ÉLETMÓDI

Szerző WB

Létrehozva: 2024.03.10.

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

A konyha felől érkező ínycsiklandó illatok, a finomságok látványa és a közösen elfogyasztott fogások élménye mind arra ösztönöz bennünket, hogy több időt töltsünk a főzéssel. Azonban számít, hogy ezt milyen főzőlapon tesszük. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítenek eldönteni, hogy kerámia vagy indukciós főzőlapot válasszunk!

1.  A kerámia trükkje 

A kerámia főzőlapoknál az edzett üveg alatt fémkerámia található. A főzési területek külön zónákra vannak bontva, amelyek felmelegítéséről elektromos fűtőtekercsek gondoskodnak. A megfelelő hőmérséklet elérését a fűtési zóna piros színe mutatja. Használat közben az edény alja átveszi a hőt.  

 

2. Hogyan takarítsuk? 

A kerámia főzőlapok felülete az indukcióshoz hasonlóan teljesen sík, így nem kell attól tartanunk, hogy az élelmiszer maradékok beesnek a résekbe. A takarításuk egyszerű, általában elég, ha áttörölgetjük őket. Azt azonban érdemes figyelembe venni a választásnál, hogy a kerámia főzőlapok felforrósodása miatt a kiömlött étel könnyen ráéghet, ezért azt minél előbb távolítsuk el. Ezt semmiképp ne éles eszközzel tegyük! 

 

3. Milyen edényt válasszunk?  

A kerámia főzőlapoknál szinte bármilyen edényt használhatunk. Érdemes azonban lapos fenekűvel sütni-főzni, mivel így rövidebb lesz a felmelegedési idő. Az indukciós főzőlaphoz hasonlóan használhatunk különböző méretű edényeket, nem kell a főzőzóna méretéhez igazodni. 

 

4. Hosszabb ideig melegszik 

A vásárlás előtt vegyük figyelembe, hogy a kerámia főzőlapok felmelegedése több időt vesz igénybe, mint az indukciós technológiával történő főzés, így a gyorsaság tekintetében lemaradnak! 

 

5. Kevésbé lehet takarékos  

Habár a beszerzésük olcsóbb, a főzési zónák a kerámia főzőlapok esetében a használat után is sokáig melegek maradnak, ezért több energiát fogyasztanak, mint az indukciós főzőlapok. 

 

6. Ha számít a hangerő 

A kerámia főzőlapok előnye az indukcióssal szemben, hogy működés közben valamennyivel csendesebbnek hatnak.  

 


 

Még néhány szempont a választáshoz a Fanny magazintól

 

1. Vegyük ezt figyelembe 

Mielőtt beszereznénk egy új főzőlapot, érdemes átgondolni, hogy milyen sűrűn fogunk sütni-főzni és mennyi időt töltünk alkalmanként a konyhában. Amennyiben gyakran használnánk a készüléket és több személynek főznénk, érdemes alacsony energiafelhasználású típust vásárolni.  

 

2. Mekkora a konyha?  

A beszerzés előtt gondoljuk át, hogy milyen méretű főzőlapot használhatnánk kényelmesen a helyiségben! Különféle darabok léteznek, találhatunk 2, 4 vagy akár 6 főzőzónával rendelkező típusokat is. Amennyiben olyat választunk, amelyik több főzőzónával bír, érdemes megnézni azok teljesítményét. A legkisebb zóna gyakran 1200 W-os, míg a nagyobbak általában 2300 W-osak, de egyes esetekben akár a 4000 W-ot is elérhetik.  

 

3. Stílusos választék 

Érdemes olyan darabot választani, ami stílusában illik a konyhánkhoz. A főzőlapokat gyakran klasszikus feketében gyártják, de különféle színek között is válogathatunk. Az indukciós és a kerámia főzőlapokat egyaránt beépített érzékelőkkel irányíthatjuk, ami letisztult megjelenést kölcsönöz.  

 

4. Az indukciós lényege 

Az indukciós főzőlapok esetében nem a kerámiánál használt fűtött tekercseket alkalmazzák. Helyettük nagyfrekvenciás elektromágnesek találhatók bennük, amelyek mágneses mezőt hoznak létre. Ennek segítségével a serpenyő felmelegszik, a főzőlap felszíne azonban nem. 

 

5. Nem ég rá az étel 

Az indukciós főzőlap előnye, hogy a felülete használat közben nem izzik. Csak annyira melegszik fel, amennyire az edény visszaadja a hőt, így nem ég rá a kifolyt étel. Ráadásul ez csökkentheti annak kockázatát is, hogy megégessük magunkat.  

 

6. Hogyan takarítsuk? 

A sík felületet egyszerűen letörölgethetjük. Az indukciós és a kerámia főzőlapok esetében egyaránt igaz, hogy a takarításukhoz érdemes a felületnek megfelelő tisztítószert választani. Ne súroljuk őket erősen és semmiképp ne használjunk kést a makacsabb szennyeződések eltávolításához! Alkalmazzunk kifejezetten a tisztításukhoz készült kaparót! 

 

7. Korlátozott választék 

A vásárlás előtt figyelembe kell vennünk, hogy az indukciós főzőlapok esetében nem használhatunk akármilyen edényt, hiszen kizárólag a mágnesezhető darabok felelnek meg. Egy öntöttvas darab vagy egy lapos fenekű wok kiváló választás lehet.  

 

8. Megtérül majd az ára 

Az indukciós főzőlapokat akár háromszor drágább lehet beszerezni, mint a kerámiát, azonban hosszabb távon megtérülhet a használatuk, ugyanis a kerámia főzőlapoknál takarékosabbak.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Kórházból kaptuk a hírt: balesetet szenvedett Zámbó Krisztián

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

metropol.hu

„Meghalt” – Tóth Andi zokogásban tört ki a tragikus hír hallatán

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban