TESTFACTOR

Hoppácska! Budapesten az edzőtermek 40 százaléka már kinyitott

Sorra nyitnak az edzőtermek Budapesten. Igaz, egyelőre csak azok gyúrhatnak odabent, akik valamelyik fővárosi sportegyesülethez tartoznak.
  • Szerző: D.K.

A budapesti edzőtermek közel fele, mintegy 200 fitneszterem újra fogad vendégeket – igaz, egyelőre csak az igazolt sportolókat. A meghökkentő helyzet hátteréről Tóth Tamás, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének alelnöke, az Oxygen Wellness Fáy ügyvezető tulajdonosa nyilatkozott:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A legtöbb tulajdonos számára beláthatatlannak tűnt, mikor rendeződik a járványhelyzet. Eközben azonban továbbra is fizetniük kell a bérleti díjat, ami egy 3000-4000 négyzetméter alapterületű teremnél jelentős havi kiadás.

 

A Lurdy házban is kinyitott a Scitech Gold Fitness Club.

 

„Azoknak pedig, akik plázákban működtetnek termet, még az üzemeltetési díj is hozzáadódik, tehát milliós nagyságrendről beszélhetünk. A mostani átmeneti megoldás némi segítséget jelent. A termek jelenleg is veszteséget termelnek, ám lényegesen kevesebbet, mintha teljesen zárva tartanának. Az eredeti vendégkör körülbelül 15-20 százaléka jár most. Ezek a vendégek egytől egyig valamelyik egyesületnél bejelentett sportolók, hiszen magánemberként most nincs lehetőség a fitneszközpontokat igénybe venni.

Az edzőtermek jelentős része már fogadja a sport szerelmeseit.

Sokan vannak ugyanakkor, akik formálisan egyetlen sportegyesületnek sem tagjai, korábban mégis rendszeresen jártak edzőterembe. Érthető, hogy a nekik is hiányzik a sport. Úgy tűnik azonban, nem is olyan nehéz megoldást találni problémájukra és sokan megtalálják a kiskaput.

Bárki könnyen beléphet egy sportegyesületbe

Tóth Tamás szerint fontos tudni, hogy semmilyen jogi akadálya nincsen annak, hogy az elhivatott amatőr sportolók sportegyesülethez vagy sportszövetséghez csatlakozzanak – hivatalos tagokként pedig már igénybe vehetik az edzőtermek szolgáltatásait.

„Ha valaki egy sportegyesülethez csatlakozik, és befizeti a tagdíjat, akkor az egyesületi tagok tagságijával vagy digitális igazolással ugyanúgy igénybe veheti a létesítmények bizonyos szolgáltatásait, mint például az olimpikon sportolóink. Nem szükséges sportversenyen indulni ahhoz, hogy belépjünk” – hívja fel rá a figyelmet Tóth Tamás, aki például korábban is röplabdázott, most pedig már egy egyesület tagjaként űzi ezt a mozgásformát.

Várják a futókat, de akár a sakkozókat is

Az edzőtermek egyelőre az igazolt sportolók számára nyíltak meg. Oxigén Wellness, Fáy utca (Fotó: Oxigén Wellness)

Hihetetlen, de a sakk-klub is sportegyesületnek számít! Tóth Tamás szerint természetes, hogy a sakkozozók is levezetik valahogy a játék miatt felgyülemlett feszültséget – őket is várják tehát az edzőtermek.

„Az egyesületekbe jellemzően azok lépnek be, akiknek az edzés eddig is ténylegesen az életük része volt. Van például egy 62 éves vendégünk, aki ezelőtt is legalább heti háromszor megfordult a teremben„ – mondja.

Interneten lehet intézni a tagságot

De hogyan regisztrálhat egy sportegyesületbe az, aki komolyan veszi a testmozgást? Járványidőn kívül általában először részt kell venni egy edzésen, befizetni a tagdíjat és megadni az adatainkat, valamint a sportorvoshoz is el kell látogatnunk igazolásért. A koronavírus idejére azonban ez a folyamat leegyszerűsödött és teljes egészében lebonyolíthatóvá vált az interneten. Online lehet intézni a regisztrációt, így gyorsan és gördülékeny módon juthat hozzá a sportegyesületi tagsághoz.

„Azt látjuk a vendégeinken, hogy határozottan boldoggá teszi őket ez a lehetőség. Érzik, hogy »végre történik valami« a testükkel, nem kell többé otthon a két kézi súlyzóval és a kisszékkel edzeni. Ráadásul békésebbek is, hiszen végre levezethetik a rengeteg felhalmozódott energiát” – zárja Tóth Tamás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?