TESTFACTOR

Könnyebb és élvezetesebb a futás, ha ezt a módszert kipróbálod!

Itt a tavasz, végre újra élvezetes futni a szabadban! És hogy mitől megy majd könnyebben az edzés? Íme a titok.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Kevés olyan nagyszerű edzés van, mint a futás. Megmozgatja egész tested, növeli az állóképességed, segít megtalálnod a harmóniát és még ráadásul az alakodnak is kedvez. Elindulni viszont nem mindig könnyű. Főleg akkor, ha hosszabb időt kihagytál, esetleg most kezded csak el ezt a sportot. Hogyan lehet mégis élvezetesebbé tenni a futást? Természetesen fontos, hogy megfelelő cipőt válassz, legyél türelmes és kitartó. De ezen felül is van néhány olyan aranyszabály, mely igazán nagy segítséget nyújt!

Szakaszokban gondolkozz

Az a cél, hogy átlépd határaidat, de nem az, hogy túlhajszold magad. Fokozatosan növeld a megtett távot. Kezdetben hagyj pihenő szakaszokat is magadnak az edzés során, melyeket gyors gyaloglással töltesz.

Óvatosan növeld a megtett távot

Szakértők szerint az ideális, testednek is biztonságos módszer, ha hetente mindössze 10 %-kal emeled a futással megtett táv hosszát.

Tartsd be a kétórás szabályt

Futás előtti utolsó étkezésedre nagyjából 2 órával az edzés előtt keríts sort. Így elkerülheted a hasi görcsöket, a puffadást, a hányingert.

Mindig gyaloglással kezdj

A futás előtt mindig ügyelj arra, hogy bemelegíts. Ehhez nem elég néhány karkörzés és lábemelés: a szakértők szerint 10 percet kell eltöltened tempós gyaloglással, esetleg lassú kocogással, hogy tested felkészüljön az igénybevételre.

Ne fájjon két napnál tovább

Ha két egymást követő napon vagy alkalommal is valamilyen fájdalmat tapasztalsz futás közben, akkor tarts két nap szünetet, mielőtt újra folytatod az edzést. Kivétel ez alól, ha 10 napnál tovább érzed a fájdalmat - ekkor ugyanis legjobb, ha már orvoshoz fordulsz a biztonság kedvéért.

Számolj a széllel

Szelesebb napokon használd ki az időjárást, de legalábbis kalkulálj vele. A szembeszél lelassít, a haladásoddal megegyező szélirány viszont segít a futásban.

Legyél képes beszélni

Sokszor hallott, de nagyon is fontos szabály: akkor futsz megfelelő tempóban, edzettségednek és állóképességednek megfelelő módon, ha képes vagy, illetve képes lennél közben beszélgetni is. Nem hosszas csevegésre kell persze gondolni. De a lényeg, hogy teljes mondatokat képes legyél elmondani, mialatt futsz.

Növeld az alvást, ha növeled a távot

A tapasztalt futók és a szakértők szerint minden héten napi 2 perccel jó növelned az alvással töltött időt minden egyes újabb kilométer után, mellyel növeled a távodat. Ez sokat segít abban, hogy hatékonyabb legyél.

Egyél az edzések után

Egy tempósabb futás, egy kiadósabb edzés után 30-60 percen belül fogyassz könnyű, de természetes szénhidrátot és főképp fehérjét tartalmazó táplálékot.

Ne csak fuss

Furcsa, mégis fontos szabály a könnyebb és eredményesebb futásért, hogy ne kizárólag futás jelentse számodra a sportot, hanem válassz mellé kiegészítő mozgást is. Ez lehet úszás, biciklizés, csoportos óra is, lényeg, hogy tedd változatossá a sportot. Egyik előnye, hogy kevésbé érzed a monotonitást. Másik előnye pedig, hogy csökkented a sérülések esélyét.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?