A görögdinnyhéj nem kell, hogy a szemétbe végezze. Isteni édességet készíthetsz belőle, de sütik tetejére is rakhatod dísznek!
Imádod a cukrozott gyümölcsöket? Nem kell, hogy a görögdinnyehéj a szemétbe végezze! Nem csak desszertet készíthetsz belőle, de sütemények díszítésére is használhatod. Bár nagymennyiségű cukrot tartalmaz, de a dinnye jótékony hatásai megmaradnak benne.
Kandírozott görögdinnyehéj
Dinnye Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
1 kg dinnyehéj (hámozott, előfőzött)
1 kg cukor
5 dl víz
2 dl ecet (10 %-os)
1 kk citromsav
4 cm-es fahéj darabka
2 db kardamom
Így készítsd el:
Hámozd meg a görögdinnye héját, és a dinnyeszeleteket vágd fel kockákra.
Helyezd a dinnyehéjakat egy nagyobb fazékba, és öntsd fel 3 l vízzel. Adj hozzá 2 dl ecetet. 2 órán keresztül főzd, addigra a dinnyehéj darabok átlátszóvá válnak.
Öblítsd le hideg vízzel, hagyd kihűlni. Mérd le a dinnye súlyát és ennek arányába számítsd ki a cukrot és vizet, amit hozzáadsz. (1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukor és 5 dl víz kell)
Tedd a héjat főzőedénybe, add hozzá a cukrot és a vizet. Majd rakj bele fahéjat, kardamomot és citromsavat. Lassú tűzön főzd 1,5-2 órán át.
A cukorszirup besűrűsödése után elkezd karamellizálódni, akkor kis adagokban szűrd le, a dinnyehéj darabokat helyezd kristálycukorral beszórt sütőpapírra.
Forgasd össze a cukorral, és válaszd szét a darabokat. Szétterítve pár órát hagyd szikkadni, majd helyezd zárható üvegbe.
Jó étvágyat!
Tudtad?
A görögdinnyében sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.