Létrehozva: 2015.05.15.

Álomdesszertek a hétvégére

Hétvégén végre van idõd egy kicsit sütni-fõzni? Szeretnéd valami tökéletes, de egyszerû finomsággal meglepni a családodat? Most figyelj! Ezeknek az édességeknek senki nem tud ellenállni!

Szerző Laki Irén

Áfonyás sütikoszorú

Ha akad némi fagyasztott gyümölcs a hűtődben, nyert ügyed van, mert elkészítheted ezt a csodálatos süteményt. 

Hozzávalók:

  • 30 dkg áfonya (vagy más fagyasztott bogyós gyümölcs, pl. szeder, ribizli vagy málna)
  • 3 pohár (375 g) liszt
  • 30 dkg cukor
  • 22 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 1 pohár (2,4 dl) tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. vanília kivonat
  • 3 ek sütőpor
  • 1 tk só
  • Így készítsd:

  • Vajazz ki egy kb. 26 cm átmérőjű koszorús kuglóf formát, szórd meg liszttel, ütögetéssel oszlasd el a lisztet a teljes felületen.

  • A vajat és a cukrot habverő segítségével dolgozd egybe, majd egyesével forgasd bele a tojásokat is - sima masszát kell kapnod.

  • Reszeld  a citrom héját a masszába, facsard bele a levét is  és add hozzá a vanília kivonatot, majd újra keverd át a habverővel.

  • Kisebb adagonként keverd a tésztába a lisztet, a sütőport és a sót illetve a tejet is.

  • A kiengedett gyümölcsre szórj 1 ek. lisztet, forgasd össze.  1 csészényit tegyél félre belőle, a többit keverd a tésztába.

  • A gyümölcsökkel elkevert tésztát oszlasd el a sütőformában.  Tetejére szórd rá a félretett gyümölcsöt.

  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 70 perc alatt sül készre.

  • Ha kivetted a sütőből, legalább 15 percig ne nyúlj hozzá, hagyd hűlni. Ezután a süti már könnyen kiemelhető a formából, ha óvatosan megpiszkálod a széleken. Fordítsd egy süteményes tálra, hintsd meg porcukorral a tetejét és már szeletelheted is!

    Tejszínhabos őszibarackzselé

    Álomszép desszert lehet egy konzerves őszibarackbefőttből is. Igazán nem nagy ügy, nézd csak!

    Hozzávalók:

  • 5 dl őszibarackos tea (2 filter kell hozzá)
  • 1 konzerves őszibarack befőtt
  • 2 cs. tortazselatin
  • 1 tk cukor
  • 1 citrom
  • 1 rúd fahéj
  • 1 db szegfűszeg
  • tejszínhab
  • Így készül:

  • Áztasd 1 dl teába a zselatint, add hozzá a fűszereket, a cukrot és a citrom levét.  Óvatosan melegítsd addig, amíg a zselatin teljesen felolvad, majd húzd le az edényt a tűzről. Keverd hozzá a maradék teát és a kompót levét. 

  • Amikor az oldat sűrűsödni kezd, kb. a 2/3-át porciózd desszertes poharakba – ez lesz az első réteg. Hagyd kihűlni, várd meg, míg megdermed.

  • A lecsöpögtetett barackokat vágd cikkekre, és a szeleteket fektesd a megdermedt zselére, majd ezt a réteget öntsd fel a zselé (esetleg újramelegített) maradékával.

  • Tetejére frissen felvert tejszínhabot nyomj, mentalevelekkel díszítve kínáld!

    Egyserű csokis kocka

     

    Igazán meggyőző lehet egy csokoládés finomság is, pláne, ha olyan könnyű elkészíteni, mint ezt a piskóta alapú kockát.

    Hozzávalók:

    1 db kész, téglalap alakú kakaós piskóta

    A krémhez: 

  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 3+5 ek. porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 5 ek. liszt
  • 2 ek. kakaópor
  • A bevonáshoz:

  • 1 szelet csokoládés bevonó
  • 1 tk étolaj
  • Így készítsd a krémet:

  • 1.  Keverd habosra a tojásokat a 3 ek cukorral, apránként szitáld hozzá a kakaóport és a lisztet, illetve öntsd hozzá a tejet.

  •  Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzd sűrűre a keveréket. Az elkészült masszát húzd le a tűzről, s miközben hűl, és kézi habverővel néha keverd át.

  •  A vajat 5 ek. porcukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra, majd add hozzá a már kihűlt sűrű csokimasszát és a két komponenst habverővel vagy robotgéppel dolgozd össze.

    Állítsd össze a sütit!

    Vágd lapjában 2 részre a piskótát, így két réteget kell kenned. Legjobb, ha a krém fele középre, másik fele a süti tetejére kerül.

    A megkent piskótát legalább 2 órára tedd hűtőbe. 

    Közben vízgőz fölött olvaszd fel a bevonócsokit, kevés olajat adj hozzá, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ha megolvadt, hagyd egy kicsit hűlni, majd gyors mozdulatokkal vond be vele a hideg torta tetejét. 

    Fontos!

    Mielőtt a krémet beveted, azaz megkened vele a piskótát, legalább 2 órát pihentesd a hűtőben!

     

     

     

     

     

     

     

    origo.hu

    Alig takarta valami a melleit a szuperszexi kosárlabdázónak

    ripost.hu

    Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

    borsonline.hu

    Négy csillagjegy, amelyik könnyen szerelembe esik

    hirtv.hu

    Lövöldözés Svédországban, életveszélyben a sérült + videó

    ripost.hu

    Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

    vg.hu

    Új állampapírok jönnek – ezt lehet tudni róluk

    ripost.hu

    Bikiniben mutatta meg formás testét Tücsi, így pózolt szerelmével - Fotó

    astronet.hu

    Heti horoszkóp 2024. május 13-19.: Izgalmas, mozgalmas napok jönnek

    ripost.hu

    A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

    ripost.hu

    Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

    ripost.hu

    Sokkot kapott a csillagász: UFO-t kapott lencsevégre a sarki fény helyett - Fotó

    ripost.hu

    Eldőlt a távozó Fradi-edző jövője, reagáltak a szurkolók

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

    FAZÉK

    Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

    FAZÉK

    Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Tényleg meg kell pucolni a spárgát? Most kiderül

    FAZÉK

    Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

    FAZÉK

    Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

    FAZÉK

    Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak