MAMAKLUB

Milyen a jó iskolatáska? Így válassz!

A gyerekek rengeteg holmit cipelnek magukkal az iskolába. Vajon milyen táskára van szükség ahhoz, hogy ez ne károsítsa a gerincüket? Hogyan válasszuk ki az iskolai felszerelés egyik legdrágább darabját?

A legfontosabb szempont természetesen az, hogy a táskába minden gyűrődésmentesen beleférjen, és lehetőleg több rekeszben foglaljanak helyet a könyvek, a füzetek, a tolltartó, a tízórai. De vajon mi kell ahhoz, hogy a táska egészséges is legyen?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Iskolatáska

Fotó: Pixabay.com

Lehetőleg háton hordja a gyerek!

- A legjobb a háton hordott táska – nem véletlen, hogy a természeti népek is a hátukra kötik a nehéz terheket. A táska inkább széles legyen, mint keresztben jól pakolható, hogy ne húzza le a gyerek hátát. A hátizsák vállpántját úgy állítsuk be, hogy a törzshöz minél közelebb legyen a súly, ne lógjon hátra. A nehéz könyveket lehetőleg a táska hátsó részébe pakoljuk, hogy a törzshöz közel legyen a súly nagy része. – tanácsolja Almásy Csilla gyógytornász, gerincterapeuta. Ha viszont a gyerek úgy érzi, hogy kinőtt a hátizsákokból és oldaltáskát szeretne, akkor olyat válasszunk, amelyiknek rövidebb a szára, vagy ha hosszú, keresztbe lehet vetni a vállon, hogy ne lógjon túl mélyre. Még jobb választás a húzható, gurulós táska.

Almásy Csilla

Almásy Csilla gyógytornász, gerincterapeuta

Bajt okozhat a rossz táska!

De vajon mi történik, ha nem jó a táska? A gerincterapeuta felhívja rá a figyelmet, hogy minél messzebb van a súly a test középpontjától, annál inkább kibillenti azt az egyensúlyi helyzetéből. Így az izmoknak annál keményebben kell dolgozniuk, hogy fenntartsák a test egyensúlyát. A fokozott izommunka túlterheli a gyerek izomzatát, aki, hogy elkerülje a túl korai fáradást, a normálistól eltérő testhelyzetet vesz fel, hogy könnyebb legyen vinni a súlyt. Ez a hátitáska esetében előregörnyedéssel, oldaltáskánál pedig oldalra hajlással, a vállöv megemelésével jár.

Iskolatáska02

Fotó: Pixabay.com

Így válasszunk a boltban!

Almásy Csilla szerint vásárlás előtt nézzük meg alaposan a táska rekeszbeosztását, a heveder hosszát, és mindenképp próbálja is fel a gyerek a táskát. Fontos, hogy jól illeszkedik-e a hátához, be lehet-e úgy állítani a hevedert, hogy stabilan álljon, és mozgás közben is megtartja-e a stabilitását. Az sem mellékes, hogy a táska könnyen fel- és levehető-e, hogyan tisztítható, és vannak-e rajta fényvisszaverő részek.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ellenállhatatlan tiramisu receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?