3 hónapja

Így szabaduljunk meg a különböző stressztől

Stressz és stressz között óriási a különbség, lássuk melyik, hogy lehet kezelni

A munkahely

A munkával eltöltött hosszú órák és az elbocsájtástól való félelem az első számú stressz helyszínné teszi a munkahelyünket. Pedig soha nem szabadna olyan dolgok miatt aggódni, amit nem mi irányítunk. A főnökünk hangulata például, nem befolyásolhatja a kedélyállapotunkat. Érdemes tehát mindig azokra a dolgokra koncentrálnunk, melyeket mi magunk oldhatunk meg.

SEGÍTSÉG

Készítsünk listát a napi teendőkről, ezzel megakadályozhatjuk a pánik kialakulását.

A listán, első helyen a legnehezebb feladat szerepeljen, hiszen reggel még sokkal jobban kezeljük a problémákat, mint a munkaidő végén.

Iktassunk be rövid stressz oldó szüneteket a nap folyamán. Egy nagy nyújtózás, vagy egy gyors telefon az ismerősöknek, egy kis séta a kertben feloldhatja bennünk a feszültséget.

Tipp

Rágjunk rágógumit munka közben. A rágás boldogság hormonokat szabadít fel az agyban és megnyugtat.

A párkapcsolat

Fotó: Shutterstock

A stressz zavart okozhat a párkapcsolatban is. Hiszen ha két ember között feszültség van, hajlamosak veszekedni egymással. A feszültség az érzelmeket a végletekig húzza és nem csoda, hogy néha hirtelen elpattan egy húr! Ráadásul a férfiak a stressz hatására magukba zárkóznak, ettől úgy tűnik mintha távolságtartók lennének, nem mondják el mi a problémájuk és persze a nők hajlamosak azt hinni, velük van a baj. Ilyenkor a leghatásosabb, ha kerüljük a vitákat és megvárjuk míg partnerünk megnyílik újra.

SEGÍTSÉG

Ne támadjuk le azonnal, amikor a munkából hazaér. 15-30 percre van szüksége mindenkinek ahhoz, hogy elfelejtse a munkahelyi problémáit .

Higgye azt, hogy ő dönt! Ha kérdésünk van, mindig úgy tegyük fel, hogy a férfi ne érezze sarokba szorítva magát. Szükségük van rá, hogy látszólag kezükben legyen a megoldás kulcsa.

Ne csak a rosszra emlékezzünk! Hajlamosak vagyunk rá, hogy csak a sértő megjegyzéseket emlegessük fel a másiknak. Próbáljuk meg együtt felidézni az igazán szép együtt töltött pillanatokat.

Tipp

Ha kényes témákról beszélgetünk egy férfival, soha ne üljünk le vele szemtől szembe. Egy kicsit átlósan elhelyezkedve kevésbé érzi támadásnak a mondandónkat.

Az étkezés

Ha idegeskedünk, hajlamosak vagyunk berohanni egy gyorsétterembe vagy csak kapkodva elrágcsálni valamit. Az is előfordulhat, hogy teljesen elfeledkezünk az ebédről. Ilyenkor leesik a vércukrunk, és sokkal kevesebb vitamin kerül a szervezetünkbe. Ettől aztán még feszültebbek, ingerlékenyebbek leszünk. Ezért nagyon fontos lenne, hogy mindig rendszeresen, ugyan abban az időben és egészséges ételeket együnk.

SEGÍTSÉG

Fontos a megfelelő reggeli. A túl zsíros reggelitől hajlamosabbak vagyunk a stresszre. Kezdjük a napot egy kiadós gyümölcsjoghurttal, vagy egy nagy tányér gyümölcssalátával a megfelelő vitamin és tápanyagszint eléréséhez!

Együnk mindig lassan! Ha idegesek vagyunk gyorsan és kapkodva eszünk, ilyenkor rengeteg felesleges levegő kerül a szervezetünkbe. Ettől persze felfúvódunk, és még rosszabbul érezzük magunkat.

Egy stresszes nap után ne ugorjunk fejest a hűtőbe! Inkább sportoljunk egy kicsit, vagy vegyünk egy forró aromaterápiás fürdőt.

Tipp

Nassolás helyett fejtsünk keresztrejtvényt.

Család és barátok

A közeli ismerősök és családtagok is könnyen feszültté tehetnek. Leginkább azért, mert képtelenek vagyunk nekik azt mondani: nem! Ráadásul a nők még inkább hajlamosak arra, hogy mindenkit a szárnyaik alá vegyenek és babusgassanak, felelősséget érezzenek bárki iránt.

SEGÍTSÉG

Állítsunk fel szabályokat. Kérjük meg családtagjainkat, hogy lelki problémákkal ne hívjanak fel a nap közepén, amikor dolgozunk. Mondjuk meg nekik, hogy csak az ebédszünetben telefonáljanak.

Fogadjuk el, hogy öregszenek. Sajnos, ahogy szüleink idősödnek, egyre nehezebb velük. Ha úgy érezzük százszor hallott mondatokat ismételnek, ne álljunk le vitázni, csak engedjük el a hallottakat a fülünk mellett.

Tanuljuk meg kimondani azt a szót, hogy nem! Ha udvariasan azt mondjuk néha a barátainknak, hogy NEM biztos, hogy nem sértődnek meg. Egy hirtelen betoppanó látogató ugyanis időnként nagyon is terhes lehet.

Tipp

Ha idegesít valaki, kezdjük el a mutatóujjunk begyével a hüvelykujjunk hegyét masszírozni. Az itt lévő akupresszúrás pontok dörzsölése nyugtatóan hat az idegekre.

A pénz

A mostani kialakult gazdasági helyzetben, egyre gondterheltebben számolgatjuk a pénzünket, vajon mire is lesz elég. Sokakból anyagi helyzetük váltja ki a legnagyobb feszültséget. Gondoljuk át minden hónapban anyagi helyzetünket, hogy nyugodtabban élhessünk!

SEGÍTSÉG

Gondoljuk át és írjuk le, mivel tudnánk spórolni!

Mostanában ne vegyünk fel hitelt, vagy ha mégis muszáj, tájékozódjunk alaposan.

Tipp

Barátainkkal beszéljük meg pénzügyi gondjainkat, ötleteinkkel segítsük egymást!

A gyereknevelés

Állandóan aggódunk a gyerekeinkért. Feszültek vagyunk tőluk, ami természetes, hiszen szükségleteik és személyiségük folyton változik. Éppen ezért, ami működött velük kapcsolatban a múlt hónapban, ma már nem biztos, hogy hatásos.

SEGÍTSÉG

Mindig cselekedjünk mi magunk is a felállított szabályok szerint

Ha a gyerek hisztizik, mi erőltessünk magunkra még nagyobb türelmet

Ne hasonlítsuk soha a gyereket más gyerekhez

Ne akarjunk anyagi versenyre kelni más szülőkkel

Tipp

Fordítsunk időt magunkra is! Járjunk jógázni, vagy sajátítsuk el az agykontroll alapjait. Mindkettővel megszabadulhatunk a gyerekneveléssel járó feszültség jelentős részétől! 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az oroszok feleslegesen aggódnak Csercseszov jövője miatt

borsonline.hu

Kulcsár Edina párjának féltékenységi rohamától tartanak a tévénézők

borsonline.hu

Egymásba karolva zuhant ki a hatodikról a színész és felesége

vg.hu

Váratlanul életjelet adott magáról Ferihegy 3.

metropol.hu

Extrém kérések! Ilyen kívánságlistával érkeztek Budapestre a Sziget sztárfellépői

vg.hu

Prága nem kap olajat, lengyel döntésre nem másolják a budapesti megoldást

origo.hu

Szexszektát üzemeltetett, most pedig négy ember tűnt el farmjáról - nagy bajban a sztár

travelo.hu

Fedezzük fel Pesterzsébetet! Közvetlen villamos indult a városrészbe

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

ripost.hu

Megszólaltak a szemtanúk: UFO üldözött egy amerikai bombázót

ripost.hu

Sokkoló, amit a tudósok állítanak: így üzennek a földönkívüliek

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

További cikkek

YESSS

2022 legnagyobb divatdobása ez a rafinált női ruha

YESSS

Eszméletlen frufru-trükk, 2 perc alatt teljesen új frizurád lesz

YESSS

Eszméletlen merész divat: rövidebb a miniszoknya, mint valaha

YESSS

Könnyű fogyás titka 7 napos levesdiéta

YESSS

Így egyél joghurtot, ha diétázol

YESSS

Itt a nyár kedvence: idén a maxi a legmenőbb

YESSS

5 nyári trend: Így öltözz fel nagyon lazán és csinosan!