz jut az eszébe. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni ebből a vitaminokkal teli, tápláló és lédús gyümölcsből, akkor készíts belőle körtedzsemet.

A körtelekvár tökéletes a reggeli pirítóshoz, de akár főételek mellé is tálalhatod szószként, vagy sütemények töltelékeként is felhasználhatod.

Íme, egy alaprecept:

Hozzávalók:

• 2 kg körte

• 40 dkg barnacukor

• 2 citrom

• 1,5 teáskanál őrölt fahéj

• 1 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:

1. A körtéket pucold meg, majd vágd őket négy felé.

2. Távolítsd el a magházat és kockázd fel apróra a gyümölcs húsát. Az is megoldás, ha nem hámozod meg a körtét, ebben az esetben csak az lesz a különbség, hogy a dzsem a körte héja miatt zöldes színű lesz.

3. Ezt követően forró vízben alaposan mosd meg a citromokat, majd reszeld le a héjukat és tedd félre.

4. A citrom levét facsard ki és öntsd a körtére, majd add hozzá a cukrot a balzsamecettel és a reszelt citromhéjjal együtt és jól keverd össze.

5. A balzsamecetes, cukros, citromos körtét hagyd állni pár órán át, ez alatt levet enged.

6. Utána öntsd egy nagyobb lábasba és folyamatos kevergetés mellett főzd 40 percen át.

7. Ha már elérte a dzsem állagot, akkor zárd el a tüzet.

8. Még forrón öntsd át előtte lobogó vízben kifertőtlenített tiszta befőttesüvegekbe, feszíts celofánt az üveg szájára (ezt akár ki is hagyhatod), majd a tetőt szorosan csavard rá és fordítsd fejjel lefelé az üvegcséket.

9. Ha ezzel megvagy, akkor tedd egy pokrócokkal kibélelt fonott kosárkába, takard le őket és várd meg, hogy teljesen kihűljenek.

A körték annyira illatosak és zamatosak, hogy önmagukban is mennyei az ízük, de ha igazán pikáns és különleges dzsemet szeretnél, akkor a recepthez hozzáadhatsz még olyan kiegészítőket, mint a vaníliarúd kikapart magja, szegfűszeg, citromlé, reszelt gyömbér vagy a kardamom. Ha még több ízt szeretnél, akkor a főzés utolsó 10-15 percében hozzáönthetsz 1 dl vörösbort, vagy akár fél deci körtepálinkát is. A lehetőségek tárháza határtalan, légy kreatív és kísérletezz bátran, a szabályok nincsenek kőbe vésve!

 

origo.hu

Carlo Ancelotti meglepően nyilatkozott Kylian Mbappé madridi jövőjéről

origo.hu

Újabb ország készül a világháborúra

borsonline.hu

Most érkezett: Rettenetes buszbaleset történt, több diák meghalt

vg.hu

Ezt nem várta senki: újabb rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be Magyarországon – véget ért az általános árcsökkentés

ripost.hu

Egyszerűen megállíthatatlanok: ez a négy csillagjegy sohasem adja fel

hirtv.hu

Dermesztő hír érkezett Ukrajnából

origo.hu

Autóbalesetet szenvedett Curtis csapata

mindmegette.hu

Patkánydarabokat találtak a szeletelt kenyérben: több, mint 100 ezer csomaggal hívtak vissza

ripost.hu

„Tudni kell viselkedni” – kiverte a biztosítékot a Házasság első látásra bombázója

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

FAZÉK

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak

FAZÉK

Ezt tedd tavasszal a palacsintába, ha isteni új ízekre vágysz

FAZÉK

Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél