Létrehozva: 2020.08.17.

Szorong a gyerek az iskolakezdéstől? Ezek a jelek utalhatnak rá

A gyerekek egy része minden nyári szünet végén szorongva gondol az iskolakezdésre. A mostani, járványos helyzetben pedig fokozódik ez az érzés, hiszen a szülők sem nyugodtak. Ezekre a jelekre mindenképp figyelj fel!

Szerző Horváth Gabi

Az iskolakezdés előtt pár héttel a legtöbb szülő sem tudja, mitől tartson jobban: attól, hogy ismét meg kell oldani a gyerekek otthoni felügyeletét, vagy attól, hogy az iskolák hirtelen fertőzésgóccá válnak. Ezt a feszültséget a gyerekek is átveszik, ha nem is tudják megfogalmazni az érzéseiket. Ráadásul jó néhány olyan gyerek is van, aki minden évkezdetkor szorongással néz az új iskolaév elé. De vajon milyen jelek utalhatnak arra, hogy a gyereked nem érzi jól magát? Megmutatjuk.

Fotó: Pixabay.com

Morcos és dacos

Ha az iskolaév közeledtével, és szeptember első napjaiban a gyerek mindenért morog, és minden ötletednek ellenáll, könnyen lehet, hogy a szorongás miatt teszi. A kisebbeknél ez akár hisztibe is átcsaphat. A gyerek ilyenkor azt érzi, hogy kellemetlen helyzetben van, amiből menekülni szeretne, de nem tud.

Sehol nincs a napirend

A nyári szünetben természetes, ha mindenki eltér a megszokott napirendjétől. De ha egészen máshogy él a gyerek, mint ahogy általában szokott, akkor már lehet, hogy baj van. Érdemes átgondolni, milyenek voltak a korábbi nyári szünetek. Ehhez képest vajon nagyon elcsúszott a lefekvési idő? Jól alszik a gyerek vagy nehezen alszik el, és éjszaka is sokszor felébred?

Nem érdeklik a barátai és a hobbija

Ha eddig elválaszthatatlanok voltak, most pedig egyszerre kihűlt a kapcsolat a barátokkal, vagy nem érdekli a korábban lelkesen űzött hobbi, az mindenképp intő jel.

Fotó: Pixabay.com

Mindig ugyanazt kérdezi

A gyerekeknek ezer kérdésük van, és jobb, ha a koruknak megfelelő választ adunk rájuk, mintha a saját fantáziájukra kell hagyatkozniuk. De ha egyes kérdések, például a járvánnyal vagy az iskolával kapcsolatban mindig visszatérnek, akkor könnyű kitalálni, hogy ezek a dolgok különösen élénken foglalkoztatják a gyereket. Ilyenkor érdemes sokat beszélgetni a témáról, hogy kiderülhessen, mi nyomasztja valójában, és hogyan tudsz segíteni.

Megváltoztak a szerepjátékai

A gyerekek a játék során dolgozzák fel a kényes témákat, és igyekeznek megérteni a világot. Ha viszont a korábban békés játék hirtelen agresszívvá változott, az szorongásra utalhat. De az is gyanús, ha a gyerek eddig mindig harcolt a játékai során, például kardozott a barátaival, és most hirtelen megszelídül. Persze mindez lehet teljesen ártalmatlan dolog is, de mindenképp arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes beszélgetni vele a mostani helyzetről.

Szerencsére a szakértők többsége úgy véli, hogy a gyerekek nagy része jól alkalmazkodik a folyamatosan változó helyzethez. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a szokottnál is többet beszélgessünk, játsszunk velük, és a kényes témákat se kerüljük. Így kiderülhet, mitől szorong valójában: a teljesítménykényszertől, valamelyik tanárától, az iskolai szekálóktól, esetleg a járványtól? Ha pedig ez sem segít, akkor érdemes szakértőtől, például egy gyermekpszichológustól tanácsot kérni.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

vg.hu

Csengeri óriásbörtön: zajlik a toborzás, kiderült, mennyiért keresnek dolgozókat

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-