ÉLETMÓDI

Szerző WB

Létrehozva: 2024.02.18.
Módosítva: 2024.02.19.

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!

Súlygyarapodás, hajhullás, állandó fáradtság, nyelési nehézségek. Csak néhány tünet, amelyet ez a betegség okozhat.

A Hashimoto egy autoimmun betegség, amelyben a szervezet immunrendszere az egészséges, normálisan működő sejteket támadja meg, ebben az esetben a pajzsmirigyet.

 

Miért olyan fontos a pajzsmirigy?

"A pajzsmirigy a nyak elülső részén található szerv, amely az anyagcserét, vagyis a szervezet energiafelhasználását szabályozó hormonokat termeli. Ezek a pajzsmirigyhormonok sok mindent befolyásolnak, többek között a szívritmust és azt, hogy a szervezet milyen gyorsan használja fel az elfogyasztott ételekből származó kalóriákat. Ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont, az pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet" – mondja dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos.

 

Kiváltó okai, jellemzői

A Hashimoto-kór pontos oka nem ismert, de feltételezhetően számos tényező szerepet játszhat a kialakulásában. Lehet genetikai öröklődés, okozhatják baktériumok, vírusok, vagy olyan környezeti hatások, mint a túl sok stressz vagy sugárzás. Gyakran más, már meglévő autoimmun betegséghez társul, ezért például a reumatoid artritisz, a lupusz vagy az 1-es típusú cukorbetegség növeli a kialakulásának kockázatát. Nagyjából hétszer annyi nőt érint, mint férfit, ami arra utal, hogy a nemi hormonok is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Főként a 30-50 év közötti nők esetében jellemző ez a betegség. A kutatások szerint bizonyos gyógyszerek és a túl sok jód is fokozhatja a kialakulásának esélyét.

 

Betegségre utaló jelek

"A tünetek kezdetben enyhék lehetnek, így akár évek is eltelhetnek, mire diagnosztizálják. Első jele a megnagyobbodott pajzsmirigy, az úgynevezett golyva, ami miatt a nyak elülső része duzzadtnak tűnhet. Ez idővel megnehezítheti a nyelést. Gyakori tünet a súlygyarapodás, az állandó fáradtság, a sápadt, puffadt arc, az ízületi- és izomfájdalom, a székrekedés, a fázékonyság, nehézségek a teherbeesésben, hajhullás vagy ritkuló és törékeny haj, szabálytalan vagy erős menstruáció, depresszió, lelassult szívverés, memória- vagy koncentrációs problémák, duzzadt nyelv" – figyelmeztet a főorvos.

Fotó: Gorodenkoff

Hogyan diagnosztizálják?

"Az orvos először a nyak tapintásával ellenőrzi a duzzanat meglétét, majd laborvizsgálatot kér, amely tartalmazza a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintjét, melynek megnövekedett értéke pajzsmirigy-alulműködést jelezhet. Szintén fontos a Tiroxin (T-4) ellenőrzése, amely a szervezetben lévő fő pajzsmirigyhormont, a T-4-et méri. Ha ez az érték túl alacsony, az megerősíti a tényt, hogy a pajzsmiriggyel van baj. Szükség lehet antitest-vizsgálatra, amely arról árulkodhat, hogy fennáll-e autoimmun betegség. Ha a vizsgálat a pajzsmirigy-peroxidázzal (a pajzsmirigyhormon-termelésben részt vevő fehérje) szembeni antitest jelenlétét mutatja, az erős jele a Hashimoto-betegségnek" – tájékoztat a doktornő.

 

Milyen kezelés létezik?

Ha nincs pajzsmirigy-alulműködés, vagy csak nagyon enyhe, akkor elképzelhető, hogy az orvos nem ír fel gyógyszert, csak megfigyeli a tüneteket, a betegséget, rendszeresen ellenőrzi a pajzsmirigyhormonszintet. Pajzsmirigy-alulműködés esetén viszont gyógyszeres kezelést javasol, a természetes T-4 pajzsmirigyhormon kémiai vagy szintetikus változatát, amely arra szolgál, hogy helyreállítsa az anyagcserét. Mivel a pajzsmirigyhormonok nagyon lassan hatnak a szervezetben, eltarthat néhány hónapig, amíg a tünetek elmúlnak, és a struma összezsugorodik. A nem javuló, nagyméretű strúmák azonban szükségessé tehetik a pajzsmirigy eltávolítását.

 

Van, amikor fellángol

Még hormongyógyszer szedése esetén is előfordul, hogy a betegség fellángol. Ezt kiválthatja alváshiány, fertőzés, stressz, szorongás, depresszió, lelki trauma, nem megfelelő étrend is. Ilyenkor a tünetek újra jelentkeznek vagy felerősödnek.

 

Mit lehet még tenni?

"Érdemes a gyulladáscsökkentő étrendet követni. Ez azt jelenti, hogy olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek tápanyagokban gazdagok, például gyümölcsök, zöldségek, diófélék, sovány húsok és zsíros halak, például lazac. Kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, a sült ételeket és a cukros, szénsavas üdítőket. Figyelni kell a jódbevitel csökkentésére is. Ez az ásványi anyag megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a jódozott só és feldolgozott húsok.

Emellett csökkenteni kell a stresszt. Mivel az autoimmun betegségeket gyakran a stressz váltja ki, lépéseket kell tenni ennek csökkentésére. Ehhez sokat kell pihenni, kikapcsolódni, sétálni a friss levegőn, relaxációs technikákat alkalmazni" – javasolja dr. Balaicza Erika.

 

Lehetséges szövődmények

A kezeletlen betegségnek akár súlyos következményei is lehetnek, mint például depresszió, szexuális problémák, megnehezíti a teherbeesést, emellett növeli a vetélés és a születési rendellenességek kialakulásának esélyét. Szintén szövődmény lehet a szívprobléma, mivel az alacsony pajzsmirigyhormonszint magas LDL (rossz) koleszterinszintet okozhat, ami növeli a szívbetegségek kockázatát. Kialakulhat szívritmuszavar és szívnagyobbodás is.

 

Honnan ered?

A Hashimoto pajzsmirigybetegség Hakaru Hashimoto japán orvosról kapta a nevét, aki 1912-ben elsőként ismerte fel és írta le ezt az állapotot.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!